Docent

Portret foto Pieternel Dijkstra

dr. Pieternel Dijkstra


Psychologie in Organisaties

dr. Pieternel Dijkstra is sociaal psycholoog, en houdt zich, op diverse manieren, bezig met het welzijn van mensen en hun onderlinge relaties. Ze doet dat onder meer als schrijfster, lector, wetenschappelijk onderzoeker en trainer. Pieternel is kerndocent van de opleiding Psychologie in Organisaties.

Kennisartikelen van dr. Pieternel Dijkstra

Werknemers zijn verslaafd

Leiderschapsontwikkeling

Werknemers hebben voortdurend te maken met grote en kleine veranderingen op het werk, of het nu gaat om het werken …

Lees meer

Psychologische kennis voorkomt dat positieve psychologie negatief uitpakt

Leiderschapsontwikkeling

Sociaal psychologe Pieternel Dijkstra werkt als docent, auteur en onderzoeker en is gespecialiseerd in interpersoonlijke relaties: hoe gaan mensen met …

Lees meer

Zelfsturende teams: niet in één keer zelfsturend

Leiderschapsontwikkeling

Steeds meer organisaties gaan over op werken in zelfsturende teams. Het idee is dat er op die manier efficiënter en slagvaardiger gewerkt kan worden, en dat werknemers zich (nog) meer betrokken gaan voelen bij het werk. Werken in een zelfsturend team betekent echter nogal wat als je altijd gewend geweest bent om van bovenaf aangestuurd te worden. In plaats van dat er vóór je bepaald wordt wat je gaat doen, moet je dat ineens zelf, als team, bepalen. Het zou naïef zijn om te verwachten dat deze overgang zonder problemen verloopt. Dat doet het dan ook in veel gevallen niet.

Lees meer

Mindfulness op de werkvloer

Talentontwikkeling en Human Resources

In de moderne samenleving zijn ontzettend veel prikkels. Op weg naar je werk moet je uitkijken dat je niet word overreden door auto’s en brommers, op het werk zelf wordt je voortdurend blootgesteld aan ringelende telefoons, collega’s die je storen, oneindig veel e-mails en moet je dringen om nog op een tijd een broodje bij de kantine weg te kunnen kapen. Het zijn misschien allemaal kleine dingetjes, maar ze zorgen er wel voor dat je innerlijke alarmsysteem continue afgaat en misschien wel constant in hoogste staat van paraatheid verkeert. Gebeurt er dan nog iets onverwachts – een deadline wordt bijvoorbeeld onverwachts naar voren gehaald – dan schiet je al snel in de stress. Het innerlijke alarmsysteem staat zo gevoelig afgesteld omdat het menselijk brein zich heeft ontwikkeld in een tijd waarin er veel minder prikkels waren. Onze antieke hersenen zijn dus niet op ingesteld op zoveel prikkels en dus gaat voortdurend het alarmsysteem af.

Lees meer

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.