Ervaringen van een alumna | Academie Permanent

Nog voordat de eerste cyclus van Academie Permanent was afgerond, schreef ze zich al in voor het vervolg. Voor Hanny van de Weerdt, Head of Professional and Leaderschip L&D voor Noord-Europa bij Specsavers International, is Academie Permanent het ideale vervolg op de MBA die ze bij AOG afrondde. “De seminars zijn erg interessant, de groep bestaat uit mensen die net als ik hun blikveld willen verbreden en de locaties zijn fantastisch.”

 

“Van origine kom ik uit de bakkerswereld. Mijn ouders hadden een bakkerij en nadat ik de opleiding Brood en Banket had gevolgd kon ik niet doorleren, omdat er geen hogere bakkersschool bestaat. Dus ben ik Voeding en Diëtetiek gaan doen, maar wel met de ambitie om verder te komen in de bakkerswereld. Ik werkte in de bakkerijwereld in sales, marketing- en directiefuncties, haalde mijn NIMA A en B en daarna mijn bachelor Bedrijfskunde. Ik kwam er ook achter dat mijn passie vooral bij leren en ontwikkelen ligt, en ik ben na een trainersopleiding bij Specsavers gaan werken en daar kwam het er niet meer van om een master te doen.”

Blijven leren spreekt vanzelf

“Bij Specsavers werk ik aan het opleiden van mensen, het allerleukste vak dat er bestaat in mijn ogen. Specsavers is een van origine Brits familiebedrijf dat is opgericht door een gepassioneerd echtpaar, dat inmiddels in de zeventig is. Zij vinden het nog steeds van levensbelang dat hun medewerkers goed opgeleid zijn en zich regelmatig laten bijscholen. Blijven leren is hier vanzelfsprekend. Naast de interne basisopleidingen en mbo-opleidingen tot opticien, audicien of retailer doen we veel aan leiderschapstrainingen en bijscholing van winkeldirecteuren en hun personeel. Dat doen we wereldwijd in alle landen waar Specsavers gevestigd is. Zo ben ik verantwoordelijk voor de professionale en leiderschapstrainingen in Noord-Europa en is mijn standplaats Kopenhagen.”

Vrij beroep in Nederland

“Nederland en Portugal zijn de enige Europese landen waar je geen diploma nodig hebt om opticien te worden. Het is een vrij beroep. Dat is natuurlijk heel raar. De meeste mensen weten niet dat opticiens zonder diploma oogmetingen mogen doen. Wij eisen dat wel: al onze opticiens moeten een diploma hebben en bij- en nascholing volgen. Ze leren niet alleen oogonderzoek uitvoeren maar ook aanvullende onderzoeken met betrekking tot de gezondheid van het oog en goede communicatie in de meetruimte. Persoonlijke aandacht: daar draait het om. Dat leer je niet in een cursus van drie dagen, is mijn overtuiging. Daarom lobbyen we ook regelmatig in Den Haag om hier iets aan te doen.”

Toch die master doen

“Drie jaar geleden ging ik richting de vijftig en vroeg ik me af wat ik verder wilde met mijn loopbaan. Mijn stiefzonen en hun vriendinnen begonnen dat jaar allemaal aan hun master Economie. Ik besloot mee te doen en inmiddels zijn we alle vijf geslaagd. Mijn MBA deed ik bij AOG School of Management. Ik woonde een open dag bij en was zeer gecharmeerd van de informele sfeer en vooral van de manier waarop gastheer Philip Wagner de opleiding presenteerde. Het was helemaal wat ik wilde: verdieping, uitdaging en verbreding. Ik vond het echt een heel goede opleiding, er zat geen slechte dag bij. De docenten en professoren waren goed tot briljant en de groep was heel fanatiek. Soms ging het dak eraf. Ik heb ervan geleerd om meer conceptueel te denken. Creëer je eigen werkelijkheid, je eigen speelveld: dat daagde me uit.”

Afkicken

“Na de opleiding had ik mijn weekenden terug, maar moest ik wel afkicken. Ruim een jaar lang was ik elke zaterdag na het boodschappen doen achter de computer gaan zitten en opeens hoefde dat niet meer. Ik moest echt in een nieuw ritme komen. Ondertussen miste ik die momenten van inspiratie en heb ik me vrij vlot opgegeven voor Academie Permanent. Ik was op zoek naar inspiratie en verdieping, maar dan zonder de druk van het moeten afronden van een opleiding.”

Vijf seminars per jaar

“Bij Academie Permanent volg je vijf keer per jaar een seminar met een bepaald thema. Je bereidt je hierop voor door middel van het online learning platform. Je krijgt informatie over het onderwerp, zoals artikelen die je kunt lezen of videos of boeken die je kunt raadplegen. Ook kun je al met andere deelnemers in discussie gaan over het onderwerp. Een erg mooi systeem, waarbij je als opleider goed kunt volgen hoeveel je studenten doen om zich voor te bereiden. Zoiets zou ik voor Specsavers ook willen introduceren.”

Boeiende vraagstukken

“Het seminar zelf bestaat uit twee colleges en een plenair gedeelte. Tussendoor krijgen we een rondleiding: we zitten steeds op erg interessante locaties namelijk. Daarna eten we samen soep met een broodje en gaan we weer naar huis. Zo blijft het overzichtelijk qua tijd en inspanning, maar werk je wel aan het verbreden van je blikveld. De eerste vier seminars vond ik erg interessant. Zo hadden we het in april over robotisering en dan met name over de vraag wat definieert het mens-zijn. Wat is het verschil tussen een mens en een robot en wanneer wordt een robot een individu? Dat seminar vond plaats tijdens de International Robotics Week in het World Forum in Den Haag, waar we uiteraard ook een bezoek aan hebben gebracht. Het seminar over adaptieve systemen, omgaan met complexiteit, dynamiek en stress bij het Donders Instituut in Nijmegen vond ik ook erg boeiend. Dat ging onder andere over de voorspelbaarheid van gedrag en de vraag hoeveel vrije wil mensen hebben.”

Absolute aanrader

“Ik kijk uit naar de nieuwe cyclus. Dan gaan we bijvoorbeeld naar CERN in Geneve, waar we gaan praten over de vraag waar het leven vandaan komt en de onzekerheid van de toekomst. Juist de verscheidenheid aan thema’s die steeds aan bod komen boeit me zeer. Voor mensen die op een toegankelijke en inspirerende manier hun kijk op de wereld willen verbreden is de deelname aan Academie Permanent wat mij betreft een absolute aanrader.”

 

Dit blog is een bijdrage van alumna Hanny van de Weerdt, Head of Professional and Leaderschip L&D voor Noord-Europa bij Specsavers International.  Download de brochure voor meer informatie.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.