Aernoud Hoogendijk - Bestuurlijk Leiderschap - AOG

5 vragen aan alumnus Aernoud Hoogendijk, Bestuurlijk Leiderschap

Aernoud Hoogendijk is algemeen directeur bij Stichting Orthopedagogisch Centrum De Ambelt in Zwolle en volgde de opleiding Bestuurlijk Leiderschap. In oktober 2021 nam hij zijn diploma in ontvangst. We stelden hem 5 vragen over zijn verwachtingen en ervaring met de opleiding en wat het hem uiteindelijk heeft opgeleverd.

Naar welke kennis en vaardigheden was je op zoek bij de opleiding?

In mijn werkzaamheden heb ik verschillende functies mogen uitvoeren, die steeds meer zijn gaan vragen op het gebied van leiderschap en bestuur. Buiten het feit dat ik altijd in de praktijk leer, zocht ik naar een onderbouwing van mijn visie op het besturen van organisaties. Ervan uitgaande dat daarmee die visie wordt aangescherpt. Ik heb bewust gekozen voor een opleiding, waarin professionals uit allerlei branches bij elkaar komen, in de hoop dat verschillende perspectieven op leiderschap en besturen mijn beeld verrijken. Deze kennis en vaardigheden moeten mij versterken in mijn rol tussen bestuurders. Van onbewust onbekwaam naar bewust bekwamer.

Heeft de opleiding je gebracht waarnaar je op zoek was?

De opleiding brengt boeiende gesprekken met studiegenoten, interessante modules en relevante locaties om je te ontwikkelen als professional. De verschillende inzichten van mensen in hun branche en context, voortkomend uit de lesstof, dagen mij uit om dieper na te denken over mijn eigen rol. Het meedenken, maar ook het toepassen in je eigen praktijk scherpt je inzichten, maar bevestigt dikwijls eerder gemaakte keuzes. Het doornemen van de literatuur zette me aan het denken en nodigde mij uit mijn eigen overtuigingen te onderbouwen of bij te stellen. Dat zit niet alleen in de leerstof, de combinatie van factoren heeft mij zeker gebracht wat ik zocht.

Benieuwd naar de opleiding Bestuurlijk Leiderschap?

Met de opleiding Bestuurlijk Leiderschap krijg inzicht in jouw leiderschapskwaliteiten en ontwikkel je een analytisch kader voor jouw bestuurlijke beslissingen. Download voor meer informatie de brochure.

Welk onderdeel van de opleiding staat je het meeste bij en waarom?

De onderbouwing van zaken. Uiteraard kom ik in de dagelijkse praktijk het handelen van bestuurders en raden van toezicht tegen, maar me bewust worden van de mogelijkheden en verantwoordelijkheden in die rollen in combinatie met de ervaringen van studiegenoten blijft me bij. Het is mensenwerk, waarin er sprake is van verschillende opvattingen, mogelijkheden en moed. Dat maakte voor mij iedere ervaring waardevol om af te kunnen wegen wat voor mij belangrijk is en waar ik me toe moet en wil verhouden. Deze reflectie op mijn eigen handelen en misschien nog wel belangrijker de reflectie op mijn persoonlijke overtuigingen dragen bij om door te groeien.

Hoe pas je de opgedane kennis toe in de praktijk?

De kennis, gedeelde ervaringen en nieuwe inzichten vormen een nieuw afwegingskader in mijn eigen handelen, waardoor mijn ontwikkeling als professional en als leider iedere dag stappen zet. Die zaken worden daarmee impliciet onderdeel van mijn dagelijkse praktijk. Kennis over de kaders, governance, toezicht en de rol van bestuurder helpen mij verder om het goede gesprek te voeren om de organisatie te sterken.

Wie zou jij de opleiding aanraden?

Professionals die te maken hebben met bestuurlijke dynamiek. Dit kan zijn als bestuurder, maar ook voor degenen die als directeur te maken hebben met een bestuurlijke omgeving. Mensen die even stil willen staan bij hun eigen ontwikkeling in een vaak hectische omgeving.

Aernoud Hoogendijk - Bestuurlijk Leiderschap - AOG

Over Aernoud

Aernoud Hoogendijk maakte van zijn hobby zijn werk. Hij is ruim twaalf jaar verbonden aan Stichting Orthopedagogisch Centrum De Ambelt in Zwolle, waarvan de laatste vier jaar als algemeen directeur. Hij woont samen met zijn vriendin en zij hebben twee kinderen.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.