Politiek moet je niet aan politici overlaten

Daan Rovers“Politiek is bij uitstek een zaak die je niet aan politici moet overlaten”, zegt Daan Rovers. “Het democratische systeem piept en kraakt. Extreme stemmen staan in het middelpunt van de aandacht. En dat terwijl de redelijke en de gematigde stemmen in de meerderheid zijn. Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn belangrijke begrippen die om een betere uitwerking vragen. Vanaf 29 maart 2019 vervul ik twee jaar lang de eretitel Denker des Vaderlands. Ik wil me de komende twee jaar vooral inzetten voor ‘publiek denken’: dat is hardop, gezamenlijk en interactief denken.

Wij zijn de politiek

Dit betekent dat ik niet vóór andere mensen, of namens anderen wil denken, maar samen mét andere mensen. Hoe kunnen we meer betekenis geven aan onze publieke sfeer? Laten we ons niet te veel makkelijk uit elkaar spelen door populisten en trollen? De extreme stemmen eisen veel aandacht op, ten koste van de redelijke en gematigde, terwijl die in de meerderheid zijn. Politiek is te belangrijk om uit te besteden aan politici: wij zijn de politiek.

Maar dat betekent ook dat we zelf aan de bak moeten. Met Marc van Dijk schreef ik hierover ‘Wij zijn de politiek (uitg. Ambo, 2019)’. Ik pleit daarin voor een nieuw politiek bewustzijn en beter begrip van vrijheid en verantwoordelijkheid. Ik schrijf en spreek niet alleen over politiek. Ik houd me daarnaast ook bezig met onderwijs, opvoeding, ethische dilemma’s, drogredenen, (geestelijke) gezondheidszorg, feminisme, journalistiek, cultuur, muziek en stedelijke ontwikkeling.”

Bron: daanrovers.nl

 

 

Ga in gesprek met Daan Rovers

U heeft de mogelijkheid om met Daan Roovers in gesprek te gaan. Op 30 januari 2020 verdiepen we ons met de community Academie Permanent in het politieke systeem van de toekomst. Op het Binnenhof in Den Haag gaan we letterlijk in gesprek met Daan Roovers. Wilt u hierbij zijn?

Meld u dan direct aan voor Academie Permanent. Of download eerst de Brochure. Naast het seminar met Daan Roovers zijn er nog 4 uitdagende seminars op verrassende locaties. Onderwerpen die aan de orde komen hebben of krijgen veel impact op organisaties en uw dagelijkse leven en werken. U komt er hoe dan ook mee in aanraking. Toonaangevende experts delen boeiende inzichten over thema’s als de energietransitie, leiderschap, business & innovatie en veiligheid.

 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.