Boekpresentatie ‘Essenties van Verandermanagement’

In de Sparrenhorst te Nunspeet troepten op 20 maart een kleine 80 alumni en docenten van de leergang Verandermanagement samen. Ze troffen elkaar om oude banden weer aan te halen, om een drietal workshops bij te wonen, maar bovenal voor de presentatie van het boek ‘Essenties van Verandermanagement.’

Alle docenten schreven onder de deskundige eindredactie van Marco de Witte, Maurits Jan Vink en Jan Jonker mee aan het bijna 400 pagina’s tellende boek dat door Kluwer uitgebracht zal worden. Een echte co-creatie dus, waar we bij AOG School of Management bijzonder trots op zijn. Het boek is bovendien verrijkt met vijf alumni-interviews, die nog eens terugkijken op hun belangrijkste verandercases en de rol die de leergang daarin speelde.

Kerndocent Marco de Witte verwoordde het als volgt: ‘In de leergang zeggen wij altijd, dat beeld voor tekst gaat. Je kunt je dan natuurlijk afvragen, of een boek wel de juiste vorm is. Bovendien is de titel ietwat pretentieus. Dat je de essenties in een vakgebied zomaar even opschrijft en uitwerkt. De totstandkoming van het boek was, net zoals verandermanagement zelf, een beetje als fietsen in mul zand. Moeizaam, het gaat niet vanzelf. En soms ga je een richting uit die niet wenselijk is.’

Nadat de eerste exemplaren waren uitgereikt verspreidde het gezelschap zich over de drie workshops. In de workshops met de namen inhoud versus betekenis, deel versus geheel en ratio versus emotie viel vooral het veranderkundig museum op. Op speelse wijze werden de deelnemers door de geschiedenis van verandermanagement geleid, soms via wat obscure objecten. Zo lagen er onder meer de ballen van Marco de Witte uitgestald. De vier ballen, die draaien om het waarom, wie, wat en hoe van de verandering, zijn volgens De Witte dé kernvragen in elk verandervraagstuk.

Aan het eind van het officiële gedeelte werden de auteurs alsook de geïnterviewde alumni in het zonnetje gezet. Nadien troffen de alumni elkaar in de foyer en met een docentendiner werd het ‘feest der betekenisverlening’ afgesloten.

Een compilatie van de gemaakte foto’s kunt u vinden op onze Facebookpagina.

Terug naar nieuwsoverzicht

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.