Docent
Dr. Marco de Witte is veranderkundige en (zelfstandig gevestigd) organisatie-adviseur, leiderschapscoach, trainer en auteur. Hij is lid van de De Ambachtsschool voor Organiseren en Veranderen. Voor AOG is hij, al vele edities, kerndocent van de leergang Verandermanagement. Hij is mede-redacteur van het recent verschenen boek ‘Essenties van Verandermanagement. Een kleine canon van veranderkundige benaderingen’. Zijn motto: ‘It is easier to act yourself in new ways of thinking, than think yourself into new ways of action’.
Kennisartikelen van dr. Marco de Witte
De kracht van kwetsbaarheid: ‘Het maakt je een betere leider’
LeiderschapsontwikkelingIn verband met de 60e editie Verandermanagement willen op een bijzondere manier terugkijken op deze leergang. Dit artikel is daarom onderdeel van een …
Hoe alumnus Leslie verandering leerde omarmen: ‘Verandering kan moeilijk zijn, maar brengt altijd lessen met zich mee’
Algemeen nieuwsIn verband met de 60e editie Verandermanagement willen op een bijzondere manier terugkijken op deze leergang. Dit artikel is daarom …
Alumna stapt in de verander-voetsporen van haar inspiratiebron: haar moeder
Algemeen nieuwsIn verband met de 60e editie Verandermanagement willen op een bijzondere manier terugkijken op deze leergang. Dit artikel is daarom …
Hoe verandering tot stand komt: reflecties, interventies en nieuwe patronen
Algemeen nieuwsDe 60e editie van Verandermanagement gaat na de zomer van start. Niet alleen de deelnemers uit voorgaande edities hebben een …
Leidinggeven aan verandering: een paradox
LeiderschapsontwikkelingWe leven in een tijd met grote maatschappelijke opgaven en transformaties in de wereld van gezondheid, klimaat en het sociale …
Kiezen is verliezen: de paradoxale spanning verduren?!
Paradoxaal leiderschapAllereerst wat is een paradox? Paradoxen herkennen we als tegenstellingen die keer op keer terugkomen, omdat ze (blijkbaar) onderling verbonden …
Kiezen is verliezen; spanning wegpoetsen bij verandertrajecten is zonde
Veranderen en OrganiserenIn 2010 verscheen van de hand van het docentencorps van de leergang Verandermanagement het boek ‘Essenties van Verandermanagement’. Nu, tien …
Podcast: dr. Marco de Witte over de veranderingen door de corona crisis
Veranderen en Organiseren Dr. Marco de Witte (kerndocent Verandermanagement) houdt zich graag bezig met derde orde veranderingsvraagstukken en het persoonlijk leiderschap van …
Wat als het spannend wordt?
LeiderschapsontwikkelingSamen met Maaike Arends en Michiel Nannen verzorgt Marco de Witte het programma ‘Persoonlijk Leiderschap in Transities’ van AOG School of Management dat 20 november weer van start gaat. Een programma voor leiders die hun sporen hebben verdiend en voor een ingrijpende transitie staan. De Witte: “Ze vragen zich af hoe ze zich moeten verhouden tot dit nieuwe vraagstuk en zijn bereid naar zichzelf te kijken: naar de zon- maar zeker ook naar hun schaduwkanten.”
Minicollege contra-intuïtief veranderen door Marco de Witte
Veranderen en Organiseren“Als we een goed plan hebben, waarover we heel grondig hebben nagedacht, dan komt alles goed.” Die misvatting komt Marco de Witte maar al te vaak tegen. Hij zet er drie veranderkundige principes tegenover die hem uit het hart gegrepen zijn. Een minicollege over drie contra-intuïtieve invalshoeken in de veranderkunde.
Wendbaar en efficiënt: de kunst van het veranderen
Veranderen en OrganiserenNog nooit was de kunst van het veranderen zo actueel als op dit moment, vindt Marco de Witte, kerndocent van de opleiding Verandermanagement. Aan de ene kant is er grote behoefte aan meer efficiëntie en aan de andere kant willen we de regie bij mensen zelf leggen. Bedrijven willen meer wendbaar zijn, maar lopen tegen onwrikbare arrangementen en regels aan. De spanning tussen de systeemwereld en de leefwereld van mensen groeit en emotie en ratio lijken elkaar te bijten. Het is de kunst van het veranderen om deze paradox te hanteren.
Verandermanagement evolueert tot ‘de kunst van het veranderen’
Veranderen en OrganiserenDecember is de perfecte maand om terug te kijken op het jaar. Marco de Witte, kerndocent van de opleiding Verandermanagement, gaat een stap verder terug: in dit eerste blog beschouwt hij hoe verandermanagement sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is geëvolueerd via veranderkunde naar ‘de kunst van veranderen’. Van een sterke focus op maakbaarheid en instrumentarium naar de erkenning dat er pas echt iets gebeurt binnen organisaties als mensen bereid zijn om hun gedrag te veranderen. Van de nadruk op ratio naar het belang van emotie.
‘Nasty little habits’
Veranderen en OrganiserenZomer 2015 in Amsterdam. Niet verkeerd qua weer. Ik draai een paar weken, wat wij thuis, een zomerrooster noemen; in de ochtend werken en schrijven, in de middag varen op het IJ, de grachten of de Amstel en ‘s avonds barbecueën met een glaasje wijn. Veel vrienden vinden dat ook leuk! Elk jaar weer een leuke reflectieve en inspirerende periode. Column van Marco de Witte.
Niet managers, maar leiders!
Veranderen en OrganiserenDe zoektocht naar de heilige graal in de veranderkunde is enorm versneld door Mr. Change Globally, John P. Kotter. Zijn ‘Why transformation efforts fail?’ is een bron van inspiratie tot op de dag van vandaag. Reeds in de negentiger jaren van de vorige eeuw sprak hij over het tekort van verandermanagement. Hij stelde in zijn best seller ‘Leading Change’ (vrij overtuigend :-)) dat een veranderproces geen managers, maar leiders nodig heeft. Een inzicht dat door velen wordt gedeeld, maar in de praktijk veelal wordt veronachtzaamd.
‘The success of an intervention depends on the interior condition of the intervenor’
Veranderen en OrganiserenZomer 2014. In Amsterdam wisselen warme en zonnige periode zich af met hoosbuien. Maar terwijl ik kon zwemmen in de straat genieten anderen weer van de zon en het mooie weer verderop. It is the location stupid! Tijdens de rustiger zomermaanden is er meer tijd voor het opdoen van nieuwe inspiratie (veel lezen!) en bezinning. Waar ga ik mij de komende zes maanden mee bezighouden? Veranderkundig weet ik immers dat lange termijn doelen mij niet zo snel daadwerkelijk in beweging zetten. En rond de kerst is er trouwens vanzelf weer een natuurlijke periode van bezinning.
Essenties van Verandermanagement (4)
Veranderen en OrganiserenVeranderen begint vaak met na te denken over de waardebelofte van de organisatie. Vraag is of deze nog wel aansluit bij de wensen en behoeften van klanten en andere partijen. Om dat nadenken te faciliteren hebben wij hier eerder een veranderkundig model geïntroduceerd. De kern van dat model bestaat uit vier simpele vragen: WAAROM, WAT, WIE en HOE? Met het model reiken we een aanpak aan waarmee deze vragen en de verbindingen daartussen op een uitgelijnde manier beantwoord kunnen worden. Uitgangspunt is dat de beoogde verandering leidt tot een nieuwe vorm van waardecreatie voor betrokken partijen. In dit artikel kijken we naar vijf waardecreatiestrategieën. Vier daarvan zijn mogelijk al bekend. De vijfde is nieuw.
Essenties van verandermanagement (3)
Veranderen en OrganiserenVeranderen begint met het samenhangend beantwoorden van de kernvragen uit het vierballenmodel, zoals wij in het eerste artikel hebben geïntroduceerd. …
Essenties van verandermanagement (2)
Veranderen en OrganiserenVeranderen voelt vaak als fietsen in mul zand. Zwetend en puffend komt de verandering maar al te vaak tot stilstand, …
Essenties van verandermanagement (1)
Veranderen en OrganiserenVernieuwing, verbetering, aanpassing, verandering, innovatie, transitie, transformatie. Dit zijn de trefwoorden die organisatieverandering een hypeachtig karakter geven. Leergangen, conferenties en …
‘Het fundament onder verandermanagement wankelt’
Veranderen en OrganiserenKerndocent Marco de Witte van de leergang Verandermanagement kan bevlogen verhalen over zijn passie. In de bijgevoegde column relativeert hij …
Column: De kunst van het veranderen
Veranderen en OrganiserenKerndocent Marco de Witte van de leergang Verandermanagement kan bevlogen verhalen over zijn passie. In de bijgevoegde column relativeert hij …