Sander Rijerse: ‘Precies wat ik nodig had als programmamanager’

programmamanagement-opleiding-Sander-Rijerse

Alumnus Sander Rijerse

Sander Rijerse werkt als programmamanager bij Teijin Aramid. Het bedrijf is de wereldleider op het gebied van de productie en verkoop van aramide en is een dochteronderneming van de Japanse Teijin Group. Rijerse was op zoek naar meer houvast en handvatten om zijn rol als programmanager te vervullen. Daarom meldde hij zich aan voor de leergang Strategisch Programmamanagement van AOG School of Management. Met succes: “Een verhelderende leergang die mij meer inzicht heeft gegeven in mijn rol.”

“Ik ben begonnen bij Teijin Aramid als manager logistiek en ben nu werkzaam als programmamanager. Teijin Aramid produceert aramidegarens, een hoogwaardige synthetische vezel. Deze vezel heeft vele unieke eigenschappen en staat bekend om zijn sterkte: vijf keer sterker dan staal bij een gelijk gewicht. Vanwege deze eigenschappen wordt het in veel toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld in autobanden, kabels, brandweerkleding, kogelwerende vesten en –helmen en nog veel meer. De productielocaties bevinden zich in Nederland, Japan en Thailand. Het hoofdkantoor staat in Arnhem, waar ook een groot researchinstituut is gevestigd. Verder hebben we verkoopkantoren over de hele wereld. Samen met een collega leid ik vanuit Arnhem een programma met de doelstelling als organisatie LEAN te werken en onze bedrijfsprocessen continu te verbeteren.”

Continu verbeteren

“Als team voeren wij de regie over tal van projecten en andere inspanningen die bijdragen aan onze doelstelling. Uiteindelijk willen we een organisatie worden waar de mensen continu bezig zijn met het verbeteren van de processen. Dat is een complexe verandering waarbij in het programma veel aandacht is voor leiderschap en de intrinsieke motivatie van medewerkers om deze verandering te realiseren. Ook als dit programma is afgerond, gaan we door met continu verbeteren. Het is meer dan een programma, het is onderdeel van onze strategie. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de mensen zelf, in de lijn, met onze ondersteuning waar dat nodig is.”

Op zoek naar handvatten en verdieping

“Juist omdat de rol van programmamanager een lastige is, ben ik op zoek gegaan naar een opleiding. Ik had behoefte aan concrete handvatten om te kijken of mijn aanpak goed was. Verder wilde ik mijn persoonlijke leiderschap ontwikkelen. Via collega’s en het internet kwam ik al snel uit bij AOG School of Management. Ik volgde een proefcollege en heb me meteen ingeschreven. Na afloop kan ik zeggen dat de leergang Strategisch Programmamanagement inderdaad was wat ik nodig had. Na afloop van een module zeiden mijn collega’s uit het programmateam: ‘Als Sander terugkomt van de opleiding, schudt hij zich uit als een natte hond.’ Ik kreeg er zoveel nieuwe ideeën van. Van de module over verandermanagement heb ik bijvoorbeeld geleerd dat je het gras echt niet langer maakt door er harder aan te trekken. Door beter te luisteren naar de motivatie van mensen en meer aandacht te besteden aan de omgeving, weet ik nu beter hoe ik zaken in beweging kan krijgen.”

Verbinding zoeken

“Als programmamanager probeer je samen met alle stakeholders je doelstellingen te behalen. Het lastige van dit soort veranderingsprocessen is dat je niet precies weet waar je gaat uitkomen. Je bent geen projectleider die met een duidelijke opdracht in een bepaalde tijd naar een eindresultaat toewerkt. Je rol is die van de regisseur. Dus je zet dingen in beweging, je voert de regie, maar je hebt geen machtspositie. Tijdens de leergang hebben we uitgebreid gesproken over hoe je op zoek gaat naar verbinding. Wat deel je samen, wat is je gezamenlijke doel? Daar kun je dan steeds op terugvallen. Je moet dus actief de boer op en overal het verhaal vertellen. Of zoals onze kerndocent het zei: ‘Sander, je gaat heel veel koffiedrinken.’ Je moet steeds reflecteren op waar je staat ten opzichte van je einddoelstelling. Dan kijk je waar je aan moet draaien en sleutelen om steeds richting dat einddoel te blijven gaan. Je voldoening haal je uit de realisatie van het gezamenlijke doel. En je succes is tijdelijk, want daarna moeten de mensen in de lijn het oppakken.

Eilanden van reflectie

“Ik vond het verhelderend om vanuit zoveel verschillende invalshoeken naar programmamanagement te kijken. Ik heb er uitgehaald wat in mijn eigen organisatie het beste werkt. Een mooi voorbeeld is wat ik heb geleerd over de eilanden van reflectie. Het is belangrijk om de tijd in te plannen om te reflecteren op waar je staat. Samen met alle betrokkenen ga je om tafel zitten en kijk je terug. Wat speelt er nu en zijn we nog steeds op de goede weg? Je moet dan ook niet bang zijn om je kwetsbaar op te stellen en zo nodig de koers aan te passen.”

Leren van medecursisten

“Ik heb ook veel geleerd van mijn medecursisten. Bijvoorbeeld hoe complex programmamanagement in het publieke domein kan zijn als je met zoveel partijen en belangen te maken hebt. Dat geldt ook in de industrie, maar ik heb toch het gevoel dat het bij ons wat overzichtelijker is. Tijdens deze leergang komt alles bij elkaar: veranderkundige dilemma’s, je eigen persoonlijk leiderschap, je omgeving en de professionalisering van het programmamanagement gaan een geheel vormen. Dat levert nieuwe inzichten op die je helpen om effectief te functioneren als programmamanager in een veranderende omgeving.”

Ook interessant voor het private domein

“Ook binnen het private domein zijn veel programmanagers werkzaam. Ik zou deze groep de leergang Strategisch Programmamanagement zeker aanraden. De uitwisseling van casuïstiek tussen privaat en publiek draagt positief bij aan de ontwikkeling van zowel de programmamanagers, de leergang en uiteindelijk ook het vak strategisch programmanagement.”

 

Dit blog is een bijdrage van Sander Rijerse, programmamanager bij Teijin Aramid. Hij heeft in 2017 de opleiding Strategisch Programmamanagement succesvol afgerond. Op maandag 19 maart 2018 start de volgende editie van Strategisch Programmamanagement. Meer weten? Download hier de brochure.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.