‘Wat zit er in het DNA van digitale leiders?’

Marco Derksen, docent Digitaal Leiderschap

Marco Derksen, docent Digitaal Leiderschap

Dit najaar ben ik naast Jan van DijkMenno LantingThijs BroekhuizenDavied van Berlo en Peter-Paul Verbeek, één van de docenten van de nieuwe opleiding Digitaal Leiderschap. Leuk, maar wat is dat eigenlijk, digitaal leiderschap?

Waar de industriële revolutie vijf eeuwen nodig had om tot volledige doorwerking te komen, doet de digitale revolutie dat in een paar decennia. Dat betekent dat de veranderingen die organisaties doormaken niet alleen te maken hebben met snelle technologische veranderingen, maar ook met culturele, sociale en economische veranderingen.

Om organisaties succesvol te transformeren naar het digitale tijdperk of nieuwe netwerksamenleving, hebben we leiders nodig met visie op al deze aspecten waarbij digitalisering niet als apart onderdeel wordt gezien maar volledig is geïntegreerd. Wat zijn de gevolgen van de digitalisering op de samenleving? Hoe ziet de nieuwe netwerksamenleving er uit? Wat betekent dit voor de huidige economische modellen en de organisatievormen?

Wie op internet zoekt naar een antwoord op wat nu digitaal leiderschap precies is, zal al snel terecht komen op adviesorganisaties als Capgemini en Twynstra Gudde die het thema digitaal leiderschip proberen te claimen. Zo heeft Capgemini in samenwerking metMIT Center for Digital Business de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de impact van de snel toenemende digitalisering op ruim 400 organisaties. De resultaten van dit onderzoek zijn eind vorig jaar gepubliceerd in het rapport The Digital Advantage: How Digital Leaders Outperform their Peers in Every Industry (pdf).

We zien dat organisaties met een hoge digital maturity gemiddeld veel betere resultaten behalen dan concurrenten in hun sector: 9% meer omzet, 26% meer winst en 12% meer marktwaarde. Hoewel gradaties in digital maturity per sector verschillen, treffen wij in iedere sector voorbeelden aan van organisaties die een volledige digitale transformatie hebben ondergaan. Op basis van de onderzoeksresultaten komen de onderzoekers ook tot het DNA van digitale leiders.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.