Masterclass Koersvast Laveren

Wil jij focus houden op dat wat je wilt bereiken? Voor je eigen morele principes staan, zonder je twijfels te negeren? Je leiderschap verder ontwikkelen om beter om te kunnen omgaan met toegenomen onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit? In deze turbulente tijden verloopt zelden iets volgens plan. Veranderingen volgen elkaar snel op en de vraagstukken zijn vaak zo complex en dubbelzinnig, dat je soms ook simpelweg nog even geen antwoorden klaar hebt. Maar je team kijkt naar jou. Hoe zorg jij dan dat je je niet laat (af)leiden door de chaos, maar een autonome positie inneemt? Boven de dagelijkse hectiek uitstijgt om oog voor de langere termijn te houden? Daarnaast wil je je mensen begeleiden in het omgaan met complexiteit, hen uitnodigen om samen voortdurend andere perspectieven te onderzoeken, om zo houvast te bieden.

Niveau: Academisch
Opleidingsduur: 3 maanden
Datum: 2 februari 2023
Investering: € 3.350 Hoe te financieren?

Voor wie?

Als leidinggevende begeleid je ingrijpende transformaties binnen je organisatie. Je faciliteert jouw medewerkers en team(s) om zich voortdurend aan te kunnen passen aan veranderende omstandigheden. Tegelijkertijd ben je zélf op zoek naar hoe je betekenis kunt geven aan deze chaotische tijden en hoe je van betekenis kunt zijn in jouw rol. Je wilt je bezinnen op je leiderschap. De lenigheid ontwikkelen om ambiguïteit op ontspannen wijze te kunnen hanteren. Je realiseert je dat faciliterend en coachend leiderschap niet meer voldoen in deze tijd en wilt je ontwikkelen tot een (veer)krachtige leider die ook in een turbulente tijd robuust richting geeft. Je bent toe aan een verdieping van je leiderschap: het vermogen ontwikkelen om het ongemak van het ‘niet weten’ te verdragen en desondanks concrete stappen te zetten vanuit een sterk persoonlijk kompas.

In het kort

Compact programma van drie dagen met reflectieoefeningen

Het programma beslaat drieënhalve dag verdeeld over drie maanden. In de eerste module zit een tussenovernachting. De twee andere modules zijn losse dagen. De derde dag is een verdiepingsdag waarin je met de verworven inzichten, kennis en vaardigheden jouw nieuwe kijk op je eigen leiderschap presenteert en reflecteert op de transformatie die het vraagt van jou om aan de slag te kunnen met vraagstukken die om een antwoord vragen, maar die je vaak niet (alleen) kunt oplossen. In de online AOG Community vind je tussentijdse opdrachten en reflectievragen, tref je mededeelnemers en kun je zelf kennis en inzichten delen. Steeds met als doel om een scherper beeld te ontwikkelen van de impact die je wilt en kunt hebben.

Na de Masterclass Koersvast Laveren

 • heb je een helder persoonlijk kompas waarmee je koers kunt houden in een onzekere en snel veranderende wereld, zodat je je niet laat afleiden door omstandigheden of juist bewust kunt meebewegen;
 • heb je de vaardigheid om, vanuit dit kompas, te co-creëren en samen te bouwen, ook als je verschillende belangen en doelen hebt;
 • heb je een heldere visie waarom je een bepaalde koers vaart en waarom je er soms (bewust) van afwijkt, zodat je medewerkers houvast biedt de onzekerheid te hanteren, ook wanneer jij niet alle antwoorden hebt;
 • heb je de intellectuele lenigheid om ambiguïteit te hanteren en de verbeeldingskracht vorm te geven aan de onbekende toekomst;
 • heb je de vaardigheid om te vertragen, om boven de dagelijkse hectiek uit te stijgen en strategieën en oplossingen voor de langere termijn te ontwikkelen.

Onze docenten

Lenette Schuijt - AOG

Programmaleider

Lenette Schuijt

Lenette Schuijt is organisatiekundige en werkt rond thema’s als leiderschap, bezieling, visie, paradoxen en nieuw organiseren. Ze schreef verschillende boeken en publicaties, waaronder ‘Wat bezielt ons?’, ‘Leiderschap voor een mooiere wereld’ en ‘Met Ziel en Zakelijkheid.’ Deze titels zijn nog steeds actueel in een tijdsgewricht waarin leiderschap, introspectie, innerlijke drijfveren en een humaan en bezield werkklimaat steeds belangrijker worden.

Het programma

 1. Module 1 - Houvast vinden in een onzekere wereld

  Donderdag 2 februari en vrijdag 3 februari 2023
  In de eerste module richten we de blik naar binnen. Je reflecteert op je reactie op onzekerheid en chaos en onderzoekt hoe je je daar krachtig toe kunt verhouden.

 2. Module 2 - Samen werken aan complexe vraagstukken

  Donderdag 6 april 2023
  Tijdens de tweede dag richten we de blik, vanuit het persoonlijke kompas, naar buiten. In deze module staan vraagstukken centraal waarmee je te maken hebt in je organisatie en in je netwerk van samenwerkingspartners.

 3. Module 3 - Koers houden: bewust vertragen in actie

  Woensdag 7 juni 2023
  In de derde module richten we ons op de verdieping van jouw leiderschap. Tijdens deze dag ontwikkel je manieren om als leider uit het automatisme van de dagelijkse hectiek te blijven.

Download de brochure

Benieuwd naar de Masterclass Koersvast Laveren? Download de brochure voor meer informatie

Investering

De opleiding is opgebouwd uit de volgende kosten:

Totaal: € 3.350 vrij van btw
Lesgeld: € 2.950
Accommodatiekosten: € 400 (inclusief hotelovernachting)

Bij deelname aan deze leergang wordt ervan uitgegaan dat de deelnemer zelf de beschikking heeft over een tablet of laptop voor gebruik tijdens de colleges. De prijs is btw-vrij; bovenstaande kosten zijn exclusief literatuurkosten.

Financieringsmogelijkheden

Het volgen van één van onze leergangen levert voordelen voor uw werkgever. Werkgevers zien deze voordelen vaak als een goede zakelijke investering en zijn daarom bereid hierin te investeren. Veel van onze deelnemers krijgen (een deel van) de kosten voor het volgen van een leergang vergoed door hun werkgever.

Als de werkgever de opleiding betaalt of je bent ZZP’er dan kunnen deze kosten in veel gevallen fiscaal afgetrokken worden.

 

STAP-budget

Je kunt voor deze masterclass een vergoeding aanvragen van maximaal € 1.000 per jaar. Deze vergoeding van de overheid heet het STAP-budget. Met het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen om zo jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Vraag de subsidie op tijd aan, minimaal 4 weken voor de start van de opleiding. Lees meer over het STAP-budget en hoe je deze vergoeding moet aanvragen.

PE punten

Wil je PE punten/EC’s voor je deelname aan dit programma laten registreren? Neem dan contact op met Studieadvies. Zij kunnen alle praktische informatie geven en indien gewenst een bewijs van deelname maken met de PE punten/CE’s erop.

 

Op zoek naar maatwerk voor jouw bedrijf?

We helpen je graag op weg voor een passend opleidingstraject voor jouw bedrijf.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.