Patiënt van de toekomst

RobotiseringEen robot die je helpt in het huishouden of die patiënten verzorgt. Een aantal jaar geleden klonk dit voor velen nog als science fiction, maar volgens prof. dr. ir  Pieter Jonker, hoogleraar vision based robotics TU Delft, is dit over een aantal jaar werkelijkheid. Afgelopen donderdag 21 april jl. gaf Pieter Jonker een presentatie tijdens het event Patiënt van de Toekomst.  Jonker doet onderzoek naar leergierige robots die straks autonoom in complexe omgevingen allerhande taken kunnen uitvoeren.

Robots worden tot nu toe vooral in de industrie toegepast. Neem bijvoorbeeld de auto-industrie waar grote, aan de grond gefixeerde machines onderdelen monteren of zelf lassen. Deze industriële robots werken in een strak georganiseerde omgeving waarbij alles zich op exact dezelfde plaats bevindt en de te verrichten handeling ook steeds dezelfde is.

Wanneer robots echt mensen in ziekenhuizen of zorginstellingen gaan helpen is natuurlijk niet alles netjes geordend en georganiseerd. Een patiënt kan bijvoorbeeld opeens vallen of moeten niet op een georganiseerd moment naar het toilet. In deze omgeving vraagt het robots die kunnen anticiperen op steeds veranderende omstandigheden.

‘Het tekort aan handen aan het bed kan deels door robots verholpen worden’
Waar de ‘cure’ robots vooral in de behandel- en operatiekamers van ziekenhuizen in opmars zijn, hebben ‘care’ robots als taak de verpleging te ondersteunen. Hierbij valt te denken bij revalidatie of te ondersteunen in bejaardentehuizen of zelf gewoon ‘thuis’ vertelt Jonker.

‘’Beelden herkennen is iets dat je een robot kunt aanleren. Zo kan hij leren wat een beker, een stoel, een bank en een bed is, maar ook hoe mensen bewegen en welke bewegingen en gedragingen bijvoorbeeld niet normaal zijn. Denk bijvoorbeeld aan een oudere die in zijn/haar woning valt en vervolgens blijft liggen. Het verschil tussen een vallend mens en iemand die op bed gaat liggen, kun je een robot onder andere aanleren met acteurs.’’ Een robot zou bijvoorbeeld kunnen helpen met de nachtroutes van de verpleging. Middels camera’s kunnen robots moditoren wanneer een oudere is gevallen en een bericht sturen naar de verpleging. Op die manier hoeft de verzorger niet overal in de nacht meer langs te lopen en de deur open te maken wanneer dit niet nodig is.

Knuffelrobot
Paro is een zogenaamde sociale robot in vorm van een knuffel. Je eerste reflex is om hem te aaien, en daarna om te kijken of de witte zeerob echt is. ‘Uit onderzoek blijkt dat zo’n sociale robot effectief is’ vertelt Jonker. Opvallend is dat één van de ouderen in dat onderzoek aangaf ‘ja, ik weet wel dat het een pop is hoor!’ en daarna weer opging in het contact met Paro. Het effect van zo’n sociale robot is eigenlijk dat het het dromen stimuleert. Voor patiënten met een ernstige vorm van autisme werkt een sociale robot die op het eerste gezicht simpel lijkt, voor ouderen met Alzheimer werkt de uitstraling en kunstmatige emotie van Paro.

Zulke sociale robots in verschillende vormen zullen een belangrijke toegevoegde waarde zijn van robotica in de zorg. De robottechnologie in de zorg biedt kansen en aandachtspunten waar we goed naar moeten kijken. Het gaat niet alleen om de acceptatie van techniek en hoe we naar de zorg kijken, maar raak ook ethische vragen.

Zelf kijk ik enorm uit naar alle mogelijkheden welke de digitaliseren en robotisering ons te bieden hebben.

Dit is een bijdrage van Ingrid Bearda, studieadviseur van onder andere de opleiding Lean in de Zorg. De opleiding lean in de zorg staat gepland om in september 2016 van start te gaan. Bent u benieuwd wat de opleiding voor u en uw organisatie kan betekenen? Download hier de brochure of neem contact op met Ingrid Bearda via 088 556 1058 of bearda@aog.nl.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.