Lean en Continu Verbeteren: Een stille revolutie in zorgorganisaties

Prof. dr. ir. Jannes SlompDonderdag 6 februari heeft AOG School of Management een alumni-bijeenkomst georganiseerd voor de deelnemers van vier leergangen Lean in de Zorg.  Er waren ruim 50 mensen aanwezig en het was een inspirerende meeting.  Ik vond het prachtig om te horen hoe diverse mensen worstelen om het gedachtengoed van Continu Verbeteren in hun organisatie te laten landen. Het is niet eenvoudig, vaak zelf een Echtenacher processie: drie stappen vooruit en dan weer twee stappen achteruit. De ontwikkeling van Lean en Continu Verbeteren gaat langzaam. Bij succesvolle organisaties is het een stille revolutie. Werknemer betrokkenheid, integrale verbeteringen over diverse functies heen, een duidelijke verbeterstructuur en een leerhouding bij iedereen krijg je niet zomaar.

Er is geen gemakkelijk recept om toch die stille Lean revolutie te realiseren. In de leergang Lean in de Zorg worden handvatten gegeven om ‘de kar de goede richting op te krijgen’. Een aantal van die handvatten kwamen ook naar voren in de presentaties van Jacqueline Jansen (auteur van het boek: ‘wees blij met gedoe tijdens veranderprocessen’) en Dirk van Goubergen. Jacqueline Jansen benadrukte het belang om mensen ruimte te geven voor hun emoties bij veranderingen. “Gedoe komt er toch”.  Dirk van Goubergen benadrukte de structuurkant van Lean en Continu Verbeteren. “Blijf gefocused op de principes van Lean Thinking. Er is geen enkele reden waarom deze principes in de toekomst zullen verouderen”.

Voor mij was de dag een enorme stimulans om door te gaan met de leergang ‘Lean in de Zorg’.  Ook zijn in de wandelgangen goede suggesties gegeven voor uitbreiding van de leergang.  Hier wordt nog door het AOG over nagedacht.  In ieder geval hoop ik, hoe de leergang er ook uit gaat zien, dat we in het najaar weer met een enthousiaste groep deelnemers van start kunnen gaan.

Foto’s van het alumni-event zijn te vinden op de facebook-pagina van AOG School of Management. Tijdens het event is een korte introductiefilm getoond, deze is te vinden op het youtube-kanaal van AOG School of Management. Hier zijn de presentaties van Jacqueline JansenDirk van Goubergen en Eric Buffinga te vinden.

De opleiding Lean in de Zorg gaat verder als open opleiding waardoor nog meer mensen in aanmerking komen om deel te nemen aan deze academische leergang. Samen verder denken over het zo effectief en efficiënt mogelijk inrichten van de zorg om zo maximale waarde voor de patiënt te realiseren.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.