Psychologie in Organisaties

Hoe zitten organisaties in elkaar en hoe verhouden de ontwikkeling van de samenleving en de economische markten zich daartoe? Bij Psychologie in Organisaties krijg je handvatten bij het organiseren, verbinden en motiveren van mensen in en tussen organisaties.

 • Zet mensen, teams en organisaties in hun kracht
 • Krijg inzicht in gedrag, persoonlijkheid en drijfveren van organisaties en medewerkers
 • Motiveer en verbind mensen

Met het behalen van het diploma van deze leergang, behaal je 15EC van de geaccrediteerde Master Strategy & Leadership (60EC)

Plan een studieadviesgesprek
Startdatum: 28 november 2024
Niveau: Academisch
Studie intensiteit: Twee dagdelen per week
Opleidingsduur: 9 maanden
Locatie: Centraal in Nederland en in Groningen

De opleiding

Voor wie

De leergang is voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat mensen beweegt. En die zich realiseert dat échte kennis van en inzicht in het gedrag van mensen helpt bij het organiseren, verbinden en motiveren van mensen in en tussen organisaties. Daarbij maakt het in principe niet uit of je manager, professional, directeur of ondernemer bent. Wel belangrijk is het, dat je over minimaal vijf jaar relevante werkervaring beschikt en dat je een academische of hbo-opleiding hebt afgemaakt.

In het kort

De academische opleiding Psychologie in Organisaties heeft tot doel de kloof tussen wetenschap en praktijk te dichten. De opleiding is ontwikkeld voor managers en leidinggevenden die zich ervan bewust zijn dat fundamenteel inzicht in gedrag en organisatiepsychologie hen helpt bij het organiseren, verbinden en motiveren van mensen in en tussen organisaties.

Handvatten voor het herkennen van patronen
Tijdens de leergang Psychologie in Organisaties staat het beter begrijpen van het complexe functioneren van medewerkers centraal. De leergang biedt handvatten om processen die verbonden zijn met gedrag te onderzoeken en de karakteristieke patronen te herkennen en te onderscheiden. Dat leidt ertoe dat je je scherp bewust wordt van ‘de menselijke configuratie’ en het besef hoe belangrijk het is om hier rekening mee te houden binnen de context van je organisatie.

Gedrag herkennen als sleutel voor effectieve interventies
In de leergang leer je om kennis en inzichten uit de psychologie toe te passen, om te komen tot effectieve interventies die werknemers, teams en organisaties helpen zich te ontwikkelen en ander gedrag te vertonen. Vraagstukken die zich lenen voor psychologische analyse en interventies liggen op vele vlakken. Hierbij kun je denken aan het verbeteren van samenwerking, motivatie, duurzame ontwikkeling, overtuigingskracht, bevlogenheid en professionalisering van medewerkers, teams en organisaties.

Na de opleiding Psychologie in Organisaties:

 • Heb je inzicht in gedrag, persoonlijkheid en drijfveren, waardoor je jouw handelingsrepertoire als leider vergroot.
 • Heb je een visie op het motiveren en verbinden van mensen in organisaties.
 • Beschik je over inzicht in hoe je gedrag kan beïnvloeden, wat helpt bij de ontwikkeling van teams en de organisatie.

Onze docenten

thumnbnail_jos_van_diggelen

Kerndocent

Jos van Diggelen

Jos van Diggelen is een psycholoog die zich op diverse manieren bezig houdt met het gedrag van mensen en hun onderlinge relaties. Hij doet dat onder meer als zelfstandig coach en trainer.

Het programma

De opleiding Psychologie in Organisaties is modulair opgebouwd: zeven tweedaagse modules gespreid over een periode van negen maanden.

 1. Sociale relaties op de werkvloer

  Mensen hebben van nature de behoefte om anderen op te zoeken, relaties aan te gaan en samen te werken. Communicatie is daarbij hét middel dat zorgt voor deze relaties. Tegelijkertijd hebben ook andere psychologische factoren grote invloed op onze onderlinge contacten. In deze module onderzoeken we de rol van psychologische veiligheid, diversiteit en hoe je communicatie kan inzetten voor betere sociale relaties op het werk.

 2. Motivatie en focus

  Om werknemers en teams te stimuleren zo goed mogelijk te presteren, heb je inzicht nodig in de drijfveren en psychologische behoeften van mensen. Want hoe krijg je tevreden en productieve werknemers? En hoe zorg je bijvoorbeeld voor minder verzuim en uitval? Om hiermee aan de slag te kunnen, leer je aan welke knoppen je kan draaien om gemotiveerde en bevlogen werknemers te krijgen.

 3. Talent, leren en ontwikkelen

  Mensen verschillen in hun persoonlijkheid, voorkeuren en talenten. In deze module kijken we daarom naar de individuele verschillen tussen werknemers. Hoe kunnen werknemers gestimuleerd worden om zichzelf optimaal te ontwikkelen? Welke mindset is daarvoor nodig? En wat is de rol van talent hierin? Door op deze vragen antwoorden te vinden, leer je beter keuzes maken over de aanname en de duurzame ontwikkeling van personeel.

 4. Groepsprocessen en teams

  Samenwerken in teams is binnen veel organisaties de norm. Maar wanneer is een groep nu precies een team? En wat voor invloed hebben groepsprocessen op het functioneren van werknemers en hun prestaties? Door de inzichten uit deze module word je je bewust van groepsdynamieken en de context waarin deze processen plaatsvinden. Hierdoor leer je de samenwerking te verbeteren en constructieve groepsprocessen te versterken.

 5. Psychologisch welbevinden

  Het menselijk kapitaal krijgt steeds meer de aandacht binnen organisaties. Dit zie je ook terug op de werkvloer, met de nadruk op thema’s zoals vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. In deze module komt zowel het bevorderen van het welbevinden van werknemers als het versterken van de positieve aspecten van de werkbeleving en het functioneren aan bod. Hierbij kijken we door de bril van de positieve organisatiepsychologie en staan we stil bij de psychische processen die spelen op de werkvloer.

 6. Beïnvloeding van gedrag

  Elke menselijke interactie is in de basis strategisch. Verschillende belangen spelen daarin altijd een rol, net als relaties tussen mensen en onderlinge verschillen in macht en status. Werknemers en teams stimuleren tot ander gedrag stuit niet zelden op weerstand. Hoe zorg je er dan voor dat je medewerkers motiveert om ander gedrag te laten zien? En hoe krijg je werknemers mee in organisatieveranderingen? In deze module leer je welke mogelijkheden je hebt om gedrag te beïnvloeden en weerstand te voorkomen.

 7. De grenzen van bewuste controle en beïnvloeding

  Mensen handelen vaak op de automatische piloot. Dit kan het veranderen van gedrag moeilijker maken en de kans op cognitieve fouten vergroten. Aandachtig handelen kan helpen om het bewustzijn van eigen gedrag te vergroten en van de emoties en gedachten die met dit gedrag gepaard gaan. Tegelijkertijd kunnen deze onbewuste processen ook gebruikt worden om het gedrag van werknemers in organisaties te beïnvloeden. Hoe je dat doet en welke invloed je precies hebt op je éigen beperkingen en mogelijkheden, komt in deze laatste module aan bod.

Investering

De opleiding is opgebouwd uit de volgende kosten:

Totaal: € 17.800,-
Leergangkosten: € 15.000,-
Arrangementskosten: € 2.800,-

Bij deelname aan deze leergang wordt ervan uitgegaan dat de deelnemer zelf de beschikking heeft over een tablet of laptop voor gebruik tijdens de colleges. De prijs is btw-vrij. Bovenstaande kosten zijn exclusief literatuurkosten.

Financieringsmogelijkheden

Het volgen van één van onze leergangen levert voordelen op voor jouw werkgever. Werkgevers zien deze voordelen vaak als een goede zakelijke investering en zijn daarom bereid hierin te investeren. Veel van onze deelnemers krijgen (een deel van) de kosten voor het volgen van een leergang vergoed door hun werkgever.

Als de werkgever de opleiding betaalt of je bent ZZP’er dan kunnen deze kosten in veel gevallen fiscaal afgetrokken worden.

 

Proefcollege

Wil jij ontdekken of deze opleiding bij je past? Meld je dan nu aan voor ons gratis proefcollege. Tijdens dit online event maak je kennis met de kerndocent, het programma van de opleiding, ontmoet je gelijkgestemden en hoor je uit eerste hand de ervaringen van een alumnus. Een laagdrempelige manier om vrijblijvend kennis te maken met de opleiding.


3 okt

Proefcollege Psychologie in Organisaties

Online

Aanmelden

Accreditatie

AOG biedt twee geaccrediteerde opleidingen aan, de MBA en de Master. Voor deze leergang worden Permanente Educatie punten / EC’s verdiend die onder de Master Strategy & Leadership vallen. DEze punten worden door diverse beroepsorganisaties erkend. Deze leergang maakt daarmee onderdeel uit van een geaccrediteerde Master door de NVAO. Specifieke PE-doelgroepen zijn: financiële professionals, bestuurders van woningcorporaties (Aedes) en schoolleiders (PO register).

Wil je de PE punten / EC’s voor deelname aan je leergang laten registreren? Neem dan contact op met Studieadvies. Zij kunnen je alle praktische informatie geven.

 

AOG - Psychologie in Organisaties - Irene Post

Irene Post over Psychologie in Organisaties

"Het leren herkennen van gedragspatronen, de directe toepasbaarheid van gerichte interventies en het leren omgaan met weerstand zijn enkele eye-openers geweest die ik inmiddels dagelijks gebruik in mij rol als leidinggevende. Kortom: op inhoud én toepasbaarheid beveel ik de leergang Psychologie in Organisaties van harte aan waarbij de interactie met medestudenten ook van grote toegevoegde waarde is!"

Alumna Irene Post, unithoofd Polikliniek Neurologie Martiniziekenhuis

Beoordelingen

Gemiddeld krijgt deze opleiding een 9


Sjoerd uit Zwolle geeft ons een 10

Voor elk wat wils in ieders eigen tempo en behoefte. Mooie modules en handig opgebouwd programma wat helpt om naar Msc. diploma toe te werken. Goed te combineren met werk en privé leven. Interessante thema’s die je bij de kop pakt met uitgebalanceerde groepen van studenten vanuit verschillende perspectieven.

Gerda uit Groningen geeft ons een 9

Een leerzame en wetenschappelijk onderbouwde reis waarin veel aandacht was voor de diverse psychologische aspecten binnen organisaties. De opzet is praktisch, doordat je werkt aan je eigen visiedocument die je in je eigen organisatie kan toepassen. Een leuke mix aan werkvormen, waarbij je ook van elkaars ervaringen leert.

Baukje de Vries uit Emmen geeft ons een 9

Ik heb echt genoten van de leergang, de nieuwe inzichten, de vele docenten, de verschillende visies en de vele leuke nieuwe mensen die ik hierdoor weer heb leren kennen. Het was voor mij erg waardevol om vanuit zoveel verschillende perspectieven naar je eigen organisatie en jezelf te kijken.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.