Waarom moeten we productiever worden?

A Business Men Climbing a Pile of PapersEn wat is de rol van een manager en de ICT- en HR-professional hierin? De kern van het probleem waar we sinds 2008 mee te maken hebben is de situatie dat de kosten van onze welvaart (zorg, onderwijs, veiligheid, milieu) veel sneller stijgen dan onze productie (meestal gemeten in BBP: Bruto Binnenlands Product).

Productiviteitsstijging

De overheid kiest voor langer doorwerken, maar de meest gewenste manier om dit probleem op te lossen is om productiever te worden. Maar ondanks miljarden investeringen in bijvoorbeeld ICT en allerlei HR- en managementconcepten worden we nauwelijks productiever (ook wel bekend als de IT paradox, zie bijvoorbeeld ook Robert Solow en Erik Brynjolfsson) Sinds het begin van de 20e eeuw is er een directe relatie geweest tussen productiviteitsgroei en welvaartsgroei. Maar de productiviteit van vooral de informatiewerker stijgt nauwelijks. Dat is geen technisch probleem (we zien computers overal behalve in de productiviteitscijfers), maar vooral een organisatieontwerp- en identiteitsprobleem. We identificeren ons vooral met betaald werk en we organiseren het werk van de kenniswerker met de verkeerde vorm (meestal bedrijf of markt). Beter is dit werk hybride te organiseren.

Hybride organiseren

hybride organiserenHybride organiseren is een kruising tussen zelf doen (bedrijf) en uitbesteden (markt). Uitingsvormen van hybride organiseren zijn bijvoorbeeld gedeelde informatienetwerken. Zowel managers als ICT- en HR-professionals kunnen een belangrijke rol spelen bij het introduceren en ontwikkelen van hybride organiseren binnen bestaande organisaties. Het probleem hierbij is dat we vaak wel weten waar we naar toe willen en hoe we daar kunnen komen, maar dat we onnodig worden belast met het oude en veilig ogende conditioneren: voor werk ga je toch naar een bedrijf, voor zorg naar de overheid en voor geld naar de bank. Maar we zien van alle kanten disruptieve innovaties ontstaan zoals Spotify en Airbnb, die bestaande markten fundamenteel veranderen.

Wat is jouw rol?

De vraag is welke rol speel jij als manager of HR professional in deze transitie? In ieder geval zal degene die als eerste een onvermijdelijke innovatie omarmt, de hoogste overlevingskans hebben. Voor hybride organiseren moeten zowel managers, als ICT en HR-professionals nieuwe competenties leren zoals organisatieontwerp en slim samenwerken in een netwerkorganisatie. Meer gaan ondernemen met arbeid.
>> lees hier het hele artikel

 

Dit bericht is een bijdrage van Ir. Paul Bessems. Paul Bessems is schrijver, onderzoeker, promovendus en strategisch organisatieadviseur. Tevens is hij docent in de opleiding Strategisch Ondernemen met Arbeid. Hij is gespecialiseerd in hybride organiseren. Hij begeleidt organisaties bij het opzetten en uitvoeren van samenwerkingsverbanden zoals shared service centers, communities en coöperaties.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.