Erik Albers

Erik Albers over zijn leerreis bij AOG: ‘Ik wilde mijn talenten en betrokkenheid op een andere manier inzetten’

Erik is manager bij Veilig Thuis IJsselland (een van de 26 advies en meldpunten voor huiselijk geweld en/of kindermishandeling in Nederland) en volgde de opleiding Leiderschap in Management. Hij deelt zijn ervaring met de opleiding en vertelt wat het hem heeft gebracht.

Enkele jaren geleden besloot ik in beweging te komen. Ik was op een leeftijd waarop ik terugkeek en dacht: ‘Is dit nu werkelijk wat ik wil doen en kom ik optimaal tot mijn recht op de plaats waar ik nu zit?’ Ik keek terug op een periode waarin ik mooie dingen mocht doen. Hoe ik binnen mijn werkende leven echt het verschil mocht maken voor kinderen, jongeren en gezinnen. Maar toch ontbrak er iets. Ik wilde mijn talenten, ervaringen en betrokkenheid bij mensen ook op een andere manier inzetten. Ik besloot een assessment te doen met de intentie erachter te komen wat bij mij paste. De uitslag was duidelijk, het zou verstandig zijn iets te gaan doen met mijn leidinggevende talenten. Een passende opleiding zou mogelijk zijn: Leiderschap in management bij AOG.

Leiderschap

Als er ergens veel boeken over geschreven zijn, is het wel over management en leiderschap. Ik heb me wel eens laten vertellen dat er naast de vele boeken dagelijks wereldwijd duizenden artikelen over geschreven worden. Een klassieke definitie van leiderschap is ‘het beïnvloeden van anderen om iets te doen wat ze uit zichzelf niet zouden doen’. Een definitie die wat mij betreft hard toe is aan een revisie!

Leiderschap in deze tijd gaat meer om verbinden en de focus op de mensen waaraan je leiding mag geven. Werken vanuit organisatiedoelen en kijken wat iemand nodig heeft om hier een waardevolle bijdrage aan te leveren. Het gaat dus niet om wat ík wil als leider! Op deze manier werken als leider vraagt om oprechte aandacht voor de mensen met wie je werkt. Dat vraagt om kennis en inzicht wat er nodig is en welke oplossingen mogelijk zijn. En niet te vergeten vraagt het om moed om ernaar te handelen!

De eigen patronen

Gedurende de opleiding heb ik kennis opgedaan en inzicht vergaard in mijn eigen patronen. Zicht op waarom ik de dingen doe zoals ik ze doe of deed. Ik heb veel geleerd over onder andere strategie, organisatiestructuur en organisatiedynamiek. Maar ook over de patronen van anderen en over karakterstructuren. De opgedane kennis en ervaringen helpen mij iedere dag weer de leider te zijn die ik graag wil zijn voor de mensen waarmee ik samenwerk.

Benieuwd naar Leiderschap in Management?

Tijdens Leiderschap in Management ontwikkel je een aantal cruciale managementcompetenties zoals strategisch denken en handelen, resultaatgerichtheid en het veranderen van organisaties of onderdelen daarvan.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.