Psychologie in Organisaties

De samenleving en economische markten ontwikkelen zich voortdurend en organisaties veranderen mee. Dat vraagt veel aanpassingsvermogen van medewerkers. En dat brengt voor jou als leider uitdagingen, onzekerheden en vraagstukken mee, zoals: Wat doet dit alles met mijn medewerkers? Hoe zet ik ze weer in hun kracht? Hoe realiseer ik dat afdelingen of teams beter samenwerken? Al dit soort vragen heeft te maken met gedrag en het beïnvloeden daarvan. Inzicht in gedrag en de achterliggende psychologie geeft handvatten om mensen, teams en organisaties effectief te leiden en te organiseren.

Niveau: Academisch
Studie intensiteit: Twee dagdelen per week
Opleidingsduur: 9 maanden
Locatie: Centraal in Nederland en in Groningen
Start: 10 november 2022
Investering: € 16.500 Hoe te financieren?

Dit programma is een onderdeel van de geaccrediteerde Master Strategy & Leadership MSc

Voor wie

De leergang is voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat mensen beweegt. En die zich realiseert dat échte kennis van en inzicht in het gedrag van mensen helpt bij het organiseren, verbinden en motiveren van mensen in en tussen organisaties. Daarbij maakt het in principe niet uit of je manager, professional, directeur of ondernemer bent. Wel belangrijk is het, dat je over minimaal vijf jaar relevante werkervaring beschikt en dat je een academische of hbo-opleiding hebt afgemaakt.

In het kort

De academische opleiding Psychologie in Organisaties heeft tot doel de kloof tussen wetenschap en praktijk te dichten. Het is ontwikkeld voor managers en leidinggevenden die zich ervan bewust zijn dat fundamenteel inzicht in gedrag en organisatiepsychologie hen helpt bij het organiseren, verbinden en motiveren van mensen in en tussen organisaties.

Handvatten voor het herkennen van patronen
Tijdens de leergang Psychologie in Organisaties staat het beter begrijpen van het complexe functioneren van medewerkers centraal. De leergang biedt handvatten om processen die verbonden zijn met gedrag te onderzoeken en de karakteristieke patronen te herkennen en te onderscheiden. Dat leidt ertoe dat je je scherp bewust wordt van ‘de menselijke configuratie’ en het besef hoe belangrijk het is om hier rekening mee te houden binnen de context van je organisatie.

Gedrag herkennen als sleutel voor effectieve interventies
In de leergang leer je om kennis en inzichten uit de psychologie toe te passen, om te komen tot effectieve interventies die werknemers, teams en organisaties helpen zich te ontwikkelen en ander gedrag te vertonen. Vraagstukken die zich lenen voor psychologische analyse en interventies liggen op vele vlakken. Hierbij kun je denken aan het verbeteren van samenwerking, motivatie, duurzame ontwikkeling, overtuigingskracht, bevlogenheid en professionalisering van medewerkers, teams en organisaties.

Na de opleiding Psychologie in Organisaties:

 • Heb je inzicht in gedrag, persoonlijkheid en drijfveren, waardoor je jouw handelingsrepertoire als leider vergroot.
 • Heb je een visie op het motiveren en verbinden van mensen in organisaties.
 • Beschik je over inzicht in hoe je gedrag kan beïnvloeden, wat helpt bij de ontwikkeling van teams en de organisatie.

Meet & Greet bijwonen?

Ontdek meer over de leergang Psychologie in Oranisaties. Bekijk de Meet & Greets.

Onze docenten

thumnbnail_jos_van_diggelen

Kerndocent

Jos van Diggelen

Jos van Diggelen is psycholoog en houdt zich, op diverse manieren, bezig met het gedrag van mensen en hun onderlinge relaties. Hij doet dat onder meer als zelfstandig coach en trainer. Jos is kerndocent van de opleiding Psychologie in Organisaties.

Het programma

De opleiding Psychologie in Organisaties is modulair opgebouwd: zeven tweedaagse modules gespreid over een periode van negen maanden.

 1. Sociale relaties, nieuw perspectief op gedrag

  Mensen hebben van nature de behoefte om anderen op te zeken, relaties aan te gaan en samen te werken. Communicatie is daarbij hét middel dat zorgt voor deze contacten en relaties. Een gebrekkige communicatie kan, onbedoeld, zorgen voor polarisatie, conflicten en verwijdering tussen werknemers en management. Tijdens deze module bekijken we relaties, communicatie, conflicten en oplossingen vanuit een psychologisch perspectief.

 2. Motivatie en emoties

  Hoe mensen in hun werk zitten is bepalend voor de prestaties die ze leveren. Werknemers en teams stimuleren om zo goed mogelijk te presteren vraagt om inzicht in de drijfveren, emoties en psychologische behoeften van mensen. Hoe kunnen de pijnpunten geïdentificeerd worden als het gaat om de motivatie en bevlogenheid van werknemers? En wat kan er aan deze knelpunten worden gedaan?

 3. Leren, talent en ontwikkelen

  Mensen verschillen in hun persoonlijkheid, voorkeuren en hun talenten. In deze module kijken we naar de individuele verschillen tussen werknemers. Hoe kunnen werknemers met al deze verschillen gestimuleerd worden om zichzelf optimaal te ontwikkelen en te leren? Door op deze vragen antwoorden te vinden, leer je beter keuzes maken over de aanname en de duurzame ontwikkeling van personeel.

 4. Verbindingen in teams en organisaties

  Samenwerken is een constante geworden in en tussen moderne organisaties. Hierbij zijn groepsprocessen van grote invloed op het functioneren van werknemers en teams. Zowel in positieve als negatieve zin. Door de inzichten uit deze module word je je bewust van je rol en de context waarin je je bevindt. Hierdoor leer je maatregelen te nemen die de invloed van constructieve groepsprocessen versterken en die van destructieve verminderen.

 5. Psychische processen op de werkvloer


  Werknemers kunnen tijdelijk dan wel chronisch last hebben van psychische klachten. Of en hoe lang deze werknemers uit de running zijn wordt voor een groot deel bepaald door hoe er met deze werknemers wordt omgegaan. In deze module gaan we in op welke psychische problemen voorkomen op de werkvloer en hoe je ze kunt signaleren. En hoe ga je het beste om met werknemers die dit treft?

 6. Strategisch gedrag, macht en motivatie

  Elke menselijke interactie is in de basis strategisch. Verschillende belangen spelen daarin een rol, net als relaties tussen mensen en onderlinge verschillen in macht en status. Werknemers en teams stimuleren tot ander gedrag stuit niet zelden op weerstand. Hoe zorg je er dan voor dat je medewerkers motiveert om ander gedrag te laten zien?

 7. De grenzen van bewuste controle

  Mensen handelen vaak op de automatische piloot. Dit kan het aanpassen van gedrag moeilijker maken. Aandachtig handelen kan helpen om het bewustzijn te begroten van eigen gedrag en van de emoties en gedachten die met dit gedrag gepaard gaan. Welke invloed heb je op je éigen beperkingen en mogelijkheden?

Investering

De opleiding is opgebouwd uit de volgende kosten:

Totaal: € 16.500,-
Leergangkosten: € 14.005,-
Arrangementskosten: € 2.495,-

Bij deelname aan deze leergang wordt ervan uitgegaan dat de deelnemer zelf de beschikking heeft over een tablet of laptop voor gebruik tijdens de colleges. De prijs is btw-vrij; bovenstaande kosten zijn exclusief literatuurkosten.

Financieringsmogelijkheden

Het volgen van één van onze leergangen levert voordelen op voor jouw werkgever. Werkgevers zien deze voordelen vaak als een goede zakelijke investering en zijn daarom bereid hierin te investeren. Veel van onze deelnemers krijgen (een deel van) de kosten voor het volgen van een leergang vergoed door hun werkgever.

Als de werkgever de opleiding betaalt of je bent ZZP’er dan kunnen deze kosten in veel gevallen fiscaal afgetrokken worden.

 

STAP-budget

Je kunt voor deze opleiding een vergoeding aanvragen van maximaal € 1.000 per jaar. Deze vergoeding van de overheid heet het STAP-budget. Met het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen om zo jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Vraag de subsidie op tijd aan, minimaal 4 weken voor de start van de opleiding. Lees meer over het STAP-budget en hoe je deze vergoeding moet aanvragen.

 

Op zoek naar maatwerk voor jouw bedrijf?

We helpen je graag opweg voor een passend opleidingstraject voor jouw bedrijf.

Meet & Greet

Als je nog niet helemaal zeker bent over welke opleiding voor jouw geschikt is, schrijf je dan in voor een van onze gratis Meet & Greet.

Tijdens een Meet & Greet laten we je kennismaken met hoe we lesgeven en geven we je een klein inkijkje in het niveau en de lesstof die we gaan behandelen in de opleiding.

Op dit moment is er nog geen datum bekend voor de aankomende Meet & Greet.


Accreditatie

AOG biedt een portfolio van geaccrediteerde opleidingen aan. De Permanente Educatie punten / EC’s die behaald worden met het afronden van leergangen die onder de Master Strategy & Leadership (MSc) en MBA Innovation & Leadership vallen, worden door diverse beroepsorganisaties erkend. Dit aangezien de leergang onderdeel uitmaakt van een geaccrediteerde Master door de NVAO. Specifieke PE-doelgroepen zijn: financiële professionals, bestuurders van woningcorporaties (Aedes) en schoolleiders (PO register).

Wil je de PE punten / EC’s voor deelname aan je leergang laten registreren? Neem dan contact op met Studieadvies. Zij kunnen alle praktische informatie geven.

 

AOG - Psychologie in Organisaties - Irene Post

Irene Post over Psychologie in Organisaties

"Het leren herkennen van gedragspatronen, de directe toepasbaarheid van gerichte interventies en het leren omgaan met weerstand zijn enkele eye-openers geweest die ik inmiddels dagelijks gebruik in mij rol als leidinggevende. Kortom: op inhoud én toepasbaarheid beveel ik de leergang Psychologie in Organisaties van harte aan waarbij de interactie met medestudenten ook van grote toegevoegde waarde is!"

Alumna Irene Post, unithoofd Polikliniek Neurologie Martiniziekenhuis

Beoordelingen

Gemiddeld krijgt deze opleiding een 9


Sjoerd uit Zwolle geeft ons een 10

Voor elk wat wils in ieders eigen tempo en behoefte. Mooie modules en handig opgebouwd programma wat helpt om naar Msc. diploma toe te werken. Goed te combineren met werk en privé leven. Interessante thema’s die je bij de kop pakt met uitgebalanceerde groepen van studenten vanuit verschillende perspectieven.

Gerda uit geeft ons een 9

Een leerzame en wetenschappelijk onderbouwde reis waarin veel aandacht was voor de diverse psychologische aspecten binnen organisaties. De opzet is praktisch, doordat je werkt aan je eigen visiedocument die je in je eigen organisatie kan toepassen. Een leuke mix aan werkvormen, waarbij je ook van elkaars ervaringen leert.

Baukje de Vries uit geeft ons een 9

Ik heb echt genoten van de leergang, de nieuwe inzichten, de vele docenten, de verschillende visies en de vele leuke nieuwe mensen die ik hierdoor weer heb leren kennen. Het was voor mij erg waardevol om vanuit zoveel verschillende perspectieven naar je eigen organisatie en jezelf te kijken.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.