Spelen met de punt naar voren
- Talentontwikkeling en Human Resources
- 27 maart 2019
“Wendbaarheid is een noodzakelijke voorwaarde geworden om te overleven in deze tijden van transitie en verandering. Elke maatschappelijke transitie vraagt om een persoonlijke transitie.” Dit schrijft Jan Rotmans, professor Duurzaamheid en Transities in het voorwoord van het nieuwe boek ‘Wendbaar Werken, geschreven door Viktor Steijger, alumnus van AOG School of Management, en zijn broers. Voor ons blog interviewden wij hem.
“De grote veranderingen die nu in onze wereld plaatsvinden, door robotisering, digitalisering en globalisering hebben enorme impact op ieders loopbaan. Maar daar wendbaar op reageren is niet vanzelfsprekend. Zeker als je al wat langer meeloopt, kan je in een reactieve stand terecht komen, soms uit angst dat je de nieuwe vragen niet zult aankunnen, maar vaak ook uit gewoonte, zonder dat je het van jezelf door hebt.”
Het boek Wendbaar Werken
“Op een zaterdagavond in Malaga, zittend op een terras, hadden wij een ‘vakidiotengesprek’ over onze ideeën, academische scholing en praktijkervaring. Daar is het idee voor ons boek Wendbaar Werken geboren. Want we zagen: de bestaande benaderingen en theorieën over wat mensen helpt weer wendbaar te worden voldoen niet. Ons boek richt zich op de vraag: hoe word je onverslaanbaar in tijden van verandering, bedreiging en heel veel afleiding? Sterker nog, hoe haal je – gedwongen daardoor – het beste uit jezelf?”
Een integrale visie op loopbaanontwikkeling
“Wendbaar blijven gaat niet alleen om mentaal en fysiek fit blijven. Ook de privé situatie speelt mee. Is iedereen daar gezond? Is er een financiële buffer? De context waarin jij leeft, je persoonlijkheid, je denkkader, je competenties nu en in de toekomst, de verbondenheid die je voelt met jezelf en je omgeving: allemaal factoren die meespelen in het hernemen van de regie over je loopbaan. Je talent is maar een onderdeel van de hele puzzel.
Het gaat, om met ex-bondscoach Louis van Gaal te spreken, om ‘het totale mensprincipe’. Dat hebben wij weergegeven in het diamantmodel. We hebben de diamant als symbool gekozen omdat het gaat over slijpen aan je zelf, het beste uit jezelf halen. Diamant bestaat uit koolstof, (C, met atoomnummer 6) en is de basis van alle leven op aarde. De 6 C’s van ons diamantmodel staan voor de zes aspecten die een rol spelen wanneer je de regie over je loopbaan herneemt. Door gestructureerd naar elk van die aspecten te kijken, kun je een realistisch en concreet stappenplan maken naar je eigen duurzame inzetbaarheid, of die van je team of organisatie.”
“Cruijf is voor mij, als voetballiefhebber, een inspiratiebron. Hij was in mijn ogen een originele denker, die zijn ideeën ook nog heel kort en pakkend kon weergeven. De uitspraak ‘met de punt naar voren spelen’ is de leidraad in het boek. Ieder die zijn loopbaan een check gunt – en waarom doen we dat niet allemaal, we gaan toch ook naar de tandarts en de autogarage? – kan die slag maken. Geen speelbal meer zijn van de marktomstandigheden en je leeftijd, maar met de punt naar voren leren spelen: de regie pakken, en, in de omstandigheden waarin jij zit, je beste spel spelen.”
De opleiding bij AOG School of Management als keerpunt
“De leergangen bij AOG School of management hebben mij ongelofelijk veel gebracht. Het heeft mij zelfvertrouwen gegeven door het besef: ik heb state of the art kennis, ik kan met autoriteit hierover spreken. Ik ben in het jaar erna, samen met mijn broer Stephen, Optimaal Talent begonnen en schreef, geïnspireerd en aangemoedigd door professor John Peters, het boek Your company’s got Talent. Tot op de dag van vandaag krijg ik klanten door de congressen, lezingen en ontmoetingen naar aanleiding van dat boek.”
Wat mijn hoop is voor werkend Nederland?
“Een op de zes mensen heeft last van burnoutklachten. Mijn hoop is dat ieder zich gaat realiseren wat professor Ap Dijksterhuis aantoonde: dat 50% van ons geluk afhangt van de keuzes die we zelf maken. Door ons te richten op die 50% waar wij zelf invloed op hebben kunnen we de plek benaderen die Japanners ‘ikigai’ noemen, de plek waar alles samenvalt: je doet waar je goed in bent, je krijgt er energie van, de wereld zit erop te wachten en jij krijgt er ook nog voor betaald. Per slot, we werken zoveel uren van ons leven, laat het dan ook leuk zijn!”
Viktor Steijger MGM is trainer, coach, mede-eigenaar van Optimaal Talent, bureau voor coaching, team- en organisatieontwikkeling. Hij volgde de leergangen Strategisch Communicatiemanagement en Verandermanagement als onderdelen van het Flexibel Academisch Masterprogramma (de voorloper van de NVAO geaccrediteerde Master Strategy & Leadership) Hij studeerde af in 2009 op het onderwerp Strategisch Talentmanagement & Performancemanagement. Recent publiceerde hij, samen met zijn twee broers, het boek Wendbaar Werken (uitgeverij Boom, 2019).
Wendbaar Werken, coachen bij vitaliteit en werkgeluk. Erik Steijger, Stephen Steijger en Viktor Steijger.