The things we do for love.

Bram Brouwer

Bram Brouwer

Gebombardeerd tot alarmschijf in december ’76 : ‘The things we do for love’ van 10 cc, een in 1972 opgerichte popband uit Groot Brittannië . Het liedje gaat over miscommunicatie in de liefde. Een regel van de songtekst, ‘communication is the problem to the answer’,  is iets wat jaren omineus is blijven hangen…

De woorden raken ook verschillende verstandhoudingselementen van leiderschap: communicatie, problemen, antwoorden. Wellicht is de volgorde: antwoorden, problemen, communicatie een fraaiere. Zeker wanneer je er vanuit psychologisch perspectief naar kijkt. Leiders hebben de neiging snel en slecht luisterend antwoorden en oplossingsrichtingen te geven. Dat kan leiden tot problemen, met als gevolg aanhoudende disfunctionele miscommunicatie. Dit is een uitstekende voedingsbodem voor een weelderig wederzijds wantrouwen en bijbehorende angsten en impressieve diskwalificaties.

Een recent voorbeeld hiervan is de netelige kwestie rond een voormalige Leidse hoogleraar en de huidige minister van Veiligheid en Justitie. De vanuit zijn emotie reagerende minister was niet in staat zich zakelijk te uiten inzake een televisiereportage over een college van de professor. De maandenlang durende kwestie leidde uiteindelijk anderhalve week geleden tot de excuses van de minister aan de professor en de minister vond zich enkele dagen later beschadigd terug in de banken van de Tweede Kamer.

Foute feiten zijn niet alleen nadelig voor de positie van een minister of een leider, ze zijn ook een bedreiging voor de voortgang van de wetenschap. Wat zijn ware feiten? Waarom reageerde de minister zo vanuit zijn emotie en waar kwam dit vandaan? Neurowetenschappers zetten, met het te ontleden limbische systeem paraat, in op biologische verklaringen. Is ons brein onze psyche? Is er een emogen te vinden? Waar vertoeven gevoelens, verlangens, angsten en motieven? Waar bivakkeren the things we do for love?

Voor de fans van 10cc: begin maart treedt de band een paar keer op in Nederland. En voor de fans van verder denken: op 17 maart a.s. in de Flint in Amersfoort neemt prof.dr. Jan Derksen op de Masters of Management 2016, als een van de keynote sprekers, je mee op de zoektocht naar de psyche. Bij leiders, bij een ieder.

Graag tot dan!

Dit bericht is een bijdrage van Bram Brouwer. Bram is Programme Development Director bij AOG School of Management.

 

 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.