AOG -

Spring jij in de bres voor duurzaam HRM?

Organisaties hebben hun aandacht de afgelopen jaren vooral gericht op de jongere en talentvolle medewerkers. Maar de samenleving vergrijst én we werken allemaal langer door. Bovendien staan de kranten vol van het tekort aan personeel in bijna alle sectoren. Het beeld is duidelijk: als je je als organisatie alleen maar richt op de jonge talenten binnen jouw organisatie, is dat geen duurzaam model. Beter is het je blik te werpen op álle medewerkers, en – om nóg een grens over te stappen – álle werkenden. Bied niet alleen een selecte groep de mogelijkheid om zich te ontwikkelen, want we hebben alle werkenden, laag- en hoogopgeleid, wel of niet met een handicap, mannen en vrouwen, keihard nodig, ook in de toekomst.

Tijd om op te staan voor de HR-professional! Er is een berg aan werk te verzetten en daar kun je maar beter goed op voorbereid zijn. Laat jezelf zien en zorg voor een duurzame en dus toekomstbestendige HR-strategie voor jouw organisatie. Hoe je dat doet? Dat is een van de invalshoeken van ons nieuwe programma HR Strategie en Leiderschap. Daarin nemen we je mee in de verduurzaming van werk in een snel veranderende wereld. We reiken je verschillende perspectieven aan om naar de rol van werk, duurzame inzetbaarheid en leiderschap te kijken. Met ruime aandacht uiteraard voor jouw persóónlijke leiderschap. En het streven om organisatiedoelen te realiseren, maar ook een gezondere wisselwerking tussen mens en organisatie. Want de impact van gezondheid in relatie tot werk is meer dan ooit zichtbaar én voelbaar in onze samenleving. We geven je alvast een kijkje in wat je tijdens het programma gaat tegenkomen.

Welke trends in HRM zie je terug in ons nieuwe programma?

We kijken naar de (toekomstige) ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Technologische ontwikkelingen en krapte dwingen ons de ‘mens als productiefactor’ eens kritisch te herzien. Daarbij wordt bijvoorbeeld duurzame werving en selectie  belangrijker. Het gaat dan niet alleen om het invullen van een vacature, maar vraagt om een visie op het ontwikkelpotentieel en de duurzame inzetbaarheid van kandidaten. Maar ook thema’s als diversiteit en inclusie zijn bij werving en selectie niet meer weg te denken. Niet alleen is iedereen op de krappe arbeidsmarkt heel erg nodig. Het algemene besef ontstaat dan ook dat diversiteit een vereiste is om je staande te houden in een steeds complexere wordende omgeving. Omdat een grotere verscheidenheid aan invalshoeken leidt tot andere oplossingen, creativiteit en innovatie en daardoor betere prestaties.

We besteden ook expliciet aandacht aan strategische personeelsplanning. Omdat het een must is om ervoor te zorgen dat in de toekomst de juiste mensen, op het juiste moment, op de juiste plek zitten. Als de omgeving waarin je als organisatie acteert steeds dynamischer wordt, zul je als  organisatie ook wendbaarder moeten kunnen reageren. Elkaar sneller opvolgende veranderingen in de buitenwereld vragen om meer flexibiliteit. Je zult daarom regelmatig analytisch moeten bekijken welke impact verschillende ontwikkelingen in de buitenwereld hebben op het personeelsbestand, op de korte én lange termijn. De koers van de organisatie steeds weer te bekijken in het licht van arbeidsmarkt-ontwikkelingen en waar nodig bij te stellen.

Gezondheid, welzijn en vitaliteit zijn altijd al belangrijke aandachtspunten geweest voor HRM. Als gevolg van corona is dit thema midden in de spotlights komen te staan, maar het sluit ook aan bij een samenleving waarin men zich al langere tijd af vraagt waarom we allemaal zo hard werken? En of al dat streven naar succes niet ten koste gaat van de brede welvaart, onder andere onze gezondheid en ons werkgeluk. Onderzoek heeft uitgewezen dat medewerkers die fysiek en mentaal gezond en gelukkig zijn, in hun werk productiever, meer bevlogen en betrokken zijn. Alle reden dus om te investeren in werkgeluk en duurzaam inzetbare medewerkers.

Ontwikkel een strategische visie op duurzaam HRM met de leergang HR Strategie en Leiderschap

In dit nieuwe programma reiken we actuele inzichten aan rondom thema’s die je helpen om anders te gaan kijken naar de wereld om je heen, de arbeidsmarkt, mensen in organisaties en in algemene zin de betekenis van werk. Waarbij de leergang geen optelsom is van losse colleges en onderwerpen, maar een samenhangend programma met een rode draad. Klaske Veth, als kerndocent, begeleidt je om verbindingen te maken, je eigen visie op werkgeluk in brede zin te ontwikkelen en deze op papier te zetten in een visiedocument. Maar ook je persoonlijk leiderschap krijgt aandacht en groeit. Waardoor je dingen gedaan krijgt en verandert en onderbouwt met sterke inhoudelijke argumenten. Zodat je, als dat nodig is, ook het management en leden van de Raad van Bestuur durft tegen te spreken. Want ook ‘tegenspraak’ is essentieel voor een succesvolle organisatie.

Benieuwd naar de opleiding HR Strategie en Leiderschap?

Als jij, als HR-professional, onze visie deelt en ook vindt dat je met de juiste kennis, kunde en visie het verschil kan maken in duurzame HRM? Wees dan welkom bij onze nieuwe leergang. Meer weten? Download de brochure.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.