Leiderschap in Management

Ontwikkel cruciale managementcompetenties zoals strategisch denken en handelen, resultaatgerichtheid en het veranderen van organisaties of onderdelen daarvan.

 • Ontwikkel managementcompetenties
 • Richt een nieuwe organisatie in
 • Groei in persoonlijk leiderschap

Vanaf prijs € 17.800 Hoe te financieren?

Met het behalen van het diploma van deze leergang, behaal je 15EC van de geaccrediteerde Master Strategy & Leadership (60EC)

Plan een studieadviesgesprek
Startdatum: 1 mei 2025
Niveau: Academisch
Studie intensiteit: Twee dagdelen per week
Opleidingsduur: 9 maanden
Locatie: Centraal in Nederland en in Groningen

De opleiding

Voor wie

Je werkt als manager, leidinggevende of adviseur. Of je hebt een stevige functie in de staf of ondersteunende dienst. Je wilt je verder ontwikkelen in een general managementrol. Vaak bestaat de wens strategischer te kunnen denken en handelen, resultaatgerichter te worden en voorop te lopen of een belangrijke bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van de organisatie. Een academische of hbo-opleiding en minimaal vijf jaar relevante werkervaring zijn een vereiste.

In het kort

Tijdens de academische leergang Leiderschap in Management ontwikkel je een aantal cruciale managementcompetenties zoals strategisch denken en handelen, resultaatgerichtheid en het veranderen van organisaties of onderdelen daarvan. Dat stelt je in staat om juist te handelen bij complexe dilemma’s en paradoxen.

Strategische perspectieven en praktische handvatten
Vanuit een bedrijfskundig theoretisch kader biedt de leergang je zowel strategische perspectieven als praktische handvatten. Kenmerkend en uniek zijn de integrale behandeling van onderwerpen en cases en de aandacht voor visievorming en persoonlijk leiderschap. De leergang is daarbij tegelijkertijd academisch én praktijkgericht. We dagen je uit om verder te denken over wat van toepassing is voor jóuw organisatie. Je krijgt een overzicht van de belangrijkste managementtheorieën en -concepten over organisatieontwerp en inzicht in de rol van cultuur. Uiteraard maken we de verbinding met externe ontwikkelingen en hun impact op het functioneren van organisaties.

Effectiviteit van organisaties en van jou als leider
Tijdens de leergang kijken we naar de invloed van leiderschap en besturingsvormen op de effectiviteit van organisaties. Het managen van grote groepen in steeds dezelfde samenstelling zal plaatsmaken voor steeds wisselende kleine groepen. Dat vraagt om andere kwaliteiten van de leider. Je leert besturingsproblemen te analyseren en te herkennen. Je reflecteert op je eigen rol en krijgt inzicht in het effectief inzetten van je leiderschap binnen je organisatie. Zo kun je snel schakelen tussen verschillende bedrijfsprocessen, waardoor je jouw organisatie of afdeling effectief en succesvol kunt managen en veranderen.

Na de opleiding Leiderschap in Management

 • Heb je inzicht in de samenhang tussen bedrijfskundige issues en succesfactoren voor jouw organisatie.
 • Heb je een aantal cruciale managementcompetenties ontwikkeld: strategisch denken en handelen, resultaatgerichtheid en het veranderen van organisaties of organisatieonderdelen.
 • Heb je inzicht in jouw rol als manager in het bezielen en leiden van medewerkers, ook bij het implementeren van verandering.

Onze docenten

Kerndocent

Jelle Bouma

Jelle Bouma is ondernemer en wetenschapper. Als ondernemer is hij eigenaar van financiële, vastgoed en ict gerelateerde bedrijven. Als wetenschapper is hij gepromoveerd tot dr. in de economie en in de bedrijfskunde op grond van zijn baanbrekende antwoorden op de kernvraag: waarom slagen of falen organisatieveranderingen? Daarvoor was hij onder meer als docent verbonden aan het Center for Professional Education St. Charles in Chicago en heeft hij gestudeerd aan de University of California at Los Angeles (UCLA).

Het programma

De opleiding Leiderschap in Management is modulair opgebouwd: zeven tweedaagse modules gespreid over een periode van negen maanden.

 1. Zelfreflectie, organisatieontwikkeling en leiderschapsontwikkeling

  In deze leergang hangen wij de filosofie aan dat voor het ontwikkelen van ontwerpvaardigheden voor managementconcepten twee aspecten nodig zijn: zelfonderzoek en onafhankelijk kritisch denken.

 2. Strategie in de praktijk

  Je leert hoe strategieën tot stand komen, zodat je door theorie gefundeerde besluiten over de inrichting van je organisatie kunt nemen.

 3. Gedoe en sociotechniek

  Gedoe komt er toch. Met deze geruststellende gedachte gaan we kijken naar de boven- en de onderstroom. Naar het duiden van gedoe en hoe dat boven tafel te krijgen, zodat het vóór je kan gaan werken.

 4. Leiderschapsstijlen, ethiek en paradoxen

  In deze module behandelen we leiderschapsstijlen in organisaties en hun relatie tot structuur, ethiek en fraude. Welke dilemma’s en paradoxen spelen in jouw organisatie waar het gaat om deze onderwerpen?

 5. Innovatie, zingeving en complexiteit

  Wat zijn effectieve acties die je als leider kunt nemen om een kansgerichte, innovatieve mindset in je team en bij jezelf te versterken? Een mindset waarmee je nieuwe mogelijkheden voor verbeteringen en vernieuwingen ontdekt en benut? Ook filosoferen we in deze module over ‘hoe het goede gebeurt’ en welke invloed jij daarop hebt.

 6. Verandermanagement

  In deze module gaan we in op jouw rol als veranderaar, hoe het nu eigenlijk écht werkt in organisaties en welke handvatten te gebruiken zijn om met de mensen in en bij de organisatie de verandering handen en voeten te geven.

 7. Real life case en integratie in de praktijk

  In deze slotmodule komen eerder in de leergang behandelde thema’s op verschillende manieren terug. De belangrijke leerpunten uit de verschillende modules zullen tijdens een interactief bedrijfsbezoek gezamenlijk door de deelnemers en de kerndocent worden verdiept en in samenhang worden gebracht. We sluiten de module af met een reflectie op persoonlijk leiderschap en een eindbeschouwing van de leergang.

Investering

De opleiding is opgebouwd uit de volgende kosten:

Totaal: € 17.800,-
Leergangkosten: € 15.000,-
Arrangementskosten: € 2.800,-

Bij deelname aan deze leergang wordt ervan uitgegaan dat de deelnemer zelf de beschikking heeft over een tablet of laptop voor gebruik tijdens de colleges. De prijs is btw-vrij; bovenstaande kosten zijn exclusief literatuurkosten.

Financieringsmogelijkheden

Het volgen van één van onze leergangen levert voordelen voor jouw werkgever. Werkgevers zien deze voordelen vaak als een goede zakelijke investering en zijn daarom bereid hierin te investeren. Veel van onze deelnemers krijgen (een deel van) de kosten voor het volgen van een leergang vergoed door hun werkgever.

Als de werkgever de opleiding betaalt of je bent ZZP’er dan kunnen deze kosten in veel gevallen fiscaal afgetrokken worden.

 

Proefcollege

Wil jij ontdekken of deze opleiding bij je past? Meld je dan nu aan voor ons gratis proefcollege. Tijdens dit online event maak je kennis met de kerndocent, het programma van de opleiding, ontmoet je gelijkgestemden en hoor je uit eerste hand over de ervaringen van een alumnus. Een laagdrempelige manier om vrijblijvend kennis te maken met de opleiding.


nader te bepalen

Proefcollege Leiderschap in Management

Online

Aanmelden

Accreditatie

AOG biedt een portfolio van geaccrediteerde opleidingen aan. De Permanente Educatie punten / EC’s die behaald worden met het afronden van leergangen die onder de Master Strategy & Leadership (MSc) en MBA Innovation & Leadership vallen, worden door diverse beroepsorganisaties erkend. Dit aangezien de leergang onderdeel uitmaakt van een geaccrediteerde Master door de NVAO. Specifieke PE-doelgroepen zijn: financiële professionals, bestuurders van woningcorporaties (Aedes) en schoolleiders (PO register).

Wil je de PE punten / EC’s voor deelname aan je leergang laten registreren? Neem dan contact op met Studieadvies. Zij kunnen alle praktische informatie geven.

 

Jolanda Heimans - Leiderschap in management - AOG

Jolanda Heimans over Leiderschap in Management

‘De opleiding heeft mijn gezichtsveld verbreed en me geleerd zaken vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Ook de gesprekken met de medestudenten, die allemaal uit andere branches kwamen, leidden tot nieuwe inzichten. Ik kan dingen, die ik eerder in de organisatie voor lief nam, kritischer en breder benaderen. Daarmee voel ik ook een andere verantwoordelijkheid in mijn rol. De opgedane kennis, de gesprekken en de verdieping door het schrijven van een visiedocument zorgen ervoor dat ik vaker stilsta bij wat ik om mij heen zie gebeuren.’

Alumna Jolanda Heimans, manager Onderhoud en Ontwikkeling, Dudok Wonen

Beoordelingen

Gemiddeld krijgt deze opleiding een 8.5


Wiyanti uit geeft ons een 9

Jezelf gruwelijk tegenkomen zijn de momenten van groei. Door wrijving ontstaat er groei op zowel persoonlijk als op zakelijk vlak.

Evelien uit geeft ons een 8

Opleiding met hoge kwaliteit van onderwijs!

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.