Paul Traas, directielid KwikFit: ‘Leren en werken heeft de toekomst’
Als negentienjarige hts’er in zijn studentenflat in Tilburg wist Paul Traas het opeens heel zeker: de techniek was niet zijn ding. Het was een keerpunt in zijn leven. “Er ging een knopje om in mijn hoofd. Ik wilde economie gaan doen, een vak dat ik op de mts al machtig interessant vond. ”Hij stapte over naar de HEAO in Amsterdam, werkte ernaast om de opleiding te kunnen betalen en is sindsdien niet meer gestopt met werken en leren. “Ik wil niet alleen studeren, maar ook toepassen en daarom vind ik de combinatie van een leven lang leren en werken zo waardevol.”
Het bedrijf moest zichzelf opnieuw uitvinden
Dat hij zijn heao-studie zelf moest betalen, was natuurlijk even schrikken, maar achteraf is Paul Traas nog altijd blij dat hij heeft doorgezet. Via een omweg is hij trouwens weer terecht gekomen in de techniek: hij is inmiddels 25 jaar werkzaam bij KwikFit, het bedrijf dat vroeger vooral bekend was vanwege de autobanden en uitlaten, maar tegenwoordig aan de weg timmert met innovatieve concepten zoals de monteur aan huis. Traas: “KwikFit is volledig veranderd. Vroeger deden we aan fastfit: het vervangen van versleten uitlaten en het wisselen van banden. Toen de onderdelen steeds beter werden is onze business verschoven naar de autoservice: onze filialen zijn garages waar we je auto volledig kunnen onderhouden, inclusief apk. KwikFit moest zichzelf op een gegeven moment opnieuw uitvinden. We staan nu op de grens van de volgende fase en juist daarom ben ik zo blij dat ik bij AOG School of Management zoveel leer en dat ik die kennis in ons bedrijf kan toepassen.”
25 jaar bij KwikFit
Na een stage bij een belastingadvieskantoor in Rotterdam en de militaire dienst – Traas hoorde bij de allerlaatste lichting dienstplichtigen – was hij het liefst weer gaan studeren. “Ik wilde naar de universiteit, die graad halen, maar het was privé niet het goede moment.” Via zijn stagementor kon hij solliciteren bij KwikFit in Harderwijk en hij voelde er zich meteen helemaal thuis. Ik werd personal assistant van de financieel directeur en daarna trainee. Een geweldige tijd: we openden soms wel vijf filialen per maand en dan bezochten we ze met een helikopter. Ik heb op bijna alle afdelingen wel een poosje gewerkt. En nu zit ik dus in het MT en ben ik verantwoordelijk voor de financiën, het vastgoed en de IT.”
Behoefte aan kennis en verdieping
Na verloop van tijd kreeg hij meer verantwoordelijkheden en werden de vraagstukken complexer, zeker toen KwikFit onderdeel was geworden van Itochu, een Japans concern. Traas: “Ik was financieel-economisch goed onderlegd, maar ik had behoefte om mijn kennis te verbreden en verdiepen. Ook wilde ik werken aan mijn eigen leiderschapsstijl en een betere gesprekspartner en leider worden. Van nature ben ik nogal nuchter en direct en kan ik soms als een olifant door de porseleinkast gaan. Dat moest anders, vond ik.”
Via google kwam hij bij de leergangen van AOG School of Management terecht en sprak er uitgebreid met de studieadviseurs. “Die Msc-titel wilde ik nog steeds en de opbouw en modules van de leergangen sprak mij zeer aan.” In april 2016 begon hij met de leergang Leiderschap in Management. Daarna had hij de smaak te pakken, want het jaar erop deed hij de leergang Strategisch Leiderschap en inmiddels is hij bezig om dat felbegeerde Masterdiploma te behalen via de Master Strategy & Leadership. Tijdens de Summer Academy in Cambridge afgelopen zomer bereidde hij zijn scriptie voor. “Ik zie het schrijven van die scriptie voor deze master als mijn meesterproef.”
Anders leren denken
De combinatie van de twee leergangen en het mastertraject bracht hem de kennis en verdieping die hij zocht. Het kostte hem soms moeite om tot de kern door te dringen. “Dan legde ik een boek drie keer weg voordat ik het later in een ruk uitlas. Neem de Blue Ocean, een model dat er vanuit gaat dat je niet concurreert met anderen op prijs of kwaliteit, maar dat je iets totaal anders gaat doen. Ik heb allerlei ideeën over hoe Kwikfit zich van anderen kan onderscheiden. Bijvoorbeeld door klanten de service van een monteur aan huis te bieden. Door onze filialen als kleine groothandels banden te laten verkopen aan garages in de directe omgeving. Door onze bruggen te verhuren aan zzp’ers in de stille uren als een soort shop-in-shop, of door klanten zelf te laten sleutelen aan hun eigen auto’s onder begeleiding van KwikFit. Waarom niet? Ik merk dat ik echt anders heb leren denken en daardoor beter besef wat ons te wachten staat. Tijdens de Summer Academy sprak Marco Derksen met ons over de digitale transformatie die bedrijven moeten doormaken. Online aanwezig zijn is niet meer genoeg en ook KwikFit moet zichzelf opnieuw uitvinden. Mijn scriptie gaat dan ook over ons vestigingsbeleid in de toekomst en de fundamentele keuzes die we moeten maken om relevant te blijven.”
Een andere leider
Traas beseft ook hoeveel de leergangen hem persoonlijk hebben gebracht: “Sinds ik de leergang Leiderschap in Management had afgerond, ben ik rustiger geworden, luister ik beter en denk ik langer na voor ik reageer. Wel merk ik dat ik soms te snel wil, omdat ik verder denk dan gebruikelijk is in de branche. De leergang Strategisch Leiderschap heeft mij geleerd om meer conceptueel te denken zonder ballast van het heden. Als ik filosofeer hoe we KwikFit verder kunnen brengen, denken mijn collega’s vaak dat ik al die ideeën onmiddellijk wil uitvoeren. Mijn uitdaging nu is mijn collega’s meekrijgen in mijn denkproces.”
Strategische uitdagingen
Een van de strategische uitdagingen waarmee Traas worstelt, is het vinden van technisch personeel. “De autotechniek is zodanig veranderd dat er steeds meer specialisten nodig zijn voor het onderhoud. Tegelijkertijd hebben we twee keer per jaar een piek als mensen hun banden laten wisselen. Daarvoor hebben we jongens nodig die handig zijn, maar niet per se hooggeschoold. Ik ben gaan kijken hoe onlineplatforms als Airbnb vraag en aanbod bij elkaar brengen. Wat kunnen wij daarvan leren? Ik zie kansen in het uitwisselen van personeel met heel andere sectoren tijdens piekperiodes. Daarom ben ik in gesprek met een onderhoudsbedrijf in de tuinbouwsector. Als het daar in de zomer razend druk is, hebben wij het rustig, terwijl wij extra handjes nodig hebben in maart, oktober en november. Het zou mooi zijn als we daar samen uit kunnen komen. Vroeger zou zo’n oplossing niet bij me zijn opgekomen.”
Blijven leren en werken
Achteraf is hij blij dat hij na de heao meteen is gaan werken en pas veel later weer is gaan studeren. “Op de heao krijg je teksten en theorieën waar je als achttienjarige helemaal niets mee kunt. Pas als je aan het werk bent, valt het kwartje en kun je die kennis gebruiken. Ik geloof er heilig in dat jonge mensen zo snel mogelijk na hun studie moeten gaan werken. De combinatie van een leven lang leren en werken heeft volgens mij de toekomst. Ik verwacht echt dat we over tien jaar veel meer mensen hebben die iets kunnen, zichzelf als zzp’er verhuren en zich in netwerken organiseren. Als bedrijf moet je inspelen op zo’n toekomstscenario, want dat betekent nogal iets voor bijvoorbeeld je vestigingsbeleid. Ook daar wil ik meer onderzoek naar doen in mijn scriptie.”