De vooruitgang voor zijn.

Strategisch Leiderschap

Leer hoe je strategische beslissingen neemt in een onzekere en onvoorspelbare wereld en hoe je mensen en je organisatie meeneemt in jouw koers. Hiervoor krijg je theoretische kaders aangereikt en ben je een gesprekspartner in het management.

 • Strategisch leiderschap
 • Conceptueel denken
 • Waardecreatie voor je organisatie

Vanaf prijs € 17.800 Hoe te financieren?

Met het behalen van het diploma van deze leergang, behaal je 15EC van de geaccrediteerde Master Strategy & Leadership (60EC)

Niveau: Academisch
Studie intensiteit: Twee dagdelen per week
Opleidingsduur: 9 maanden
Locatie: Centraal in Nederland en in Groningen
Startdatum: 30 mei 2024

De opleiding

Voor wie

Als ondernemer, bestuurder, manager of adviseur staat u voor een enorme uitdaging. In de leergang Strategisch Leiderschap leert u hoe u strategische beslissingen neemt in die onzekere en onvoorspelbare wereld. Hoe u mensen inspireert en uw organisatie in lijn brengt met uw koers. Na het volgen van de leergang bent u geen volger, maar staat u aan het stuur van strategievorming.

In het kort

Verandering is van alle tijden. Bijzonder voor onze tijd zijn de snelheid, onzekerheid en onvoorspelbaarheid ervan. Er komen namelijk in een korte tijd zoveel ontwikkelingen en technologieën bij elkaar, dat niemand de uitkomsten ervan kan voorspellen. De impact ervan zien we dagelijks om ons heen. Onze economische, sociale en maatschappelijke structuren veranderen en stellen ons voor wicked problems. De toekomst is weggelegd voor organisaties die waarde creëren door deze complexe problemen vanuit nieuwe perspectieven op te lossen.

Strategisch Leiderschap ontwikkelen
Als verantwoordelijke voor strategie zijn de ogen op u gericht. Hoe stuurt u de organisatie in een toekomstbestendige richting, als de kaders fundamenteel onzeker en onvoorspelbaar zijn? Het antwoord is kort: het komt aan op uw leiderschap. Heeft u een visie op de toekomst? Kunt u daarop een onderbouwde strategie ontwikkelen? Kunt u voorwaarden creëren in uw organisatie en uw stakeholders inspireren en meenemen in uw koers? Bij AOG School of Management ontwikkelt u zich tot een Strategisch Leider.

Wat leert u?

 • Goed onderbouwde beslissingen nemen, u leert academisch te denken en te doen.
 • Conceptueel denken om verder te dromen dan vandaag.
 • Intelligent differentiëren om anders te durven zijn dan anderen.
 • Strategisch leiderschap ontwikkelen door te inspireren en voorwaarden te creëren.

Na de opleiding Strategisch Leiderschap

 • Heeft u een duurzame manier van denken en doen ontwikkeld, waarmee u uw organisatie strategische richting geeft. Nu en in de toekomst.
 • Heeft u zich ontwikkeld tot krachtig gesprekspartner en verbinder in het proces van strategievorming.
 • Door anders te leren denken en afstand te nemen, leert u vanuit nieuwe perspectieven te kijken naar de wicked problems in uw organisatie.
 • Heeft u uw strategische visie gelinkt aan een actueel vraagstuk uit uw eigen praktijk in een visiedocument.

Meet & Greet bijwonen?

Ontdek meer over de leergang Strategisch Leiderschap. Bekijk de Meet & Greets.

Onze docenten

prof.drs_.-Philip-Wagner

Kerndocent

prof.drs. Philip Wagner

Prof.drs. Philip Wagner is directeur van de Wagner Group en hoogleraar Global Economy & Governance aan de Inter-Continental University of the Caribbean. Zijn ervaring en deskundigheid liggen op het raakvlak van economie, bestuur en (maatschappelijk) ondernemerschap.

Het programma

U doorloopt de opleiding Strategisch Leiderschap in negen maanden met zeven bijeenkomsten van twee dagen. Daarnaast studeert u in uw eigen tijd. Door deze slimme opzet kunt u de opleiding Strategisch Leiderschap perfect combineren met uw werk en privéleven. Tijdens de opleiding werkt u aan een visiedocument, waarin u uw strategische visie linkt aan een actueel vraagstuk. Dit kan een onderwerp of casus zijn uit uw eigen organisatie. Zo levert de opleiding directe meerwaarde in uw werk.

Visiedocument
Het visiedocument is uw ‘meesterstuk’. Hiermee laat u uw strategisch leiderschap zien. Concreet vormt u een visie over een strategisch vraagstuk. U onderbouwt deze met theorie uit de literatuur. U laat zien dat u de theorie beheerst en kunt toepassen in de praktijk. Maar ook dat u conceptueel kunt denken en evidence based kunt redeneren. U kiest zelf het onderwerp. Dat kan een vraagstuk of casus zijn uit uw eigen organisatie.

 1. Economie, Maatschappij en Toekomst

  Conceptueel denken over de toekomst
. De wereld is volop in beweging. We worden overspoeld met informatie en trends. Hoe herkent u relevante ontwikkelingen? In deze eerste module leert u met een strategische blik naar de toekomst te kijken. We onderzoeken actuele ontwikkelingen in de economie en maatschappij. En hoe deze uw strategie kunnen beïnvloeden.

 2. Strategie, Strategievorming en Stakeholders

  Theoretische onderbouwing van strategievorming.
 Strategie is geen ongrijpbaar begrip, maar een vakgebied met concrete modellen en tools. U leert de meest actuele theorie achter strategievorming. U reflecteert op hoe uw eigen organisatie met strategie omgaat. En welke belanghebbenden en betrokkenen er zijn in het proces.

 3. Strategie en Waardecreatie

  Waardecreatie: succes is meer dan geld. 
U wilt waardecreatie voor uw organisatie in de toekomst veiligstellen. Succesvolle organisaties kijken niet alleen naar financiële winst. Waarde zit bijvoorbeeld ook in het imago en tevredenheid bij klanten en in kennis en trots van medewerkers. In deze module leert u wat waardecreatie is, hoe u de waarde meet en hoe u er op stuurt. Tot slot verkennen we de wisselwerking tussen strategie en govenance.

 4. Marktwerking en Positionering

  Opereren op (nieuwe) markten. 
De markt waarin u zit, beïnvloedt uw corporate strategy. Maar andersom kunt u ook de markt beïnvloeden. Bijvoorbeeld met uw positionering: de onderscheidende positie van uw merk in het brein van uw doelgroepen. Biedt u de beste kwaliteit of de beste koop? Bent u vernieuwend of ambachtelijk? In deze module verkent u de invloed van marktwerking en positionering op strategievorming.

 5. Ondernemerschap, Leiderschap en Samenwerken

  Richting bepalen en keuzes maken. 
Strategisch leiderschap draait enerzijds om keuzes maken. En anderzijds om het meenemen van mensen in de strategie. In deze module leert u hoe u mensen verbindt rondom uw visie en hoe u ze motiveert om te transformeren. U reflecteert ook op uw eigen competenties. Welke ontwikkeling moet u zelf maken om een strategisch leider te zijn? Daarnaast kijken we over de grens van uw organisatie. Naar het belang van samenwerking in uw keten.

 6. Innovatie, Business Development en Strategic Sourcing

  Realisatie van markt- en organisatieconcepten. 
Om ook in de toekomst succesvol te zijn, wilt u innoveren. Maar hoe ontwikkelt u succesvol nieuwe markt- en organisatieconcepten? Hoe vertaalt u klantbehoeften naar nieuwe producten of diensten? En wat vraagt dat van uw resources? Bijvoorbeeld van de inzet van ICT? Heeft u deze kennis in huis, of haalt u deze van buiten de organisatie?

 7. Strategisch Leiderschap en Verandering


  Kennis en inzichten integreren. 
Strategische keuzes vragen vaak om verandering van de organisatie. In deze laatste module verkent u de gevolgen van strategische keuzes voor de alignment van de organisatie. Kortom: hoe brengt u de organisatie in lijn met uw strategie? Wat is uw visie op organisatieontwikkeling en wat vraagt dat van uw ondernemerschap? U legt daarbij een directe verbinding met uw eigen organisatie.

Investering

De opleiding is opgebouwd uit de volgende kosten:

Totaal: € 17.800,-
Leergangkosten: € 15.000,-
Arrangementskosten: € 2.800,-

Bij deelname aan deze leergang wordt ervan uitgegaan dat de deelnemer zelf de beschikking heeft over een tablet of laptop voor gebruik tijdens de colleges. De prijs is btw-vrij; bovenstaande kosten zijn exclusief literatuurkosten.

Financieringsmogelijkheden

Het volgen van één van onze leergangen levert voordelen voor uw werkgever. Werkgevers zien deze voordelen vaak als een goede zakelijke investering en zijn daarom bereid hierin te investeren. Veel van onze deelnemers krijgen (een deel van) de kosten voor het volgen van een leergang vergoed door hun werkgever.

Als de werkgever de opleiding betaalt of je bent ZZP’er dan kunnen deze kosten in veel gevallen fiscaal afgetrokken worden.

 

STAP-budget

Je kunt voor deze opleiding een vergoeding aanvragen van maximaal € 1.000 per jaar. Deze vergoeding van de overheid heet het STAP-budget. Met het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen om zo jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Vraag de subsidie op tijd aan, minimaal 4 weken voor de start van de opleiding. Lees meer over het STAP-budget en hoe je deze vergoeding moet aanvragen.

 

Op zoek naar maatwerk voor uw bedrijf?

We helpen u graag opweg voor een passend opleidingstraject voor uw bedrijf.

Meet & Greet

Als je nog niet helemaal zeker bent over welke opleiding voor jouw geschikt is, schrijf je dan in voor een van onze gratis Meet & Greet.

Tijdens een Meet & Greet laten we je kennismaken met hoe we lesgeven en geven we je een klein inkijkje in het niveau en de lesstof die we gaan behandelen in de opleiding.


6 apr

Meet & Greet: Strategisch Leiderschap

Online

Aanmelden

Accreditatie

AOG biedt een portfolio van geaccrediteerde opleidingen aan. De Permanente Educatie punten / EC’s die behaald worden met het afronden van leergangen die onder de Master Strategy & Leadership (MSc) en MBA Innovation & Leadership vallen, worden door diverse beroepsorganisaties erkend. Dit aangezien de leergang onderdeel uitmaakt van een geaccrediteerde Master door de NVAO. Specifieke PE-doelgroepen zijn: financiële professionals, bestuurders van woningcorporaties (Aedes) en schoolleiders (PO register).

Wil je de PE punten / EC’s voor deelname aan je leergang laten registreren? Neem dan contact op met Studieadvies. Zij kunnen alle praktische informatie geven.

 

Beoordelingen

Gemiddeld krijgt deze opleiding een 9.5


Mario Roelofs uit geeft ons een 9

AOG heeft mij laten ontwikkelen wat een betere en bredere helicopterview heeft gegeven. Mooie van AOG is dat men open staat voor uiteraard goede feedback om haar diensten te blijven ontwikkelen tot beter.

Hendrika uit Leeuwarden geeft ons een 10

Wat een verrijkende ervaring was dit! Vanuit verschillende perspectieven analyseren en een strategie ontwikkelen. Inspirerende modules en uitdagende eindopdrachten. Genoten van deze leergang.

Johan uit geeft ons een 10

Afgelopen jaar deel genomen aan de leergang strategisch leiderschap. Dit was een ontdekkingsreis van bekende- en nieuwe ontwikkelingen. Diverse sprekers en docenten zorgen voor een brede academische ervaring en kennisverbreding. Leuk sparren met docenten en mede studenten. In de leergang raak je de maatschappelijke ontwikkelingen, de impact daarvan om je eigen organisatie en je eigen rol in de strategische ontwikkelingen.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.