Wat zijn de verschillen tussen een MBA en een Master of Science (MSc) opleiding?

Als aanbieder van verschillende masteropleidingen krijgen we regelmatig vragen als: “Waar staat MBA voor?”, “Wat zijn de verschillen tussen een MBA en een Master of Science (MSc)?”, of: ”Zijn jullie opleidingen geaccrediteerd?” 

Als potentieel “deeltijd-student” zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Het aanbod is divers en door de verschillende opleiders word je met een grote verscheidenheid aan titels en begrippen om de oren geslagen. We lichten een aantal toe.

Is de opleiding geaccrediteerd?

Als je overweegt een MBA-opleiding of ander masterprogramma te volgen, is het handig na te gaan of het programma geaccrediteerd is. Een accreditatie is een indicatie van de kwaliteit en geloofwaardigheid van het onderwijsprogramma én het onderwijsinstituut. Je mag alleen een titel MBA of MSc voeren als je een geaccrediteerde opleiding hebt gevolgd. Wil je het naadje van de kous weten over de titulatuur in Nederland? Kijk dan eens op de site van De Rijksoverheid.

In Nederland is de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) verantwoordelijk voor het accrediteren van opleidingen in het hoger onderwijs. Zowel onze deeltijd MBA Innovatie & Leiderschap als onze Master Strategy & Leadership (MSc) programma zijn door de NVAO geaccrediteerd.

Wat betekent MBA? En wat zijn de verschillen tussen de titel MBA en een MSc?

De afkorting MBA betekent letterlijk “Master of Business Administration”. De titel MBA mag je voeren als je het examen hebt gehaald van een geaccrediteerde opleiding die gericht is op het inrichten, ontwikkelen en leiden van organisaties. De titel MBA draag je achter je naam en is bovendien internationaal erkend. De belangrijkste verschillen tussen een MBA-opleiding en een MSc-programma liggen in de focus van het programma, het curriculum en het carrièreperspectief.

De kenmerken van een MBA-opleiding

MBA-programma’s waarderen werkervaring en verwachten enkele jaren relevante beroepservaring. Ze richten zich over het algemeen op het ontwikkelen van algemene managementvaardigheden en zijn bedoeld voor professionals die streven naar leidinggevende functies. Het curriculum biedt een breed aanbod van zakelijke disciplines, zoals financiën, marketing, operations, strategie en leiderschap en is gericht op het begrijpen van zakelijke concepten vanuit die verschillende disciplines. De deelnemers van een MBA-opleiding hebben (/streven) vaak (naar) leidinggevende posities binnen hun organisatie.

Master of Science-programma’s hebben vaak een meer gespecialiseerde focus op een specifiek vakgebied of wetenschappelijke discipline. Ze zijn gericht op het verdiepen van wetenschappelijke kennis en het ontwikkelen van wetenschappelijke vaardigheden en zijn vaak toegankelijk voor recent afgestudeerden met een bachelordiploma.

Er zijn vele variaties tussen de verschillende programma’s van de verschillende opleiders. Overweeg je om, naast je werk, te gaan studeren? Bekijk dan kritisch de specifieke programma-eisen en doelen per opleiding.

Bij AOG School of Management bieden wij alleen deeltijd programma’s aan voor ervaren professionals, waarin altijd elementen van zowel wetenschap (MSc) als praktijk (MBA) worden gecombineerd. Waarbij binnen de MBA Innovatie en Leiderschap de focus ligt op het versterken van het innovatief en ondernemend vermogen van onze deelnemers, terwijl de Master Strategy & Leadership deelnemers helpt een onderzoekende houding en een brede academische blik op de vraagstukken uit hun dagelijkse praktijk te ontwikkelen.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.