Linda Hennink: ‘Door CERN besef je hoe nietig we zijn en hoe weinig we weten’

Linda Hennink

Het bezoek aan de deeltjesversneller CERN als onderdeel van Academie Permanent vond Linda Hennink een geweldige buitenkans. Als directeur Bedrijfsvoering bij het Openbaar Ministerie in Den Haag was ze op zoek naar een programma waar ze echt iets nieuws kon leren en ervaren. “Als je diep onder de grond die enorme magneten ziet, weet je opeens hoe nietig we zijn. Dat gevoel prikkelt me om vragen te stellen, kritischer na te denken. Ook in mijn werk.”

“In mijn dagelijkse werk zorg ik er vooral voor dat het primaire proces blijft draaien zodat de strafzaken soepel verlopen. Dus houd ik me bezig met financiën, huisvesting, HR en logistiek, bijvoorbeeld. Daarnaast ben ik bezig de OM-organisatie te motiveren om niet alleen strikt juridisch naar strafzaken te kijken. Een zaak juridisch uitvechten leidt lang niet altijd tot het gewenste resultaat. Soms is het beter om vroegtijdig met maatschappelijke ketenpartners om tafel te gaan zitten om de context van de situatie te doorgronden. Door aansluiting te zoeken bij de kinderbescherming, jeugdzorg of de reclassering kun je soms voorkomen dat een zaak voor de rechter komt. Ook proberen we vaker mediation in te zetten om een zaak tot een goed einde te brengen. Het gebeurt natuurlijk ook dat alleen de juridische weg van toepassing is. Waar het mij vooral om gaat is dat we het voortraject zo organiseren dat er meerdere oplossingen zijn dan alleen de klassieke juridische weg. Als we integrale afwegingen maken en recht doen aan alle betrokkenen, doen we recht aan iedereen: verdachten en slachtoffers, in feite de hele maatschappij.”

Op zoek naar vernieuwing en inspiratie

“Getriggerd door dit veranderingsproces had ik behoefte om zelf nieuwe informatie op te snuiven, inspirerende mensen te ontmoeten en andere sectoren te leren kennen. Om even weg te zijn uit de sleur en te ontdekken wat er buiten mijn bubbel gebeurt. En dat trok me aan in Academie Permanent van AOG School of Management. Het mooie is dat je nieuwe mensen ontmoet, andere sectoren leert kennen en meekrijgt wat er overal speelt. Een deskundige praat je bij over de laatste stand van zaken in de wetenschap en je wordt uitgedaagd om je eigen kennis te verdiepen. En je komt dus op plekken waar je uit jezelf nooit naartoe was gegaan. Zoals CERN, de Europese organisatie voor kernonderzoek, in Geneve.”

Unieke ervaring bij CERN

“Twee maanden per jaar wordt er onderhoud gepleegd en mogen buitenstaanders de deeltjesversneller komen bekijken. Dat was echt een unieke ervaring. Eerst bezichtig je een expositie over CERN, zodat je begrijpt wat er daar precies onder de grond gebeurt. En daarna daal je af naar de meetstations diep onder de grond. Je kunt bijna niet bevatten hoe groot dat is. De twee buizen waar de deeltjes doorheen gejaagd worden door gigantische magneten vormen elk een cirkel van 27 kilometer(!) lang. Vanwege de radioactieve straling liggen deze buizen op 100 meter diepte onder het grondgebied van Frankrijk en Zwitserland. Op een van de punten waar de deeltjes botsen zijn wij geweest. Daar maakt een immense detector met een diameter van 45 meter 1 miljoen foto’s van 1 miljard interacties tussen de deeltjes. Per seconde! Er staan echt voetbalvelden vol servers onder de grond om dit allemaal te registreren. Je krijgt de gigantische magneten te zien die per stuk zo zwaar zijn als de Eiffeltoren. Moet je voorstellen, vier Eiffeltorens diep onder de grond. Alles is zo groot dat je geen foto kan maken waarbij je alles in beeld krijgt. Ik heb met open mond staan kijken en luisteren naar hoe ze er tien jaar over hebben gedaan om dat hele complex ondergronds te bouwen. Hoe ze gingen graven en eerst een archeologische vindplaats tegenkwamen en daarna een ondergrondse rivier, waarvan ze het water moesten bevriezen om door te kunnen gaan met boren. Ik vond het geweldig.”

Vrijstaat

“Het prachtige van CERN is dat ze al hun resultaten vrijelijk ter beschikking stellen aan de Europese wetenschap. Het is een mooi voorbeeld van internationale samenwerking. Er zijn al prachtige resultaten te melden: zo vertelde een wetenschapper me dat het onderzoek van CERN heeft geleid tot de ontwikkeling van de PET-scan. De deeltjesversneller jaagt deeltjes die vier tot vijf keer kleiner zijn dan atoomdeeltjes op grote snelheid door die buis. Met vier meetstations kunnen ze vervolgens allerlei metingen doen waarmee de wetenschap weer verder kan. Ook mooi is dat de wetenschappers in CERN echt overal vandaan komen: het is een zeer divers, internationaal gezelschap van onderzoekers die vaak een aantal jaren in Geneve werken en dan weer hun eigen weg gaan. Het is een soort niemandsland, een vrijstaat waar inhoudelijke professionals enthousiast samenwerken aan nieuwe kennis, ongehinderd door grenzen of bureaucratie.”

Positieve energie

“Het bezoek zelf vond ik heel inspirerend, ook door de gesprekken aan tafel met de andere deelnemers. En terug op het werk merk ik dat die positieve energie is blijven hangen. Ik relativeer wat mensen zeggen, stel kritische vragen en wil weten of iets echt klopt. Is een oplossing echt de beste manier om een bepaald probleem aan te pakken? Waar is dat op gebaseerd? Wat is de onderbouwing? Ik heb in mijn werk dan wel niets te maken met natuurkunde, maar van de manier van denken en argumenteren kan ik veel leren. Ik sta weer frisser tegenover mijn werk en ben getriggerd om kritischer naar zaken te kijken. Dat is het leuke van Academie Permanent: je krijgt inkijkjes in onderwerpen waarvan je zelfs nog nooit hebt gehoord. En dat geeft zoveel energie! Ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik me hiervoor heb aangemeld en kijk uit naar de volgende bijeenkomsten.”

Mr.drs. Linda Hennink-Wijers, directeur bedrijfsvoering bij Openbaar Ministerie, is deelnemer aan Academie Permanent 2017/2018. Benieuwd naar het komende programmaDirect inschrijven kan hier.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.