Noorderlinkdagen 2016: Verrassend Verbinden

Rudmer 398x594Het mag gezegd worden: de uitmuntende organisatie en een keur aan inspirerende sprekers hebben maar weer eens onderstreept dat Noord-Nederland vetgedrukt en onderstreept op de kaart staat. Onder de sprekers ook dr. Inge Nuijten, kerndocent van de leergang Nieuw Leiderschap in Organisaties. Heeft u het spektakel gemist? Lees hier een verslag van haar bijdrage. 

Het thema ‘Verrassend Verbinden’ spoort aan tot ontmoeting. Want hoe kan er sprake zijn van verbinding  zonder ontmoeting? Inge nodigde de ruim 90 geïnteresseerden daarom uit om een onbekende aan te spreken en eens te vragen wat nu het mooiste is dat hij of zij ooit ontvangen heeft. Wat in eerste instantie ongemakkelijk lijkt, blijkt juist ontzettend verbindend te zijn. De mooiste verhalen passeren de revue. Omdat een dergelijke vraag enorm drempelverlagend werkt is het vervolgens ook helemaal niet lastig om de volgende vraag te stellen: waar krijg je op dit moment kramp van? In amper tien minuten tijd komen onderwerpen op tafel waarvan je niet zou verwachten dat je ze met een onbekende bespreekt: een hele nijpende situatie op het werk of een conflict met een naast familielid. De OEN-methode (Open, Eerlijk en Nieuwsgierig) van Inge heeft het gewenste effect. Oprechte interesse levert een oprecht antwoord op.

Wanneer Inge vraagt of de deelnemers een collega voor de geest kunnen halen waarmee het contact niet zo lekker loopt, knikt vrijwel iedereen instemmend. Welke aannames en oordelen heb je over deze persoon? Draai ze eens om en stel je voor hoe de wereld eruit ziet als je wel met deze persoon door één deur kan. Volgens Inge zorgt het ego er vaak voor dat we moeite hebben ons te verbinden in conflictueuze situaties. Maar wat kan je doen aan jouw gedrag om iets te veranderen? In lijn met de cirkel van invloed van Covey: waar heb je invloed op? En een extra herinnering in het kader van effectief leiderschap: het begint met jou, maar het draait niet om jou.  De conclusie luidt dat verbinding sterk samenhangt met zelfvertrouwen. Het door Inge ontwikkelde F-PAD principe helpt leiders om dit zelfvertrouwen te versterken door bewustwordingsvragen te stellen:

1. Focus: in hoeverre ben je echt geïnteresseerd in de ander?
2. Profilering: hoe maak je indruk maar zorg je er tegelijkertijd voor dat anderen zich ook goed voelen over zichzelf?
3. Attributie: wijs je de zaken toe aan waar of bij wie ze horen?
4. Defensief: waar ben je onzeker over? Durf je kwetsbaar op te stellen, in plaats van defensief.

We eindigen de sessie met een simpele feedbackoefening: geef de ander een compliment. Het is een kleine moeite, maar het maakt zo veel verschil. Veel mensen, ook leiders, vinden het lastig om een compliment te ontvangen. Ze doen het snel af met een opmerking als: ‘Ik doe gewoon mijn werk’ of ‘Het was een kleine moeite’. De realiteit is dat goed leiderschap in de contexten van nu lang niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt, en het verdient dus absoluut een compliment. De wereld verandert en dat vraagt veel van leiders. Hoe zelfbewust bent u en hoe geeft u vorm aan leiderschap binnen uw organisatie? Wilt u meer weten? Kijk eens naar de leergang Nieuw Leiderschap in Organisaties. Dé leergang voor leiders van de toekomst.

Dit is een bijdrage in het kader van de leergang Nieuw Leiderschap in Organisaties. De auteur, Rudmer Heij,  is als studieadviseur verbonden aan dit traject.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.