Terugblik: HR on the Move 2017 | Sturen op zelfsturing

Zelfsturing lijkt het middel om organisatiedoelen te bereiken en betere bedrijfsprestaties te boeken. Zonder goede begeleiding en aandacht voor deze transformatie kan het echter leiden tot stress, angst en disfunctioneel gedrag. De HR-manager staat voor de uitdaging om het juiste klimaat te creëren om teams beter te laten samenwerken, het persoonlijk leiderschap van medewerkers te ontwikkelen en een managementteam te vormen dat ruimte geeft om maximale energie te mobiliseren.

Inzichten hierover werden op 12 oktober jl. gedeeld door drie zeer inspirerende en boeiende sprekers tijdens het jaarlijkse HR On The Move-event. Dit keer waren we te gast in de Drakenburg, Baarn.

Prof.dr. Frank Koerselman nam ons mee in zijn eigen ervaringen met zelfsturing. Om vervolgens enkele effecten van zelfsturing  vanuit de psyche van de mens te belichten. Dit deed hij aan de hand van een drietal basisbehoeften van teamleden: geborgenheid, autonomie en expansie. Frank stond ook stil bij de vraag: ‘Hoe ga je om met tegenslagen?’ Bijvoorbeeld wanneer er een tekort is aan de invulling van de basisbehoeften. Angst en stress liggen op de loer. Zelfsturing belast de mens meer dan grotere verbanden met heldere kaders in organisaties.

‘Controleverlies is de overgang tussen uitdaging en stress’ – Frank Koerselman

Dr. Gertjan Schuiling ziet zelfsturing als vormingsideaal en adviseert om verwaarlozing van teams tegen te gaan. De zelfstandige teams kunnen aan het oog van het management ontsnappen. Investeer in het ontwikkelen van vakkennis én in het vermogen om tot meer autonomie te komen.  En investeer in een beter management en leiderschap. Leiderschap, management en teams, een kwestie van wederkerigheid.

‘Het ontbreken van wederkerigheid is de kern van verwaarlozing’ – Gertjan Schuiling

Aan de hand van één van zijn missies in Afghanistan ging brigade-generaal b.d. Otto van Wiggen in op een situatie tijdens een confrontatie met Talibanstrijders. Een patrouillerende eenheid werd onder vuur genomen en werd vervolgens ontzet door een andere eenheid. Vele drills en geaccepteerde leiders en pelotonsleden stellen in staat snel en adequaat te handelen én de ruimte te nemen autonoom in actie te komen. Een collectieve ambitie versterkt de saamhorigheid en de missierealisatie.

‘Niemand is belangrijker dan het team’ – Otto van Wiggen

Verder lezen over zelfsturende teams? Dan is dit blog ook interessant voor u!

Presentatie

De presentaties van Prof.dr. Frank Koerselman, Dr. Gertjan Schuiling en Otto van Wiggen kunt u hier terugvinden.

Digitale knipsels

Alle tweets die rondom het event zijn verstuurd, leest u hier eenvoudig terug.

Meer inspiratie?

We hopen dat dit event u nieuwe handvatten en inzichten heeft gegeven in uw dagelijkse praktijk. Wilt u meer informatie over onze leergang HR-strateeg, Talent en Organisatieontwikkeling of Visie op werk & HR? Neem dan contact op met studieadviseur Daniela Dijkema-Middendorp via telefoonnummer 088 556 10 49 of per e-mail dijkema@aog.nl.

 

Bent u op zoek naar meer inspiratie en wilt u op de hoogte gehouden worden van al onze evenementen? Schrijf u dan onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief en ontvang met regelmaat waardevolle artikelen én uitnodigingen voor al onze evenementen.

 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.