Innovatie en Digitale Transformatie
In jouw organisatie stimuleer je noodzakelijke vernieuwing en bij AOG leer je daarbij over de vernieuwing heen te kijken. Je herkent relevante marktontwikkelingen binnen jouw vakgebied en weet deze te vertalen naar innovatieve oplossingen.
- Waardecreatie
- Visie en vernieuwend denken
- Leiderschap bij strategische vernieuwing
Vanaf prijs € 17.800 Hoe te financieren?

De opleiding
Voor wie
De leergang is bedoeld voor managers en professionals in zowel de publieke als private sector die verantwoordelijk zijn voor innovatie en digitale transformatie. Je wilt innovatie en digitalisering naar een strategisch niveau tillen én werken aan je leiderschap. Deelnemers zijn business development manager, marketingmanager, innovatiemanager, (commercieel) directeur, bestuurder maar ook afdelingshoofd of adviseur. Naast een academische of hbo-vooropleiding beschik je over minimaal vijf jaar relevante werkervaring.
In het kort
In de snel evoluerende wereld van vandaag zijn innovatie en digitale transformatie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samen vormen ze de drijvende kracht achter organisatorische groei, concurrentievoordeel en maatschappelijke vooruitgang. Deze combinatie heeft niet alleen invloed op bedrijven, maar ook op overheden, non-profitorganisaties en het dagelijks leven van individuen.
Innovatie is de kunst en wetenschap van het creëren van nieuwe ideeën, producten, processen of diensten die waarde toevoegen. Het draait om creativiteit, het vermogen om bestaande concepten uit te dagen en nieuwe oplossingen te bedenken. Innovatie is niet beperkt tot technologie; het kan ook betrekking hebben op bedrijfsmodellen, marketingstrategieën en meer. Het is de drijvende kracht achter het oplossen van problemen, het verbeteren van efficiëntie en het voldoen aan veranderende behoeften.
Digitale transformatie omvat het gebruik van digitale technologieën om bedrijfsprocessen, -modellen en -ervaringen te verbeteren. Het is niet langer voldoende om simpelweg technologie te gebruiken; organisaties moeten technologie omarmen om relevant te blijven. Dit kan variëren van het gebruik van big data en analyse om besluitvorming te verbeteren tot het implementeren van kunstmatige intelligentie en automatisering om efficiëntie te verhogen.
Deze ontwikkelingen vragen om visie en leiderschap. In deze leergang onderzoeken we de rol van digitalisering op de manier waarop mensen communiceren, werken, consumeren en deelnemen aan de samenleving. We staan stil bij de invloed van digitale transformaties op organisaties en waardecreatie. Hoe kun je leiding geven aan deze veranderingen binnen organisaties en zorgen dat digitalisering onderdeel wordt van de strategie van de organisatie?
Na de opleiding Innovatie en digitale transformatie
- Begrijp je hoe digitale transformaties de manier waarop mensen communiceren, werken, consumeren en deelnemen aan de samenleving beïnvloeden
- Heb je meer grip op processen van fundamentele waardecreatie
- Weet je hoe je leiderschap kunt tonen bij innovatieve (digitale) processen
- Heb je inzicht in de rol die digitalisering kan spelen bij veranderprocessen, organisatieontwikkeling en waardecreatie
Onze docenten

Kerndocent
prof. dr. Ciano Aydin
Ciano is hoogleraar Filosofie van de Technologie bij de Universiteit Twente. Studeerde zowel pedagogiek als filosofie en promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij doet onderzoek naar de manier waarop technologie onze identiteit bepaalt, onze vrijheid en verantwoordelijkheid beïnvloedt en impact heeft op andere facetten van het leven. Hij ziet de filosofie als een gereedschapskist waarmee hij inzicht kan verschaffen in de invloed van technologie op mens en samenleving.
Het programma
De opleiding Innovatie en digitale transformatie is modulair opgebouwd: zeven tweedaagse modules gespreid over een periode van negen maanden.
Naast leren van elkaar en van toonaangevende wetenschappers en practitioners, leer je ook van de locaties waar de modules worden georganiseerd. We zoeken namelijk altijd naar omgevingen die extra betekenis geven aan het programma. Zo komen we bewust met onze modules in onder andere Delft, Amsterdam en Eindhoven.
-
De digitale Netwerksamenleving
Een netwerksamenleving kenmerkt zich door integrale digitale en sociale innovaties en wordt aangewakkerd door een combinatie van factoren.
-
Anders organiseren: nieuwe businessmodellen voor duurzame waarde creatie
In deze module onderzoeken we eerst verschillende organisatievormen vanuit een filosofische invalshoek.
-
Digitale identiteit en machtsrelaties: de onzichtbare hand van technologie
We verkennen de complexe relatie tussen technologie en ons begrip van onszelf als individuen.
-
Het eco-systeem
De econoom Joseph Schumpeter definieerde het fenomeen ‘innovatie’ als ‘Neue Kombinationen’. En dat is precies waar module 4 over gaat.
-
Innovatie en het nieuwe werken in de netwerksamenleving
In een tijdperk waarin gegevens overvloedig zijn en technologieën zich in een razendsnel tempo ontwikkelen, is datagedreven organiseren een cruciale strategie geworden voor organisaties die streven naar het versterken van hun innovatiekracht.
-
Dig Data, AI, Privacy en security
In een tijdperk waarin gegevens overvloedig zijn en technologieën zich in een razendsnel tempo ontwikkelen, is datagedreven organiseren een cruciale strategie geworden voor organisaties die streven naar het versterken van hun innovatiekracht.
-
Innovatief Leiderschap
In de geest van deze leergang bespreken we met co-creatie elkaars visie waarin persoonlijk leiderschap, organisatieverandering, strategische richtingen innovatie en digitalisering centraal staan.
Investering
De opleiding is opgebouwd uit de volgende kosten:
Bij deelname aan deze leergang wordt ervan uitgegaan dat de deelnemer zelf de beschikking heeft over een tablet of laptop voor gebruik tijdens de colleges. De prijs is btw-vrij; bovenstaande kosten zijn exclusief literatuurkosten.
Financieringsmogelijkheden
Het volgen van één van onze leergangen levert voordelen voor jouw werkgever. Werkgevers zien deze voordelen vaak als een goede zakelijke investering en zijn daarom bereid hierin te investeren. Veel van onze deelnemers krijgen (een deel van) de kosten voor het volgen van een leergang vergoed door hun werkgever.
Als de werkgever de opleiding betaalt of je bent ZZP’er dan kunnen deze kosten in veel gevallen fiscaal afgetrokken worden.
Accreditatie
AOG biedt een portfolio van geaccrediteerde opleidingen aan. De Permanente Educatie punten / EC’s die behaald worden met het afronden van leergangen die onder de Master Strategy & Leadership (MSc) en MBA Innovation & Leadership vallen, worden door diverse beroepsorganisaties erkend. Dit aangezien de leergang onderdeel uitmaakt van een geaccrediteerde Master door de NVAO. Specifieke PE-doelgroepen zijn: financiële professionals, bestuurders van woningcorporaties (Aedes) en schoolleiders (PO register).
Wil je de PE punten / EC’s voor deelname aan je leergang laten registreren? Neem dan contact op met Studieadvies. Zij kunnen alle praktische informatie geven.