De nieuwe leider is op zoek naar succesvolle verbinding

Hoewel voor sommige organisaties een strak en rationeel geleide structuur nog steeds waardevol is, zet de tendens naar minder hiërarchische structuren in organisaties ook in 2017 door.  Efficiënter werken en jongere generaties met andere wensen zijn vaak de redenen voor de omslag naar ‘lossere’ structuren.

De nuttige formele documenten, processen en procedures zijn er nog wel. Handig om op terug te vallen om resultaten te bepalen. Of om naar te verwijzen bij onenigheden. Ze dragen bij aan de instandhouding van de organisatie op langere termijn.

Los komen van het formalistische proces

Tegelijkertijd kan geloof in het vasthouden aan formele organisatiestructuren de toekomst ook in de weg staan. Als leider is het de kunst om los te komen van het formalistische proces als het gaat om verbinding maken met de mensen in de organisatie. Strategie, visie en doelen gaan pas leven wanneer deze worden begrepen door de mensen die het gaan doen. En voor het geven van zin. ‘Wat betekent het voor mij persoonlijk?’, ‘ Wat kan ik hiermee bereiken?’,  ‘Welke keuzes ga ik maken?’.

Verbinding en emotieregulatie

Het zijn deze vragen uit de organisatie die leiders dwingen buiten de formele afspraken om in verbinding te komen met de mensen om hen heen.  Deze verbinding komt tot stand door informelere dynamieken onder de formele radar. De belangrijkste competentie voor succes onder deze radar is van zeer persoonlijke aard: emotieregulatie. Dat is de wijze waarop de emoties van anderen worden waargenomen en hoe daar passend en adequaat op te reageren zonder zelf al te veel uit balans te raken. Gecombineerd met inzicht in de eigen emotionele compositie vergroot het de kwaliteit van het realiseren van verbindingen met anderen. Indien deze competentie in ruime mate aanwezig is en onbaatzuchtig wordt toegepast kan het zelfs tot kopieergedrag ervan leiden.

Meer weten?  Meld u aan voor het webinar!

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Op woensdag 8 februari van 19.30 – 20.15 uur verzorgt de kerndocent van de leergang Nieuw Leiderschap in Organisaties, dr. Inge Nuijten, een webinar over ‘De Leider in Verbinding’. Meld u aan via deze pagina.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.