Adviseren in de arena
- Veranderen en Organiseren
- 10 augustus 2013
De afgelopen tijd ben ik tegen een zwaar onderschat fenomeen aangelopen: het haast onzichtbare gevecht van interne en externe adviseurs op het kruispunt van praktijk, professionaliteit en politiek. Een paar voorbeelden om te illustreren wat ik bedoel. Ik sprak laatst met een controller van een financiële instelling in gewetensnood. Hij zag hoe een directeur buitenproportionele vergoedingen toekende aan medewerkers die hem loyaal waren.
Dit plaatste de controller voor een duivels dilemma. Zou hij het aan de grote klok hangen, dan hing hem wellicht hetzelfde lot boven het hoofd als vele klokkenluiders voor hem. Het perspectief om zijn loopbaan te eindigen in een camper op een parkeerterrein was weinig aanlokkelijk. Maar niets doen was evenmin een optie. Hij zou zichzelf niet meer recht in de spiegel kunnen aankijken.
Ander voorbeeld. Ik mocht een ontwikkeltraject verzorgen voor een groep HRM-adviseurs. Gedurende het traject bleek dat ze, ondanks grote onderlinge verschillen, allemaal één ding gemeen hadden. Ze kwamen niet toe aan hun verantwoordelijkheid en vak om de mensen en hun organisatie te helpen ontwikkelen. In plaats daarvan werden ze bedolven onder operationeel werk en het organiseren van grootscheepse ontslagrondes. Met hun eigen ontslag als mogelijke klap op de vuurpijl in het verschiet. Hoe moeilijk was het voor hen zich dagelijks te motiveren hun werk naar eer en geweten te verrichten?
Deze en andere lotgevallen van supportprofessionals zetten mij aan het denken. Hoe is het eigenlijk met de adviserende specialisten in dit land? Intern, extern of interim: de vakvrouwen en -mannen in de sfeer van bijvoorbeeld financiën, HRM, juridische zaken, communicatie of techniek. Het gaat hier om een grote groep hoogwaardige kenniswerkers. Die vaak bergen werk verzetten in de schaduw van het management. Ze bereiden voor, verlenen steun en leggen verbindingen waar anderen vervolgens profijt van trekken. Ze zijn gewend zichzelf weg te cijferen voor anderen en voor een hoger doel. Maar wie of wat ondersteunt deze professionals?
Ondertussen is er voor die anderen, veelal managers, van alles beschikbaar om hen te ondersteunen. Prachtige programma’s voor managementontwikkeling, honderden boeken en artikelen per jaar en … hoogwaardige ondersteunende specialisten. Allemaal om hen te helpen ontwikkelen en slagen in hun taak en loopbaan.
Voor de allersjiekste externe adviseurs bestaan soms nog wel opleidingen. Maar voor de meeste adviserende en ondersteunende specialisten is het behelpen. Niet zozeer op het eigen vakgebied, dat is er wel. Maar op een cursusje adviesvaardigheden na valt er niet veel te ontwikkelen als het om hun ingewikkelde functioneringsvragen gaat. Ik heb ook eens gegoogled, maar ik kon hier in de afgelopen tien jaar met de beste wil van de wereld misschien drie nieuwe boekjes over vinden in ons taalgebied. Ik dacht bij mezelf: Dit kan toch niet waar zijn?
Dus heb ik contact gezocht met AOG School of Management en we zijn aan de slag gegaan. En in no time begon het te stromen. Samen smeedden we een prachtig programma. Over het doorzien en beïnvloeden van het organisatorische krachtenveld. Via procesregie, bemiddeling en in co-creatie met managers en andere specialisten. Hoe je waarde kunt creëren op het snijvlak van praktijk, professionaliteit en organisatiepolitiek. Alle hoogleraren en docenten van onze eerste keus waren direct enthousiast. Zonder voorbehoud en concessies. Daarom durven we deze nieuwste AOG leergang dan ook Meesterschap in Adviseren te noemen. En ben ik enorm trots de kerndocent van deze leergang te mogen zijn.