Podcast: Is menselijk maatwerk de heilige graal?

In deze aflevering van onze podcast De Twist verkennen we het spanningsveld tussen systeem- en leefwereld. Dit spanningsveld is een van de paradoxen die we in de masterclass Paradoxaal Leiderschap van dichtbij bekijken en onderzoeken hoe we daar op een effectieve manier mee kunnen omgaan. In veel analyses worden ‘de leefwereld’ en ‘de systeemwereld’ tegenover elkaar geplaatst. Daarbij is de leefwereld de ware en de goede en is de systeemwereld het bedenksel van wereldvreemde bureaucraten. Maar is dat wel zo? 

Samen met Ivo Brughmans (filosoof, consultant en docent van de masterclass Paradoxaal Leiderschap), André Enter (directeur Maatschappelijke ontwikkeling bij de Gemeente Leeuwarden en gastdocent in de masterclass Paradoxaal leiderschap) en Anita Kraak (expert en arts Maatschappij en Ontwikkeling bij het Nederlands Jeugdinstituut en alumna van de masterclass) onderzoeken we in deze aflevering in hoeverre ‘menselijk maatwerk’ echt de heilige graal is.

De tegenstelling in onszelf (herkennen)

Ivo en André: ‘Er bestaan helemaal geen twee werelden die als twee aanwijsbaar gescheiden partijen tegenover elkaar staan, zoals cliënten en hun begeleiders aan de ene kant versus bureaucratische beleidsmakers, bemoeizieke bestuurders en vinkjes zettende stafmedewerkers aan de andere. Deze twee krachten zitten juist in elk van ons: enerzijds willen we met maatwerk nauw aansluiten bij de werkelijke behoeften, anderzijds willen we dat de dienstverlening ook overzichtelijk en behapbaar is en volgens objectieve standaarden wordt toebedeeld en uitgevoerd. Het is een continue balanceeroefening in onszelf.’

Beluister hier meer, waaronder experimenteren met open deuren in zorginstellingen, de slingerbeweging tussen sturen en loslaten, en het belang van ruimte en dialoog:

Opname, montage en foto’s door Gijs de Bakker van Soundseekers | Originele publicatiedatum: 9 mei 2022 | Bewerkt: 28 augustus 2023

Het beste halen uit tegenstellingen?

Tijdens de masterclass ontwikkel je jouw paradoxaal leiderschap, waardoor je in staat bent om soepeler te schakelen tussen tegengestelde tactieken, zonder wispelturig of inconsistent over te komen.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.