‘Vastgelopen patronen werden zichtbaar, veranderden mij en maakten mij een effectiever mens’

Evelien van der Geest werkt als Programmamanager Beleidsmedewerker Deventer Ziekenhuis en volgde bij AOG School of Management de leergang Persoonlijk Leiderschap in Transities.

‘Als programmamanager geef ik leiding aan een groot veranderingstraject. Zo’n verandertraject leiden kan persoonlijk echt zwaar zijn. Ik merkte dat de problemen, die er natuurlijk altijd zijn in een dergelijk traject, onder mijn huid gingen zitten. Dat ik steeds harder ging werken om mijn doelen te behalen maar de verbinding met sommige mensen in de organisatie minder werd. Eerder volgde ik bij AOG School of Management een opleiding Verandermanagement, en daar heb ik veel aan gehad. Het was van hoog niveau, met goede begeleiding. De leergang Persoonlijk Leiderschap in Transities was daar een waardevolle aanvulling op.’

Bewuster handelen
‘Door de leergang Persoonlijk Leiderschap in Transities ben ik veel bewuster gaan handelen, het heeft veel rust gebracht. Mijn inzet is even groot, maar ik heb meer afstand genomen, waardoor ik effectiever ben. Mijn positie in de organisatie is sterker geworden. Ik zie veel scherper wat ik wel, en wat ik niet moet doen. Het voorzitterschap van de stuurgroep bijvoorbeeld heb ik aan de Raad van Bestuur teruggegeven, zodat ik mijn rol als programmamanager krachtiger kan vervullen. Ook is mijn rol en positie binnen de organisatie steviger neergezet: vanuit rust en afstand kon ik mijn kennis en professionele rol helder en sterk neerzetten en was ik overtuigend. Daarnaast is er meer verbinding met de mensen in de organisatie.’

Ervaringsgericht leren
‘Vanuit verandermanagement ben ik geneigd te kijken met de blik: wat kan er anders, wat kan er beter. Zo keek ik ook naar mezelf. Wat ik mooi vind, is de benadering van de begeleiders van deze leergang, dat je jezelf niet hoeft te veranderen. Wel, dat je veel kunt bijleren. Een van die leermomenten was voor mij een casus, die we in de vorm van een opstelling neerzetten. Toen werd mij iets heel duidelijk, wat ik met mijn verstand al wel wist maar wat nooit zó diep was doorgedrongen: hoezeer ik me identificeerde met mijn opdracht. En dat was met meer dingen zo: ik wist ze al wel, maar door de ervaringsgerichte manier van leren, de goede begeleiders, de diverse werkvormen en de inspiratie van de andere deelnemers komt het veel dieper binnen. De verandering die daardoor bij jezelf op gang komt is fundamenteel en blijvend.’

Aanrader voor leidinggevenden in complexe omgeving
‘Ik vind de leergang Persoonlijk Leiderschap in Transities een aanrader voor iedereen die een leidinggevende rol vervult in een complexe omgeving. Je moet je wel open durven opstellen, bereid zijn jezelf te confronteren, maar dan levert het ook veel op: inzicht in wat je doet als het spannend wordt, en hoe je daar met groter bewustzijn in kunt staan, waardoor je meer effect hebt.’

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.