Michiel Bregman: “Verandermanagement en Strategisch Leiderschap: ideale combinatie”

opleiding-strategisch-leiderschap-verandermanagement-alumnus-michiel-bregman-blogToen Michiel Bregman zich in 2009 aanmeldde voor de leergang Verandermanagement van AOG School of Management, werkte hij nog als manager logistiek bij de supermarktketen C1000. Vier jaar later volgde hij de Leergang Strategisch Leiderschap en stapte daarna over naar Scania. “Bij Verandermanagement heb ik geleerd hoe ik mensen kan meenemen van punt A naar punt B. Strategisch Leiderschap heeft me het inzicht gegeven in hoe ik kan vaststellen wat het doel van die verandering is. Wat is punt B precies en waarom wil ik daar naartoe? In feite was het een theoretische verdieping van die eerste leergang. Een ideale combinatie dus.”

De jaren tussen 2009 en 2015 waren intensief voor Michiel Bregman. Hij volgde twee leergangen bij AOG School of Management en stapte over van supermarktketen C1000 naar vrachtwagenfabriek Scania. Bregman is verantwoordelijk voor het hele logistieke proces bij Scania Logistics Netherlands. “Het merendeel van de logistieke activiteiten in Nederland is ondergebracht bij deze aparte businessunit, waarvan ik de manager Operations ben. Vanuit onze magazijnen in Zwolle en Hasselt leveren we niet alleen aan de Scaniafabriek in Zwolle, maar bedienen we al onze fabrieken in Europa. Het verschil is niet zo groot hoor, in feite heb ik de zakken chips en kratten pils verruild voor ruitenwissers en andere vrachtwagenonderdelen.”

Het grootste verschil tussen C1000 en Scania is de duur van de aanvoertijden, vervolgt Bregman. “Bij een supermarkt heb je te maken met verse producten en zeer korte doorvoertijden en moet je snel schakelen. Onderdelen voor vrachtwagens zijn soms wel zes tot zeven weken onderweg. Hier gaat het meer zoals op een mammoettanker: als je de koers wilt verleggen duurt dat weken. Daarnaast is de focus op kwaliteit anders: om een vrachtwagen te kunnen assembleren moeten alle onderdelen op tijd op de juiste plek zijn. Met minder dan 100% leverbetrouwbaarheid kunnen we geen genoegen nemen.”

Toepassen in de praktijk

Bregman koos indertijd voor de leergang Verandermanagement omdat hij zich wilde ontwikkelen als leidinggevende. “Ik merkte dat ik leidinggeven van nature leuk vond, maar er nog onbewust bekwaam in was. Veranderprocessen deden we vaak uit de losse pols: we begonnen ergens aan en onderweg stuurden we bij. Ik wilde meer sturing geven, zodat ik mensen kon meenemen van A naar B. Het mooie was dat ik meteen kon toepassen wat ik leerde. Zo kwam ik erachter dat de aard van de verandering die je voorstaat bepalend is voor de manier waarop je die verandering moet bewerkstelligen. Als je bijvoorbeeld een cultuurverandering wilt doorvoeren, moet je je realiseren dat cultuur heel diep in mensen zit. Een cultuurverandering is geen maakbaar proces, je moet de mensen echt meenemen. Zo vraagt elke verandering om een specifieke aanpak.”

Verandervraagstuk wetenschappelijk aanvliegen

Zelf kreeg hij bij C1000 te maken met een verandering van de werkprocessen, waarbij de verantwoordelijkheden anders werden neergelegd. “Dan merk je dat mensen in de loop van de tijd eigen koninkrijkjes hebben gecreëerd waar ze niet zomaar afstand willen doen. Hoe doorbreek je dat op een slimme manier? Hoe vlieg je zo’n vraagstuk wetenschappelijk aan? Dankzij de theorie en de feedback van de docenten en medecursisten op deze casus heb ik bewuste keuzes kunnen maken en kon ik handen en voeten aan dit veranderingsproces geven. Na afloop wist ik dat ik bewust bekwaam was geworden.”

Bewust gekozen voor Strategisch Leiderschap

Na vier jaar begon het weer te kriebelen. Bregman: “Samen met mijn toenmalige leidinggevende heb ik gekeken naar mijn ambities en mijn ontwikkelpunten. Na een assessment heb ik bewust gekozen voor de leergang Strategisch Leiderschap. Bij AOG School of Management, dat stond al vast, want de vorige keer was mij zeer goed bevallen. Die leergang was theoretischer en ging vooral over strategische keuzes die je als organisatie maakt. Het ging er niet meer om hoe je van A naar B wilde gaan, maar over hoe je B kon bepalen. Waarom B belangrijk was voor je organisatie. Ik zat toen niet in de positie om de strategische koers van C1000 te beïnvloeden. Wat ik wel leerde is hoe je vanuit je langetermijnstrategie strategie kunt komen tot een operationeel actieplan.”

Ideale combinatie van leergangen

Terugkijkend constateert hij dat de combinatie van de twee leergangen ideaal was, al vindt hij achteraf dat hij beter niet vier jaar had kunnen wachten met de tweede leergang. “Een paar jaar ertussen is nuttig omdat je in de praktijk toepast wat je hebt geleerd. Vier jaar is eigenlijk te lang.” Een duidelijk verschil tussen de leergangen is het abstractieniveau. “Met verandermanagement kun je meteen aan de slag in je dagelijks werk. Strategisch Leiderschap is abstracter en bovendien moet je eigenlijk op een plek zitten waar je er iets mee kunt doen. In mijn huidige functie bij Scania heb ik veel aan wat ik bij Strategisch Leiderschap heb meegekregen aan theoretische verdieping en waardevolle inzichten. Je leert een andere mindset aan, waardoor je eerder om tafel gaat met mensen om problemen te voorkomen dan dat je er op uit moet om zelf brandjes te blussen.”

De kracht van de groepsfeedback

Tijdens beide leergangen had hij veel aan zijn medecursisten. “Dat is de kracht van deze opleidingen: je zit in een groep met deelnemers die allemaal een functie op vergelijkbaar niveau hebben, maar in totaal verschillende branches en organisaties. Het uitwisselen van ervaringen en tips heb ik als zeer waardevol ervaren.” De twee leergangen afsluiten met een master hoeft voor hem niet. “Ik heb op de universiteit al een master Bedrijfseconomie behaald. Wat ik wel overweeg, is een derde leergang en dan met name Psychologie in Organisaties. Ik wil nog beter begrijpen hoe mensen in grote organisaties met elkaar omgaan en wat je kunt doen als leider om die processen te begeleiden. Die derde leergang staat dus op mijn verlanglijstje.”


Wilt u meer informatie over Strategisch Leiderschap of Verandermanagement?
Neem dan contact op met onze studieadviseurs via telefoonnummer 088 – 556 1000.

 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.