Ontdek en spreek de taal van financiële experts

 

drs. Rob Vinke

Finance for Non-Financials. De titel van de AOG School of Management masterclass zegt het al: financiële kennis voor managers of anderen die geen financiële vooropleiding of ruime ervaring hebben in financieel management. Waarom dat handig is? Rob Vinke, de programmaleider van deze masterclass, maar ook kerndocent van de AOG leergang Leiderschap in Management, legt het graag uit.

 

“Financieel management is het op één na oudste vak van de wereld. De Babyloniërs hielden zich er al mee bezig net als de oude Egyptenaren. In 1494 werd de Venetiaanse manier van financieel management, later bekend geworden als dubbel boekhouden, voor het eerst in een boek gecodificeerd door Pacioli: ‘Particularis de Computis et Scripturi’. Sinds die tijd is het vak verder ontwikkeld tot wat het nu is.”

“Met de tweedaagse masterclass plus een terugkomdag krijgt u in zeven dagdelen een goed begrip van het vak dat zich binnen een organisatie bezighoudt met geldzaken. Na afloop van de masterclass bent u in staat om mee te praten over het financieel beleid en – misschien nog wel belangrijker – binnen de organisatie de juiste vragen te stellen. Met begrip en kennis van zaken. U kunt de financieel-economische begrippen goed hanteren, aan de financiële experts de goede vragen stellen en met uw directie de gesprekken voeren die ertoe doen. Zodat u over de juiste financiële managementinformatie beschikt ter ondersteuning van uw beslissingen.

Spoedcursus financiën

“Finance for Non-Financials is eigenlijk een soort spoedcursus in het financiële reilen en zeilen van een organisatie. Daarom heet het een masterclass: in relatief korte tijd dringt u door tot het financiële vak, zonder een expert te worden. Maar u bent wel in staat financiële informatie te interpreteren, het financiële jargon te spreken en uw beslissingen met financiële argumenten te onderbouwen, zodat u grip krijgt op de financiële situatie. Tijdens de masterclass passeren belangrijke begrippen de revue, ze worden nader uitgelegd en in samenhang gebracht. Winst- en verliesrekening, balans, cashflow, investeringen, ratio’s en kostprijzen, om er enkele te noemen.”

 

Taal leidt vaak tot onbegrip

“Ik merk dat er vaak onbegrip heerst tussen de managers en de financiële mensen in een bedrijf. Managers vinden dat de mensen van de afdeling financiën een andere taal spreken en vise versa; ze verstaan elkaar slecht. Dan kun je twee dingen doen: wachten tot de financiële mensen duidelijker worden, of zelf proberen meer te snappen van die financiële wereld. Wanneer je als manager een brug slaat tussen de managementpraktijk en het vak financiën, sta je gewoon sterker.”

 

Begrijpen waar het over gaat

“Dat was ook de aanleiding voor het creëren van deze masterclass. Als programmaleider heb ik samen met mensen van AOG School of Management de thema’s doorgesproken die aan de orde komen: een jaarrekening kunnen lezen, begrip hebben van de winst- en verliesrekening en de balans, ratio’s weten te interpreteren, budgetten kunnen opstellen en investeringsanalyses kunnen maken. Ik denk dat het goed is dat je als manager begrijpt waar het over gaat.”

“Overigens kunnen niet alleen managers deze masterclass volgen, ook mensen die vanuit hun functie te maken krijgen met financiële onderwerpen hebben baat bij Finance for Non-Financials. Projectmanagers bijvoorbeeld, of iemand die een eigen bedrijf is begonnen en de financiële kant ervan wil snappen.”

 

‘Cash is king’

“Waarom dit allemaal zo belangrijk is? Omdat financiën altijd een rol spelen binnen een organisatie. Een gevleugelde uitspraak binnen het financiële vak is cash is king. Als u begrijpt hoe de financiële stromen binnen uw organisatie lopen, wat de financiële consequenties zijn van uw acties en beslissingen, staat u niet alleen sterker maar wordt u als manager ook effectiever.”

Dit blog is een bijdrage van drs. Rob Vinke, programmaleider van de Masterclass Finance for non Financials. Deze Masterclass start 28 november 2017. Bekijk het complete programma op de website.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.