Voel jij je op je gemak bij jezelf?
- Leiderschapsontwikkeling
- 18 oktober 2019
Herschrijf je eigen software door persoonlijk leiderschap
“In deze tijd kun je als leider niet meer om jezelf heen. Dat betekent werken aan je persoonlijk leiderschap, ontdekken hoe je in elkaar zit en welke patronen bepalen hoe je reageert in bepaalde situaties. Niet om iemand anders te worden, maar om steeds meer en makkelijker jezelf te zijn.” Dit is de overtuiging van André Miedema, ondernemer, organisatieadviseur en kerndocent van de vierde editie van Nieuw Leiderschap in Organisaties. “Uit ervaring weet ik dat het mogelijk is je persoonlijke software te herschrijven, vertelt hij.”
“Ik ben opgeleid als registeraccountant en leerde te werken in de rigide wereld van cijfers, controle en processen en ben geleidelijk opgeschoven naar de wereld van de organisatie- en veranderkunde. Tijdens een opleiding Bewust Leiderschap ontdekte ik dat er ook een andere kant bestond: de wereld van voelen, waaronder verlangens, intuïtie en emoties. Een blinde vlek en onbekend terrein voor veel mensen, maar zeer bepalend voor het succes van organisaties. Een voelende kant die mijn rationele, denkende kant kon aanvullen. Ik begon me te interesseren voor de meer spirituele kant van mijn leven en werk. In die tijd leerde ik mezelf kennen op een veel fundamenteler niveau en ontwikkelde ik een eigen kijk op leiderschap in organisaties. Toen ben ik ook begonnen met mijn organisatieadviesbureau Consciente. Sindsdien begeleid ik mensen binnen organisaties die door transities gaan en dat op bewuste wijze willen doen.
Ga jij drammen, verstarren of word je onzichtbaar?
“Mijn visie op leiderschap heeft alles te maken met hoe ik naar de wereld kijk. De afgelopen twintig tot dertig jaar lijkt de snelheid van veranderingen snel toe te nemen en wordt de impact van die veranderingen steeds groter. Kortom: de buitenwereld wordt woeliger. Het heeft geen zin meer om als organisatie een strategisch plan te maken voor vijf jaar. Deze is vaak achterhaald voordat de inkt is opgedroogd. Als je al die externe bewegingen probeert te beheersen word je gek: als mens, en ook als organisatie. Mensen doen dat onbewust wel. Ik zie veel leiders die verstarren of drammen vanuit ego en angst. Of ze verworden tot onzichtbare passanten.
Effectiever is het om het pad naar binnen op te gaan. Zoek uit als leider wie jij bent en wat jij komt doen bij je organisatie. Onderzoek je intenties, emoties en gevoelens, de patronen waardoor jij je laat leiden. Wanneer je je bewuster wordt van de werking van je eigen menselijke systeem, krijg je de gelegenheid daar veranderingen in aan te brengen. Dan kun je je eigen persoonlijke software herschrijven. En krijg je steeds scherper waar jij van binnenuit in gelooft en voor wilt gaan. Een visie op jouw rol in de organisatie en de veranderingen die nodig zijn. Die rust geeft vanbinnen.”
Laat je niet gek maken
“Natuurlijk doet de buitenwereld er nog steeds toe. Sterker nog, organisaties staan voor grote uitdagingen die steeds vaker zijn verbonden met maatschappelijke, soms mondiale opgaven: denk aan de klimaatverandering en energietransitie, de plastic soep in de oceanen, armoede, hoe we omgaan met de aarde en ons voedsel, economische systemen die uitgewerkt lijken te raken en de druk op zorg en onderwijs. Deze tijd vraagt van organisaties om vaker samen te werken met anderen, als onderdeel van een keten, en zo bij te dragen aan het algemeen belang.
Om als leider daar je rol in te kunnen pakken, is het nodig om jezelf veel grondiger te leren kennen. En die zoektocht gaat verder dan vaardigheden en mogelijke leiderschapsstijlen. Pas als je je minder gek laat maken door die woelige buitenwereld, wordt het rustiger. Sluit de buitenwereld niet helemaal buiten, maar zet er een muurtje van rijstpapier voor. Je kijkt er wel naar, maar je aandacht gaat meer naar binnen. Wanneer je dat als leider leert, kun je je team daar ook in meenemen. Dan heb je de rust en de tijd om met je team te bedenken wie je bent, waar je staat en welke stappen je wilt zetten.”
Gebruik je twijfel, onzekerheid en nieuwsgierigheid
“De managementliteratuur staat vol met concepten en modellen voor leiderschap. Natuurlijk, daar kun je veel van leren. Maar waarheden vind je uiteindelijk in jezelf, niet in boeken. Ook daar geldt, hoe meer je je richt op buiten, des te verder je van jezelf af komt te staan. Het gaat erom dat je ontdekt waar jij staat als leider, in die woelige buitenwereld. En dat je je twijfel, onzekerheid en nieuwsgierigheid gebruikt om steeds scherper te krijgen wie je bent. Daarmee ben je ook een menselijk voorbeeld voor je omgeving.
Om mensen mee te nemen in een veranderingsproces, heb je een overzichtelijk, lonkend verhaal nodig, dat niet alleen over de buitenwereld en de ander gaat, maar ook over jou. Mensen volgen mensen. Ze willen weten hoe jij erin staat. Ze willen een leider die toegewijd is en samen met hen op pad gaat. Waarom zouden ze anders met je willen samenwerken of jou volgen? Onderweg moet je soms de deur bewaken, je mensen afschermen tegen de woelige buitenwereld of het vuur opstoken. En het kan ook zijn dat er momenten komen waarop je iets moet forceren, omdat het even niet gaat. Het is aan jou om het pad te blijven volgen en steeds goed te bepalen wat er nodig is om een verandering tot stand te brengen: toegewijd en bereid om door te gaan in lijn met je eigen innerlijke waarheden.”
Meer weten over de leergang Nieuw Leiderschap in Organisaties? Download direct de brochure