Filosoferen over de toekomst met ChatGPT: ‘Ik ben om!’

‘Gaat het de wereld veranderen? Nieuwsgierig als ik ben, kon ik het natuurlijk niet laten om een beetje te experimenteren. Ik heb legio vragen gesteld en we zijn nog lang niet uitgepraat. Ik ben om hoor!’ Onze Business Development Marketeer, Mariek de Groot, was benieuwd wat we kunnen met ChatGPT en besloot het gesprek aan te gaan. 

Mariek stelde de chatbot een vraag voor de nieuwe leergang Visie op de Toekomst: waarom is morele filosofie belangrijk in het denken over de toekomst? Het antwoord bestond uit vijf alinea’s waarin de bot onder andere schreef dat de meeste beslissingen een langdurige impact hebben. En dat het daarom belangrijk is om niet alleen na te denken over wat we willen dat er gaat gebeuren, maar vooral de focus te leggen op wat de juiste keuzes zijn voor de toekomst. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met nieuwe technologieën? Hoe kunnen we de planeet in goede staat achterlaten? Hoe kunnen we zorgen dat latere generaties dezelfde kansen en rechten hebben als wij? Zo reflecteren we op onze verantwoordelijkheid naar deze generaties en creëren we een betere toekomstige samenleving, volgens de chatbot.

Wordt de mens overbodig?

Mariek was op z’n zachts gezegd onder de indruk van het antwoord dat ze voorgeschoteld kreeg. ‘Ik ben best jaloers op de competenties van ChatGPT. Binnen een minuut heeft het een houtsnijdend en helder antwoord geformuleerd.’ Tegelijkertijd vraagt ze zich af of curriculumontwikkelaars, copywriters of gedichtenschrijvers zich zorgen zouden moeten maken over hun baan.

Maar, denkt Mariek, dat is vast niet heel waarschijnlijk. Waarom? ‘Iemand moet natuurlijk wel een vraag invoeren, de info op waarde kunnen schatten en bepalen hoe wij ons tot al die informatie willen verhouden.’ Volgens haar bepalen we nog altijd zelf wat onze visie is, welke informatie we daarbij vinden passen en wat we liever wegfilteren. ‘Dat is toch nog steeds mensenwerk?’

Systematisch mogelijke toekomsten verkennen

Nieuwe kennis opdoen over wat technisch en maatschappelijk allemaal kan? Stilstaan bij vragen als wat we doen met al die kennis, hoe gaan mensen en organisaties er mee om en wat vinden we als maatschappij wel en niet verantwoord? Je bent op zoek naar andere invalshoeken om niet alleen te bedenken wat er kan gebeuren, maar ook om te bepalen hoe jij je tot alle vooruitgang wilt verhouden en je visie te vormen over ‘wat willen we dat er gebeurt’.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.