AOG School of Management

Als leidinggevende van een grote non-profit organisatie is het van waarde als je enig inzicht hebt in gedrag van medewerkers. Dat is bijna een ‘harde eis’ omdat het helpt om het beste uit je medewerkers te halen. Als leidinggevende van een grote non-profit organisatie in transitie is deze uitdaging zo mogelijk nog groter.

Lees meer
Door: AOG School of Management op 13 december 2017
Adviseren kerndocent Paul Kloosterboer

“Wat is goed adviseren?”, vroeg ik een flink aantal adviseurs in organisaties. “Het is niet meer: geef mij uw probleem en ik kom terug met het goede antwoord”, zeggen zij. ‘De adviseur als betweter sterft uit. “Adviseren anno nu begint met herkennen en erkennen van alles wat er al is om met een vraagstuk om te gaan. En daar iets aan toevoegen.”

Lees meer
Door: AOG School of Management op 20 september 2017
AOG School of Management

De sfeer zat er direct al goed in; woensdagmiddag bij het Slagkracht event in Naarderbos. Na een stormachtige heenreis en warm ontvangst, namen de circa honderd aanwezigen plaats in het virtuele bos. Michiel Nannen; kerndocent van AOG School of Management en dagvoorzitter deze middag, wilde èn kreeg veel interactie. En dat begon zo…

Lees meer
Door: AOG School of Management op 14 september 2017
Paul Kloosterboer

Een bestuursadviseur van een gemeente vertelt dat zij zichtbaarder wil worden als adviseur. Na enig doorpraten blijkt eigenlijk dat dit in de eerste plaats een wens van haar leidinggevende is. Wel een wens waar zij zich in kan vinden. Wat later, als het over een professioneel werkstuk gaat, valt op dat zij heel actief onderzoekt waar dat volgens collega’s over moet gaan. Wat zij nu eigenlijk zelf echt belangrijk vindt en zou willen, blijft impliciet. Het lijkt of zij haar omgeving vraagt de grenzen te trekken waarbinnen zij mag bewegen. Om vervolgens, weliswaar in harmonie, onopvallend en onzichtbaar te blijven.

Lees meer
Door: Paul Kloosterboer op 07 augustus 2017
Blog-adviseren-is-een-vak-Een-dans-tussen-adviseur-en-opdrachtgever-Hendrik-Jan-Doevendans

Toen een collega mij wees op de leergang Meesterschap in Adviseren van AOG School of Management was mijn belangstelling direct gewekt. De inhoud en het niveau spraken me meteen aan. Nu ik de leergang met succes heb doorlopen, kijk ik met veel plezier terug op een erg leuke periode. Bovendien merk ik dat ik mijn werk anders aanpak door de opgedane kennis. Ik heb meer overzicht, kan dingen beter plaatsen. Dat geeft me de rust en ontspanning die ik nodig heb om objectief en waardenvrij naar zaken te kijken. Daardoor zijn mijn adviezen nu inhoudelijk beter én sluiten ze meer aan op de vraag van de klant. Graag deel ik in dit blog een aantal zaken die ik heb geleerd.

Lees meer
Door: AOG School of Management op 25 april 2017
opleiding-verandermanagement-Marco-de-Witte-veranderen

“Als we een goed plan hebben, waarover we heel grondig hebben nagedacht, dan komt alles goed.” Die misvatting komt Marco de Witte maar al te vaak tegen. Hij zet er drie veranderkundige principes tegenover die hem uit het hart gegrepen zijn. Een minicollege over drie contra-intuïtieve invalshoeken in de veranderkunde.

Lees meer
Door: Marco de Witte op 22 februari 2017

Durk Piet de Vries, Key Accountmanager van AOG School of Management, is de afgelopen periode bezig geweest met een ontwikkeltraject voor adviseurs in het Clusius College. Hij maakte van dichtbij mee hoe zo’n traject in de praktijk werkt. Lees in dit blog zijn verslag!

Lees meer
Door: AOG School of Management op 26 januari 2017
opleiding-verandermanagement-Marco-de-Witte-veranderen

Nog nooit was de kunst van het veranderen zo actueel als op dit moment, vindt Marco de Witte, kerndocent van de opleiding Verandermanagement. Aan de ene kant is er grote behoefte aan meer efficiëntie en aan de andere kant willen we de regie bij mensen zelf leggen. Bedrijven willen meer wendbaar zijn, maar lopen tegen onwrikbare arrangementen en regels aan. De spanning tussen de systeemwereld en de leefwereld van mensen groeit en emotie en ratio lijken elkaar te bijten. Het is de kunst van het veranderen om deze paradox te hanteren.

Lees meer
Door: Marco de Witte op 19 januari 2017
opleiding-verandermanagement-Marco-de-Witte-veranderen

December is de perfecte maand om terug te kijken op het jaar. Marco de Witte, kerndocent van de opleiding Verandermanagement, gaat een stap verder terug: in dit eerste blog beschouwt hij hoe verandermanagement sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is geëvolueerd via veranderkunde naar ‘de kunst van veranderen’. Van een sterke focus op maakbaarheid en instrumentarium naar de erkenning dat er pas echt iets gebeurt binnen organisaties als mensen bereid zijn om hun gedrag te veranderen. Van de nadruk op ratio naar het belang van emotie.

Lees meer
Door: Marco de Witte op 15 december 2016
Hoe stress je vriend kan worden

Vanaf dit voorjaar mag Dominique van Toorn – Gierlings zich alumna van de leergang Psychologie in Organisaties noemen. Dominique: “Tijdens de leergang ben ik uitgedaagd om verder te denken over gedrag van mensen in organisaties en meegenomen in andere perspectieven dan ik gewend was. Welke psychologische principes liggen ten grondslag aan (succesvolle) samenwerking? Wat doet emotie op de werkvloer? Hoe kan passie en bevlogenheid richting geven aan collectieve doelen? En helpt stress een leider gezag te ontwikkelen?” Bij die laatste vraag stuitte Dominique op de Ted Talk – Hoe stress je vriend kan worden – van Kelly McConigal.

Lees meer
Door: AOG School of Management op 27 oktober 2016