AOG - control and trust

Leiders ‘op afstand’ kunnen inzetten op taal

Management Accounting is een bedrijfskundige discipline die eigenlijk bij uitstek gaat over het meetbaar maken van prestaties, het beheersen van bedrijfsdoelstellingen. Maar hoe geef je leiding aan deze processen? Doe je dat vanuit vertrouwen of controle? Leiders op afstand balanceren tussen controle en vertrouwen, maar dat vertrouwen geven, gaat misschien wel meer over jezelf.

Drs. Rob Vinke is één van de docenten in de leergang Leiderschap in Management en heeft een passie voor vraagstukken tussen de hardheid en cijfermatigheid van het vak management accounting in combinatie met de softe kant, de kant van mensen en leidinggeven aan de professionals waarvan je de prestaties verwacht.

Je werkt samen met vele professionals in een organisatie. Iedereen kent zijn eigen plek, heeft zijn eigen takenpakket, en wordt beoordeeld door het management. Hierin zit een systeem, je legt verantwoording af en krijgt waardering voor je prestaties. Wanneer we kijken naar de manier van verantwoording, zitten er grote verschillen in de mate van beoordeling. Wat is hierin nu de juiste weg? Wil je veel controle uitoefenen? Vertrouw je je professionals op hun prestatie?

Vertrouwen gaat eigenlijk over jezelf, hoe jij kijkt naar de ander, misschien wel een projectie óp de ander.

Wanneer je insteekt op control, neemt de mate van controle vaak toe, de prestatieafspraken resulteren in KPI’s, spreadsheets, management rapportages, etc. Alles moet vastgelegd worden, meetbaar gemaakt worden om te kunnen beheersen. Gek genoeg werkt het bij vertrouwen juist andersom. Ernaar vragen mag bijna niet, doe je het wel, dan is het vertrouwen direct geschaad.

Wat is dan de juiste manier van leidinggeven? Het antwoord: Er is geen juiste manier. Het gaat om een goede balans tussen vertrouwen en controle.

“Durven we te kiezen voor vertrouwen en kunnen we vertrouwen zo inzetten dat het controle verstrekt? Dat vraagt een paradigmashift waarbij reflectie, dialoog en een heldere visie de sleutels zijn.”

Een mooie manier om aan het vertrouwen te werken is appreciative inquiry. Kijk naar wat er werkt, in plaats van wat er niet werkt. Een mooie vraag om een werkoverleg mee te starten zou bijvoorbeeld kunnen zijn: Wat is nou het mooiste wat we deze week hebben bereikt? De balans tussen control en vertrouwen zit vooral in de taal, hoe is het geframed. Hoe stel je de vragen? De quote ‘c’est le ton qui fait la musique’ lijkt dus ook hier weer op te gaan.

Benieuwd naar Leiderschap in Management?

Leiderschap in Management gaat in op brede en integrale managementvraagstukken, waarin vaak een combinatie van bedrijfskundige issues en leiderschap centraal staan. Download voor meer informatie de brochure.

Rob Vinke - AOG

Over Rob Vinke

Rob Vinke is zelfstandig ondernemer en managementadviseur en is gespecialiseerd in vraagstukken rondom leiderschap, verandermanagement en managementaccounting. Naast zijn werkzaamheden als docent en organisatieadviseur is Rob executive coach.

Lees meer van Rob

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.