Leiderschap en adaptieve teams

Bram Brouwer

Bram Brouwer

Veel  leiderschapsstromingen leggen de nadruk op de structuur van leiderschap. Het ‘wat’ van leiderschap. Deze stromingen zijn grotendeels vrij van enige context, met het idee om generiek van toepassing te kunnen zijn op mensen, omstandigheden, taken en tijd. De stromingen zijn veelal ook statisch: de aard van effectief leiderschap binnen de stroming verandert niet. De ideeën laten zich leiden door de vraag welke vorm van leiderschap het beste past in een bepaalde situatie. Die omstandigheden zijn echter niet veranderlijk. Deze horen bij een bepaalde situatie. Dat maakt dat de meeste leiderschapsstromingen statisch van aard zijn. Conflicterend met de huidige maatschappij- en organisatieontwikkelingen. Tijd voor een nieuwe dynamische leiderschapsopvatting! In de leergang Nieuw Leiderschap in Organisaties staat het creëren van een levendige mindset over leiderschap centraal.

Vanuit  een teamcontext beschouwd vraagt de nieuwe leiderschapsinsteek een vorm van organisatie- adaptiviteit.  Veel organisaties zijn op zoek naar een gewijde graal om de onzekere en onvoorspelbare toekomst tegemoet te treden. Steeds vaker wordt ingezet op het werken in tijdelijke teams: met aandacht voor teamprocesdynamieken en werkend aan adaptieve bekwaamheid. Met  focus op de voorliggende opdracht. Leiderschap is in deze setting geen functie, maar een rol. Een rol die leidt tot een bijdrage aan de ontwikkeling van teams, de samenstelling en de kennis die erin wordt opgebouwd. De kennis wordt belegd in het team, niet bij de leider. Er ontstaat een mentaal model, gedragen door het team. Dit stelt het team in staat zelfregulerend op te treden en te handelen. Het stelt uiteindelijk de organisatie in staat snel de best mogelijke teamsamenstelling te organiseren. En deze ook snel te ontbinden zodra de taak erop zit. Deze flexibiliteit en het vermogen tot aanpassen aan de omstandigheden en opgaven biedt de ruimte voor medewerkers zichzelf sneller te ontplooien en organisaties sneller en evenwichtiger op zich aandienende mogelijkheden en uitdagingen te reageren. Een aantrekkelijke gedachte in deze hedendaagse complexe en snel veranderde tijd.

Dit bericht is geschreven in het kader van de leergang Nieuw Leiderschap in Organisaties, waarin het creëren van een nieuwe en dynamische mindset over leiderschap centraal staat. Auteur is Bram Brouwer, Programme Development Director bij AOG School of Management

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.