Het geheim van een gelukkig en succesvol leven

OrganisatieontwikkelingEr was eens een leermeester die zijn leerling het geheim van een gelukkig en succesvol leven wilde leren. Zij verbleven bij een arm gezin dat slechts een kostbaar bezit had: een koe. Daar draaide alles om in het huishouden. Op een ochtend pakte de leermeester plotseling een mes en sneed de keel van het dier door. De leerling was geschokt. Hoe kon de meester dit het gezin aandoen?

Een jaar later keerden zij terug om het gezin opnieuw te bezoeken. Wat bleek? Het gezin had opeens een veel groter huis en meer inkomen. Door het overlijden van de koe was de familie gedwongen om andere inkomsten te genereren. De koe was niets meer dan een excuus en belemmering voor het gezin om op zoek te gaan naar iets beters.

Last van koeien  

Zo hebben wij allemaal last van diverse koeien die ons onnodig beperken, wil bestsellerauteur Camilo Cruz hier maar mee zeggen. Hij maakt duidelijk dat alle soorten koeien oftewel beperkende overtuigingen mensen onnodig gevangen houden.  Veel mensen houden vast aan smoezen waarom zij niet het leven leiden waarvan ze altijd hebben gedroomd. Excuses als “Dat lukt toch nooit. Daar ben ik te oud voor” of “Dat hebben we al eens geprobeerd.”

Gebrek aan tijd, geld of middelen is niet voor iedereen een probleem. Er zijn talloze voorbeelden van mensen die excelleren in een bepaalde discipline. Dat is wat toppresteerders onderscheidt: zij zien mogelijkheden waar andere vooral beperkingen waarnemen.  Wij zijn vaak onbewust geprogrammeerd om middelmatigheid te accepteren en beseffen onvoldoende dat succes of blijvende verandering voor 100% onze eigen verantwoordelijkheid is.

Metafoor voor leiderschap  

Golfsurfen is een mooie analogie of metafoor voor leiderschap. Je leert het niet door er boeken over te lezen. Vroeg of laat zul je het water in moeten. En dan met vallen en opstaan leren. Er bestaat geen vaste handleiding hoe je surfen kunt leren. De een is een natuurtalent, de ander heeft veel begeleiding en ondersteuning nodig. “Je moet eerst bereid zijn jezelf volstrekt belachelijk te maken. En daar houden mensen, en vooral mannen, niet van”, zei een surfer eens tegen mij.

En net als je denkt dat je het redelijk beheerst, komt er een onverwachte golf die je aan de kant gooit of onder water trekt. Niet in paniek raken, niet bang zijn en geduld hebben zijn in het water, maar ook in het bedrijfsleven nuttige eigenschappen. Dat wilskracht en discipline je een heel eind kunnen brengen, maar dat je ook flexibel moet zijn oftewel ‘to go with the flow’ en vooral niet moet vergeten om plezier te hebben terwijl je bezig bent.

Om te leren en te groeien als surfer, mens of leider moet je bereid zijn om tegenslag te overwinnen. Wij zijn geneigd om bij moeilijkheden af te haken, maar topprestaties vereisen nou eenmaal durf, doorzettingsvermogen en daadkracht.

Leiders zijn gewone mensen  

Inspirerende leiders zijn geen helden of supermensen. Zoals Peter Bakker van TNT het zo mooi verwoordde: het zijn gewone mensen die ongewone dingen doen. Het gaat om mensen die hun nek durven uitsteken en ergens voor te gaan. Zij laten zien wat wel mogelijk is en laten zich niet weerhouden door mogelijke beperkingen.

Niet iedereen wordt een topsurfer of wereldleider. Dat hoeft ook niet. Maar wij kunnen allemaal beter worden in wat wij doen en meer gebruik maken van ons potentieel. Maar dan moet natuurlijk wel de wil aanwezig zijn om iets te leren. Meestal zijn het juist de mensen die cursussen of congressen over leiderschap bezoeken die de leiderschapslessen het minst nodig hebben. Dit is ook wel bekend onder het gezegde: ‘Preaching to the converted’. Wie denkt het allemaal te weten zal niet snel een boek over leiderschap kopen of een congres bezoeken. Zodra wij echter erkennen dat wij niet alle wijsheid in pacht hebben en dat er meer mogelijk is dan wij denken, begint het leven meer op een verrassing te lijken dan op een slechte herhaling.

Dominique Haijtema is journalist, psycholoog en auteur.

Ben jij een manager of professional en ben je enthousiast geworden? Maak je organisatie dan klaar voor de toekomst met de menskant als vertrekpunt. Download direct de brochure van onze leergang Mens- en organisatieontwikkeling.

 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.