Hoe alumnus Leslie verandering leerde omarmen: ‘Verandering kan moeilijk zijn, maar brengt altijd lessen met zich mee’

Alumnus Leslie Toorop

Leslie bij Hogeschool Rotterdam, waar de belangrijkste basis ligt voor zijn loopbaan. ‘Ik heb hier kennisgemaakt met collega’s met wie ik ben gaan samenwerken om vervolgens als zelfstandig ondernemer mijn carrière verder vorm te geven. Al met al een belangrijke basis van waaruit mijn eigen veranderingen in gang zijn gezet.’

In verband met de 60e editie Verandermanagement willen op een bijzondere manier terugkijken op deze leergang. Dit artikel is daarom onderdeel van een serie waarin alumni een foto aanleveren die speciaal voor ze is. We gaan met ze in gesprek over de betekenis erachter en de ontwikkeling die ze sindsdien hebben doorgemaakt.

Deze keer: alumnus Leslie Toorop


Voor Leslie Toorop is er één stad die een speciale betekenis voor hem heeft: Rotterdam. De stad waar hij de basis voor zijn loopbaan legde en zich ontplooide tot HR Officer. Het begon allemaal met een opleiding HRM aan de Hogeschool Rotterdam. Daarbij hield het stadse avontuur voor hem niet op.

 Hij rolde van de ene klus in de volgende en ging van de ene organisatie naar de andere. Van onder meer personeelsadviseur voor de Belastingdienst naar docent HRM aan de hogeschool. Toen brak het moment aan dat hij de gelegenheid kreeg zichzelf verder te ontplooien als professional. Die kans liet hij niet aan zich voorbijgaan. ‘Ik meldde me aan voor Talent- en Organisatieontwikkeling (nu Mens- en Organisatieontwikkeling, red.) en rondde daarna Verandermanagement af. Het heeft me aan het denken gezet en me verder stil doen staan bij wat verandering voor mij betekent. Welke rol heb ik te vervullen? Wat heb ik te doen vanuit mijn HR-rol?’

Werken als zelfstandige

Voordat zijn carrière goed op gang kwam, heeft Leslie eerst de nodige tegenslag te verwerken gehad. ‘Ik kwam soms onvrijwillig zonder werk te zitten door het klappen van de markt. Er werd op een gegeven moment bezuinigd op opleidingen. Vooral managementtrainingen en trainingen voor leidinggevenden legden het loodje. Ik heb toen besloten te stoppen als docent en als zzp’er te werken. Als personeelsadviseur ging ik aan de slag voor onderwijsinstellingen, zoals De Haagse Hogeschool en ROC Leiden.

Wanneer de koek opraakt

‘In de tijd dat ik me bij AOG had aangemeld, werkte ik voor ROC Leiden. Het mbo-onderwijs was in die tijd behoorlijk aan het veranderen. Om vanuit mijn HR-rol dit veranderproces te kunnen ondersteunen en sturen, startte ik met de opleiding Verandermanagement. Alles leek doordrenkt te zijn met verandering: het begon met een verhuizing, gevolgd door de kwaliteit van onderwijs, professionalisering van teams, werken en samenwerken binnen teams; allemaal processen die je vorm wil geven. Ik heb daar een groot steentje aan kunnen bijdragen. Dat was vooral met dank aan de collegevoorzitter van het ROC die me meenam in het traject.’

‘Na verloop van tijd begon de organisatie zich te settelen. De voorzitter daagde me daarom uit een volgende stap te maken en niet te lang te blijven bij hen. Waarom? Omdat de koek op een gegeven moment opraakt en je dan meer van hetzelfde doet. Ik heb zijn advies opgevolgd om op zoek te gaan naar een nieuwe functie. Dat heeft goed uitgepakt. Bij mijn huidige werkgever Electro Cirkel ben ik nu als HR Officer druk bezig om een nieuwe HR-afdeling op te zetten.

Gewoon beginnen

‘Tijdens Verandermanagement ben ik mezelf vaak tegengekomen. Zo kwam ik erachter dat ik de neiging heb om maar te blijven lezen wanneer iets me interesseert. Kerndocent Marco de Witte zei daarom op een gegeven moment dat ik ook moet beginnen met produceren. Er moesten letters op papier komen en voortgang gepresenteerd worden. Het deed me inzien dat ik dingen gewoon moet doen en niet te veel moet blijven hangen in mijn hoofd. Van dit voornemen maakte ik direct gebruik toen ik kwam te werken bij mijn huidige bedrijf. Mijn eerste vraag aan de directeur was wat zijn plannen voor de organisatie waren. Hij wilde dat het zou blijven bestaan, en zodoende zetten we een nieuwe structuur op voor de organisatie.

Andere manier van leven

‘Verandering is ook in mijn privéleven een groot thema. Vorig jaar ben ik namelijk gediagnosticeerd met kanker op mijn nier. Ineens kwam ik in een rollercoaster terecht. Mijn eerste controle is inmiddels achter de rug en gelukkig is alles schoon. Ik kan mijn leven weer oppakken. Maar toch heeft het me als mens en veranderaar onomkeerbaar op scherp gezet. Ik realiseer me nu dat ik alleen nog maar dingen wil doen die ik echt nodig vind. Dat is een andere manier van leven. Verandering kan dus moeilijk zijn, maar brengt altijd lessen met zich mee. Ik heb geleerd verandering te omarmen en alles wat in mijn leven gebeurt een plek te geven. Wat goed is, is goed. Waar ik geen controle over heb, laat ik los. En wat aan verbetering toe is, ga ik mee aan de slag. Mits het écht relevant voor me is.’

Succesvol leidinggeven aan verandering?

De opleiding Verandermanagement biedt je in de breedte de actuele thema’s uit de veranderkunde. Je leert een brug slaan tussen de theoretische concepten, de weerbarstige praktijk én jouw eigen rol als verandermanager. Leer veranderen met inzicht, doorbreek oude patronen en krijg jouw organisatie mee. Benieuwd naar de opleiding?

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.