Over de risicoregelreflex, keukentrapjes en exotische pech
- Algemeen nieuws
- 22 april 2022
Prof. Dr. Ira Helsloot en Djuro Leideritz in Academie Permanent over Crisismanagement.
De coronacrisis, een naderende klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne. Als we er iets van leren dan is het hoe belangrijk het is om snel en adequaat te reageren bij plotselinge calamiteiten en bij langdurige crisissituaties. In een onzekere en onvoorspelbare wereld is het cruciaal om te weten hoe je het beste kunt handelen bij crisis en calamiteit. Er wordt veel over gezegd en geschreven. Maar kun je je wel goed voorbereiden op het ongewisse? Hoe kun je als organisatie beter leren omgaan met onzekerheid en onvoorspelbaarheid?
In het prachtige Aviodrome in Lelystad werden de gasten van Academie Permanent een middag lang ondergedompeld in de wereld van veiligheidsbeleid, risicobeheersing en crisiscommunicatie. Prof. dr. Ira Helsloot (Hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit) deelde een historisch perspectief op crisis- en risicobeleid. Hij liet zien hoe daarin verschuivingen plaatsvinden rondom schuld en verantwoordelijkheid, beheersdrang en risicoregelreflex, en gewone pech en exotische pech. Zo lijkt ‘exotische pech’ meer rechten toegekend te krijgen dan gewone pech. Denk aan de uitzonderlijke grote incidenten die veel media-aandacht krijgen en waarin dus veel aandacht naar crisismanagement gaat. Terwijl er jaarlijks veel meer slachtoffers vallen bij ongelukken in en om het huis: de keukentrapje-pechvogels. Die halen nooit het nieuws.
Na Professor Helsloot nam Djuro Leideritz (Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement) de gasten mee in de wereld van crisiscommunicatie en situationeel bewustzijn. Want hoe voorkom je dat je als organisatie door de bedrijfscultuur lamgeslagen wordt tijdens een crisis? Uit angst wellicht voor reputatieschade? Djuro schetste daarbij onder andere het belang van duidelijk afgebakende rollen. Ook benadrukte hij hoe belangrijk het is om in een vroeg stadium samen te komen om de crisis te analyseren. Daarbij volg je twee stappen. Eerst bepaal je de impact van de crisis en stel je vast welke problemen er nu en straks spelen. Daarna ga je over tot een uitgebreide diagnose: wat is de aard van de crisis, welke mensen of partijen zijn erbij betrokken en in welke context vindt de crisis plaats. Ook bepaal je wat belangrijke gezamenlijke doelen en uitgangspunten zijn bij het managen van de crisis. Ter afsluiting werd vervolgens een scenario over cyber crime geanalyseerd waarmee de analysestappen op een interessante casus werden toegepast.
Wil je je ook laten inspireren en kennis opdoen over belangrijke actuele thema’s? Met de seminars van Academie Permanent heb je je inspiratie geregeld. Op bijzondere locaties nemen topsprekers je mee in een reeks waardevolle lezingen. De eerstvolgende editie gaat over De Schaduwzijde van de Sport op donderdag 9 juni a.s. Binnenkort volgt er meer info. op de website.