Cecile Takkenkamp - Psychologie in Organisatie - AOG

5 vragen aan alumna Cecile Takkenkamp, leergang Psychologie in Organisaties

Directeur Mens & Organisatie bij de Takkenkamp Groep: Cecile Takkenkamp werkt samen met haar man – derde generatie in het familiebedrijf – en ze hebben de taken goed verdeeld. Cecile: “Hij is verantwoordelijk voor het operationele proces en ik voor de faciliterende voorwaarden en voor de mensen. Daar paste de opleiding Psychologie in Organisaties heel goed bij.” De Takkenkamp Groep heeft een dienstenpakket op het gebied van gevelonderhoud, restauratie en isolatie.

1. Vertel! Wie ben je, wat doe je?

“Ik ben geboren in de Achterhoek en ben daar eigenlijk nooit weggeweest. Ik heb twee kinderen en we zijn als gezin sportief aangelegd. Qua werk ben ik mijn hele leven al geïnteresseerd in mensen. Ik heb lang bij de ABN AMRO Bank gewerkt, waaronder als kantoordirecteur, maar na een strategiewijziging wilde ik daar weg. In mijn huidige werk heb ik weer alle ruimte om de rol te vervullen die ik zo leuk vind, dus weer met mensen. Ik ben van mezelf supernieuwsgierig. Dat is ook de reden dat ik graag  netwerk. Dat doe ik niet om werk op te halen, maar om mijn visie te verbreden. Niks leuker dan om mensen te treffen met dezelfde dagelijkse uitdagingen.”

2. Is dat dan misschien de reden dat je de leergang Psychologie in Organisaties bent gaan doen?

“De aanleiding was dat ik iets miste in de argumentatie van mijn interventies. En in de onderbouwing van mijn visie. Ik wilde een opleiding doen die niet té theoretisch zou zijn en graag met mensen die met één been in het bedrijfsleven staan. Ik wilde iets leren en dat dan meteen in de praktijk kunnen neerzetten en dat proefde ik wel bij AOG.”

3. En? Zijn je verwachtingen uitgekomen?

“Jazeker! Vanaf de allereerste bijeenkomst sta je anders in je werk. De toepasbaarheid is immens. Dat kun je je van tevoren niet voorstellen. Af en toe zit er een onderwerp in dat je iets minder interesseert, maar voor alle deelnemers gold dat we opgeladen uit de lesdagen kwamen. Niet moe, maar juist heel erg geactiveerd. Ik vond het ook fijn dat je er met zo’n tweedaagse even helemaal uit was en als je er naartoe reed, was je meteen in een andere dimensie. Terugrijden was ook fijn, want dan kun je weer even afdraaien.”

4. Hoe pas je de kennis die je hebt opgedaan toe in je praktijk?

“Ik moest voor vijf verschillende onderwerpen interventies beschrijven. En ik heb ze allemaal toegepast in mijn eigen praktijk. Wat je in de opleiding doet, is direct toepasbaar. De presentaties die hoorden bij de lesstof gebruik ik nu in individuele gesprekken en ik doe daar ook een sessie voor ons MT mee. De kennis is gewoon supergoed doorgeefbaar. Als voorbeeld: een van de interventies ging over hoe mensen worden beïnvloed door hun omgeving. Wij hadden vestigingen die ieder verschillende diensten en producten aanboden. Door in die omgeving foto’s op te hangen van de disciplines van andere vestigingen, zorgen we voor meer verbinding en belangstelling tussen de vestigingen onderling. 

5. Zou je de leergang aan anderen aanbevelen?

“Zonder meer! Ik vond het echt een cadeau voor mezelf en zo heeft iedereen in de groep het ervaren. Het is ook zo goed verzorgd: goede docenten en locaties en ook de organisatie is uitstekend. Als ik zie wat ik in negen maanden heb geleerd…. Ik heb me eigenlijk nog nooit zo snel en zo compact nieuwe kennis en vaardigheden eigen gemaakt. En ik denk dat dat komt, omdat de leergang mij een basis gaf voor en ook het verlengde was van wat ik al wist. Het werkte als een verdubbelaar, het missende muntje. Dat gevoel heb ik in elke module gehad.”

Benieuwd naar de opleiding Psychologie in Organisaties?

Wil jij, net als Cecile, de theorie over thema's als motivatie en verbinding van medewerkers meteen in de praktijk brengen? Download dan de brochure voor meer informatie.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.