Van nieuwbouw naar ombouw

Een op de vijf Nederlandse kantoorpanden wordt niet meer gebruikt als kantoor. Als de nieuwe opvattingen over het huisvesten van denkwerkers doorzetten kan die verhouding groeien tot een op drie. Immers, veel lege kantoorgebouwen staan op verkeerde locaties en schieten tekort op het gebied van duurzaamheid, functionaliteit en bereikbaarheid. De vraag naar kantoren zal in omvang niet meer toenemen. Rinus Vader publiceerde onlangs een artikel met zes voorwaarden waar een pand aan moet voldoen om een herbestemming succesvol te laten zijn.

Structurele leegstand
Kantoorruimte in de huidige vorm is op zijn retour: een toenemend deel van de Nederlandse denkwerkers is niet meer de hele dag op kantoor. Werkgevers zullen hun onderbezette werkplekken flexibiliseren en de vrijgekomen kantoorruimte massaal inleveren. De ontstane leegstand is dus veelal structureel.

Herbestemmen kantoorgebouwen
Zolang er zicht is op verhuur binnen de huidige bestemming, is het verbeteren van de concurrentiepositie van een pand om een volgende huurder of het vasthouden van de zittende huurder een logische optie. Renoveren, upgraden of verduurzamen zijn immers meestal eenvoudiger dan transformeren naar een andere bestemming. Door herbestemming wordt de concurrentiepositie van een pand ook verbeterd, maar voor een andere wedstrijd en tegen hogere kosten. Bij een toenemend aantal leegstaande gebouwen is de kans op het vinden van een nieuwe huurder binnen hun huidige bestemming kansloos. Voor die gebouwen is het dus zaak om om te zien naar een andere bestemming, een functie waar wel vraag naar is. In de verkenning naar een andere bestemming staan kantoren overigens niet op zichzelf. De komende jaren dient zich een stuwmeer aan van religieus en industrieel erfgoed, evenals een overschot aan winkelpanden. Ook deze gebouwen vragen om een andere bestemming, waar wel vraag naar is.

Zes voorwaarden voor succesvolle herbestemming
Tot nog toe is de omvang van de ombouw ten opzichte van de potentieel interessante voorraad beperkt. Wat zijn daarvan de oorzaken en hoe kunnen we daar verbetering in aanbrengen? Een tweede leven voor een gebouw begint met zicht op een nieuwe kasstroom.

Download de volledig publicatie via deze link.

Leiderschap in service
Mocht u meer van Rinus zijn gedachtengoed willen lezen dan attendeer ik u graag op zijn boek, Leiderschap in service. U kunt dit boek voor € 30,00 bestellen via wassink@aog.nl

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.