‘Uit je comfortzone stappen om verder te komen’
- Strategie en Bestuur
- 30 maart 2015
De leergang Verandermanagement van AOG School of Management zette haar wereld op de kop. “Wat ik daar leerde, duwde me uit mijn comfortzone.” Desondanks zette ze door en volgde daarna de leergang Bestuurlijk Leiderschap. Janneke Klijn (1962), directeur-bestuurder van woningcorporatie Wold & Waard in het Westerkwartier, houdt erg van nieuwe kennis en intellectuele prikkels. “Van leren word ik gewoon blij. Daarom ga ik nu mijn master afmaken”.
Ze deed Rechten in Groningen, studeerde af op Publiek Recht en was zeer actief in de volleybalwereld als secretaris van district Groningen. Ze begon haar loopbaan als directiesecretaris bij Woningbouwvereniging Winschoten, waar ze – na fusies – verschillende managementfuncties vervulde. “Op het laatst was ik directeur vastgoedontwikkeling. Ik zat aan de top van de organisatie en kon geen stappen meer maken. Toen begon het te kriebelen en vroeg ik me af of ik niet een keer zou verkassen naar een andere organisatie.” Zo kwam ze bij Wold en Waard, een woningcorporatie op het platteland van het Westerkwartier. “Ik vond het ook fijn om een eindverantwoordelijke functie te vervullen: ik ben niet uit op macht, maar houd ervan om zelf mee te sturen.”
Zelf doen en niet klagen
Oost-Groningen en Westerkwartier zijn twee verschillende werkgebieden, weet ze inmiddels. “In Oost-Groningen zijn mensen heel direct en als je daar tegen kunt, kun je dat zelf ook zijn. Wat me aanspreekt in het Westerkwartier is het ondernemerschap. Mensen zijn hier gewend om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Je ziet veel ondernemers, ook mensen die naast hun baan er thuis iets bij doen. Ze klagen niet snel, zijn gewend om voor zichzelf te zorgen. Dat spreekt mij aan.” Ook de schaal waarop ze werkt is anders dan bij haar oude werkgever Acantus: Wold & Waard beheert 5000 huurwoningen in vier gemeenten en 34 dorpen. “Een middenklasser onder de corporaties.”
Uit je comfortzone
In haar werk heeft ze veel gehad aan de leergang Verandermanagement. “Halverwege raakte ik in behoorlijke verwarring. Mijn hele manier van denken over het aansturen van veranderingen en het leiden van een organisatie ging op de helling. Vanzelfsprekendheden vielen weg. Dat was heel naar en ik wilde stoppen. Uiteindelijk heb ik doorgezet en merkte ik dat ik op de goede weg was. Voordat ik zover was, moest ik uit mijn comfortzone stappen. Je weet dat het soms goed voor je is, maar leuk is anders.”
Dealen met onzekerheden
Juist doordat ze zo intensief met zichzelf was geconfronteerd tijdens Verandermanagement vond ze de leergang Bestuurlijk Leiderschap vooral heerlijk om te doen. “Ik heb daar veel geleerd. Bijvoorbeeld: als jij voorgaat in een organisatie moet je dealen met onzekerheden. Als je leider wilt zijn, moet je dat kunnen verdragen. Mensen vinden het fijn als er iemand is die zegt: ik weet het ook niet allemaal, maar dit is wat we gaan doen. Die rol probeer ik te spelen.” Daarbij geeft ze mensen de ruimte en zoekt ze verbinding. “Met z’n allen zien we meer dan ik alleen kan zien. Als je ieders invalshoeken meeneemt, kun je een knoop doorhakken en kom je vooruit. Dat betekent dat ik ook zelf moet loslaten.”
Overzien waar het over gaat
Klijn is op dit moment bezig met nieuwe vormen van huurdersparticipatie, waarbij ze huurders wil betrekken bij keuzes waar de corporatie voor staat. “Er is minder geld en we moeten keuzes maken. Minder huur betalen, een betere dienstverlening en meer onderhoud gaan niet samen. Het gaat erom dat je huurders betrekt bij zaken die ze kunnen overzien. Zij begrijpen dan heel goed waar het om gaat. We zien dat bijvoorbeeld wanneer we met huurders praten over de renovatie van eigen huis.”
Vertrouwen
Hoewel de corporaties lange tijd in zwaar weer verkeerden, is het Klijn steeds gelukt om goede contacten te onderhouden met de buitenwereld. “Waar het om gaat is dat je weet waar je het voor doet en je daarop te richten. Onze taak is te zorgen voor de huisvesting voor mensen met een laag inkomen. Wij zijn er voor onze huurders. We bouwen geen koopwoningen. We zijn niet op aarde om ons bezig te houden met het geluk van mensen. Natuurlijk lopen wij aan tegen problemen, zoals schuldproblematiek. Wat we dan doen is samenwerken met anderen om die problemen aan te pakken. We halen zelf geen hulpverleners in huis.” Haar manier van werken, binnen en buiten, is gebaseerd op vertrouwen. “Als je elkaar vertrouwt kun je veel obstakels overwinnen. Als dat er niet is, dan kun je het gemakkelijkste nog niet bereiken.”
Interview met alumna Janneke Klijn, geschreven door Marjan Brouwers