Diplomering Verandermanagement: ambitieuze deelnemers en belangrijke boodschappen

Afgelopen week was het zover: de 58e diplomering van de deelnemers van onze leergang Verandermanagement! De middag bestond uit twee delen: verzamelen op het kantoor van AOG in Groningen en daarna samen naar de Martinikerk.

De ene na de andere afgestudeerde komt binnenwandelen. Grote grijnzen op het gezicht en zichtbaar trots. Aanhang mag natuurlijk niet ontbreken. Familie, vrienden, allemaal zijn welkom. Prosecco in hand en genietend van de bitterballen. Maar nog belangrijker: van elkaar. Er wordt volop bijgepraat en aan gelach is geen tekort.

Attente gebaren geven de middag nóg meer kleur. Zoals toen de zoon van een deelnemer zijn lader was vergeten en er een aangeboden kreeg van Marco de Witte, de kerndocent. ‘Nu kun je foto’s maken van je moeder’, zegt hij lachend. Zo is dat, want hoe vaak studeer je nou af?

Waarom Martinikerk?

Na een korte wandeling in de zon, het beklimmen van een draaitrap en het ophangen van de jassen, nemen de deelnemers plaats in een zaal van de Martinikerk. Waarom deze locatie? Omdat honderden jaren geleden hier de fundering werd gelegd van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Door de diplomering in deze kerk te houden, wordt verwezen naar de verbinding tussen AOG en de RUG, zegt Irene Louwrier, directeur van AOG.

Ambitieuze deelnemers

In haar openingsspeech vertelt Irene ook wat deze deelnemers uniek maakt. ‘Ze zijn ambitieus’. Want: het behalen van een diploma doen ze vanuit een intrinsieke motivatie en drang naar nieuwe kennis, niet omdat het verplicht is. Ze zijn zich bewust van het feit dat verandering begint bij jezelf. Welke niet helpende patronen herken ik en hoe doorbreek ik ze? Hoe kan ik met spanningsvelden omgaan die bij elke verandering komen kijken? Wat zijn eigenlijk de valkuilen bij een verandertraject. En hoe neem ik de organisatie mee in zo’n traject?

Een belangrijke boodschap

Voordat de deelnemers hun diploma in ontvangst nemen, vertelt Marco iets over hun ontwikkeling tijdens de leergang. Hij hoopt dat ze deze vooruitgang vast blijven houden. Hoe doen ze dat volgens hem het beste? Met acties; door het te doen, ook als ze er angstig van worden. Zoals een deelnemer mooi verwoordde: ‘Ik stokte. Maar ik deed het toch, want ik had een belangrijke boodschap.’

En boodschappen mogen gehoord worden.

Een traantje wordt weggepinkt en een zakdoekje wordt aangeboden. Een inspirerende afsluiting van een geslaagde editie Verandermanagement. Op naar de volgende.

Meer lezen over Verandermanagement

 

Succesvol leidinggeven aan verandering?

De opleiding Verandermanagement biedt je in de breedte de actuele thema’s uit de veranderkunde. Je leert een brug slaan tussen de theoretische concepten, de weerbarstige praktijk én jouw eigen rol als verandermanager. Leer veranderen met inzicht, doorbreek oude patronen en krijg jouw organisatie mee. Benieuwd naar de opleiding?

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.