Docent

dr. Paul Kloosterboer


Dr. Paul Kloosterboer is gepromoveerd aan de Vrije Universiteit en heeft bij verschillende gerenommeerde adviesbureaus gewerkt. Als vrijgevestigd onderzoeker en adviseur werkt Paul voor uiteenlopende organisaties. Daarnaast is hij als docent verbonden aan verschillende business schools. Hij is bij AOG School of Management kerndocent van de opleiding Meesterschap in Adviseren.

Kennisartikelen van dr. Paul Kloosterboer

De adviseur als betweter? ‘Adviseren is niet meer wat het geweest is. En dat is maar goed ook’

Algemeen nieuws

“Wat is goed adviseren?”, vroeg ik een flink aantal adviseurs in organisaties. “Het is niet meer: geef mij uw probleem en ik kom terug met het goede antwoord”, zeggen zij. ‘De adviseur als betweter sterft uit. “Adviseren anno nu begint met herkennen en erkennen van alles wat er al is om met een vraagstuk om te gaan. En daar iets aan toevoegen.”

Lees meer

Adviseren moet anders: 5 tips

Veranderen en Organiseren

Bij multipartij-vraagstukken, maar ook binnen organisaties, is de politiek-procesmatige complexiteit van het advies vak enorm toegenomen. Terwijl adviseurs zich het …

Lees meer

Het resultaat? Een zelflerend systeem met een belangrijke rol voor de opgeleide adviseurs

Veranderen en Organiseren

Een Incompany Programma waarin eigenaarschap, samenwerking en co-creatie centraal zouden staan. Dat was de opdracht waarover Durk Piet de Vries, strategisch adviseur & programmanager van AOG School of Management en kerndocent Paul Kloosterboer in gesprek gingen met de directie van BCO Onderwijsadvies. Beide heren blikken terug op een mooi en soms ook spannend proces.

Lees meer

Meesterschap ontwikkelen door in- en uitzoomen

Veranderen en Organiseren

Een bestuursadviseur van een gemeente vertelt dat zij zichtbaarder wil worden als adviseur. Na enig doorpraten blijkt eigenlijk dat dit in de eerste plaats een wens van haar leidinggevende is. Wel een wens waar zij zich in kan vinden. Wat later, als het over een professioneel werkstuk gaat, valt op dat zij heel actief onderzoekt waar dat volgens collega’s over moet gaan. Wat zij nu eigenlijk zelf echt belangrijk vindt en zou willen, blijft impliciet. Het lijkt of zij haar omgeving vraagt de grenzen te trekken waarbinnen zij mag bewegen. Om vervolgens, weliswaar in harmonie, onopvallend en onzichtbaar te blijven.

Lees meer

Vitaal adviseren: vijf kernpunten

Veranderen en Organiseren

Vitaal adviseren. In de ogen van Paul Kloosterboer betekent dat dat je als adviseur(s) je klanten én jezelf vitaler maakt. Dan adviseer je vanuit een plek waar iedereen sterker van wordt. Niet meer en niet minder. Maar hoe krijg je dat voor elkaar en waarom is de praktijk ervan zo weerbarstig? Kerndocent Paul Kloosterboer van de leergang Meesterschap in Adviseren licht in vijf kernachtige punten toe hoe je vitaal kunt adviseren.

Lees meer

Nieuw boek ‘Adviseren vanuit het geheel’ van kerndocent Paul Kloosterboer

Nieuws

Het nieuwe boek van dr. Paul Kloosterboer, kerndocent van de opleiding Meesterschap in Adviseren, is verschenen. In ‘Adviseren vanuit het geheel’ beschrijft Paul Kloosterboer het belang van de intern adviseur en de vitale plek die de functie inneemt binnen organisaties.

Lees meer

Meesterschap in Adviseren | de vaardigheden voorbij

Veranderen en Organiseren

Paul Kloosterboer, Kerndocent van Meesterschap in Adviseren, geeft een preview uit zijn nieuwe boek over interne advieskracht. Meesterschap in adviseren vergt inzicht in en overzicht op (1) het vakgebied van adviseren (jawel, het is echt een vak!), (2) de context waarin je opereert en (3) de bagage die je zelf meeneemt als persoon.

Lees meer

Vitaal adviseren en meesterschap

Veranderen en Organiseren

Bent u al bekend met de voedselzandloper? Kris Verburg, de auteur van het gelijknamige boek, is een ambitieus medisch wetenschappelijk onderzoeker en tevens graatmagere en welbespraakte Vlaming. Zijn populaire zandloperdieet is echter niet gericht op afvallen, maar op gezond oud worden. Om zijn betoog kracht bij te zetten, veegt hij in het boek de vloer aan met onze Hollandse schijf van vijf en de Amerikaanse en Belgische voedseldriehoek. Onhandig voor een (voedsel)adviseur. Zijn zelf geschapen vijanden grijpen nu elke onnauwkeurigheid of overmatige stelligheid in zijn boek aan om zijn verhaal te ontkrachten. Jammer, want Verburgs uitgangspunt is minstens zo interessant voor adviseurs als voor eters. Het is zelfs de kapstok voor de leergang Meesterschap in Adviseren en een nieuw, bijbehorend boek dat in de maak is.

Lees meer

Ecologie van adviseren

Veranderen en Organiseren

Samen met Wim van der Putten*, hoogleraar biodiversiteit, maak ik een lange boswandeling. Al struinend vraag ik hem honderduit over bodemecologie, zijn specialiteit. Niet toevallig, want de wereld van organiseren en veranderen is ook een ecologie, dus ik ben benieuwd wat ik van hem kan leren.

Lees meer

‘Had ik maar een professionele opdrachtgever …’

Veranderen en Organiseren

Herkent u dit? Een hooggeplaatste manager of directeur wil u als intern adviseur of professional inschakelen voor een klus. Er moet een verbetering tot stand komen in de organisatie op uw vakgebied. Maar daarover leven intern ook allerlei gevoelens. Paul Kloosterboer, kerndocent van de leergang Meesterschap in adviseren schreef hier een blog over.

Lees meer

Business partner, kan dat?

Leiderschapsontwikkeling

Een veel voorkomende ambitie van professionals in shared service centra en stafdiensten of van interne specialisten is om als business …

Lees meer

Adviseren in de arena

Veranderen en Organiseren

Hoe is het eigenlijk met de adviserende specialisten in dit land? Intern, extern of interim: de vakvrouwen en -mannen in de sfeer van bijvoorbeeld financiën, HRM, juridische zaken, communicatie of techniek. Het gaat hier om een grote groep hoogwaardige kenniswerkers. Die vaak bergen werk verzetten in de schaduw van het management. Ze bereiden voor, verlenen steun en leggen verbindingen waar anderen vervolgens profijt van trekken. Ze zijn gewend zichzelf weg te cijferen voor anderen en voor een hoger doel. Maar wie of wat ondersteunt deze professionals?

Lees meer

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.