Vitaal adviseren: vijf kernpunten

Vitaal adviseren - Paul Kloosterboer

Dr. Paul Kloosterboer, kerndocent Meesterschap in Adviseren

Vitaal adviseren. In de ogen van Paul Kloosterboer betekent dat dat je als adviseur(s) je klanten én jezelf vitaler maakt. Dan adviseer je vanuit een plek waar iedereen sterker van wordt. Niet meer en niet minder. Maar hoe krijg je dat voor elkaar en waarom is de praktijk ervan zo weerbarstig? Kerndocent Paul Kloosterboer van de leergang Meesterschap in Adviseren licht in vijf kernachtige punten toe hoe je vitaal kunt adviseren.

1. Wees loyaal aan het geheel

Elke organisatie staat bol van personen met belangen. Loyaal aan het geheel zijn betekent hierin dat je alpartijdig bent. Probeer het geheel, de samenstelling van personen, groepen en partijen sterker te maken. Stel jezelf daarbij voortdurend de gewetensvraag: als ik dit of dat doe of laat, wie wordt er sterker van en wie wordt er zwakker van?

2. Maak je advisering altijd lerend

Zet een vitale beweging in gang. Als je de organisatie sterker wilt maken, is het belangrijk dat alle betrokkenen leren van waar ze mee bezig zijn. Leren gaat op 2 manieren: enerzijds probeer je de personen en teams, de celkernen, zelfredzamer te maken. Het tweede is dat je het relatieweefsel tussen de celkernen sterker maakt. Door ze bij elkaar te brengen, te voorzien van informatie en in staat te stellen zelf eruit te komen. Dan wordt het relatieweefsel sterker, nu en in de toekomst.

3. Creëer vitale verbindingsplekken

Een vitale plek is in essentie een plek waar ‘alles er kan zijn’, alles wat partijen bezighoudt rondom jouw onderwerp. Belangrijk daarbij is dat ze zich zonder reserve durven uiten, in het vertrouwen dat ze gehoord worden en in staat zijn om anderen aan te horen. Op die momenten wordt de wijsheid en daarmee de levensvatbaarheid voor nieuwe ideeën geboren.

4. Zorg voor je eigen vitale plek

Wees dienend aan het leerproces, waarin anderen het met elkaar eens moeten worden. Contracteer helder aan de groep wat jouw plek in de groep is. Laat je niet van je vitale plek brengen door anderen, bijvoorbeeld door te oordelen of partij te kiezen. Laat de pijn die hoort bij leren waar ze thuishoort. Jij blijft op jouw vitale plek en helpt anderen daarmee door hun moeilijke momenten heen te komen.

5. Forget your perfect offering

Adviseurs moeten het hebben van de imperfectie. Bij de imperfectie ontstaat er de ruimte om te onderzoeken hoe het anders en beter kan. Haal de illusie weg dat je met een perfect advies moet komen. Juist in de onvolmaaktheid geef je de ander de ruimte om jou aan te vullen, te corrigeren, te verbeteren. Door co-creatie ontstaat er iets wat samen is. En wat samen is, is levensvatbaar.

Bekijk voor meer diepgang van de vijf kernachtige punten de gehele video van Paul Kloosterboer. Deze video is opgenomen als onderdeel van de HR-Collegereeks van A+O fonds Gemeenten.

Leergang Meesterschap in Adviseren

Paul Kloosterboer is kerndocent van de leergang Meesterschap in Adviseren. In de leergang staat adviseren in het complexe en spanningsvolle organisatorische netwerk centraal. Op 6 oktober gaat de volgende editie van start. Wilt u meer weten? Download hier de brochure.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.