Leiderschap in Management, nieuwe naam Management van Organisaties

De leergang Management van Organisaties gaat voortaan verder onder de naam Leiderschap in Management.

Volgens Stephen Covey komt alleen maar managen neer op de maatschappelijke ladder beklimmen en bovenaan ontdekken dat hij tegen de verkeerde muur aanstaat. Al enige tijd is er een “ongoing debate” over de verschillen tussen leiderschap en management. Volgens sommigen is het onderscheid onnodig, volgens anderen zijn de begrippen onverenigbaar. Waar men het wel over eens is, is dat zowel management als leiderschap onmisbaar zijn in een organisatie.

Een aantal veelgenoemde verschillen tussen managen en leiden zijn bijvoorbeeld dat een manager doelen realiseert en een leider ze stelt. Een manager is meer gefocust op het heden, een leider denkt meer aan de toekomst. Managen is het hoofd, leiden het hart. Ook John Kotter (Harvard Business Review) benadrukt het belang van al deze tegenstrijdigheden. Helemaal in grote organisaties en in deze tijden, waarin veel verandertrajecten gaande zijn. Binnen veel bedrijven wordt er meer gemanaged dan geleid en daar is nog een ontwikkelslag in te maken. Wat daarbij niet vergeten moet worden, is dat sterk leiderschap met zwak management nog minder doeltreffend kan zijn dan sterk management met zwak leiderschap.

Zowel leiderschap als management zijn van belang in de leergang Leiderschap in Management. U gaat werken aan uw strategische visie. Gegeven verschillende ontwikkelingen binnen en buiten de organisatie, wat betekent dat voor uw organisatie, voor uw afdeling? Leiderschap tonen in uw rol als manager is van belang. Dit betekent dat u van veel bedrijfsprocessen in uw organisatie iets zou moeten weten en ook kritisch kan kijken naar uw eigen rol daarin. Vanuit een theoretisch kader leert u in deze leergang de samenhang zien tussen verschillende processen.

De eerstvolgende editie gaat dit najaar op 10 oktober van start. Ter voorbereiding op die start organiseren wij op 20 juni aanstaande een proefcollege met als onderwerp netwerken en allianties. Meer informatie of aanmelden voor het proefcollege kan via deze link. U kunt ook contact opnemen met de studieadviseur van deze leergang, Meta Schouten, op telefoonnummer 088 556 1057 of via schouten@aog.nl.

Terug naar nieuwsoverzicht

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.