De kracht van samenhang ‘nooit meer scheiden’
- Veranderen en Organiseren
- 2 augustus 2016
Samenhang bepaalt succes of falen van een organisatie die op hoog niveau wil presteren. Dat is common sense. Alle bekende modellen en aanpakken vertrekken dan ook vanuit de notie van de noodzaak tot samenhang tussen de onderdelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het 7S-model van McKinsey, het INK-model of aan het HPO-raamwerk. In de praktijk schort het echter nogal aan samenhang. Common sense is allesbehalve common practice. We weten het, maar we doen iets anders. En dat gebeurt voor het overgrote deel niet bewust. Dit maakt het lastig – we hebben het namelijk over common sense, iets dat voor iedereen vanzelfsprekend is. Als we laten zien dat we hier in de praktijk verregaand van afwijken – wat gebeurt er dan? –. Fons Bonekamp, docent in de leergang Verandermanagement van AOG School of Management, schreef hierover een blog.
Er bestaat geen handleiding of instructiemanual voor de vormgeving van een organisatie als 7S-organisatie, organisatie als INK-model of welk ‘totaalplaatje’ dan ook. Al deze modellen en methodes geven handreikingen voor organisatie-diagnoses, niet voor samenhangende organisatieontwikkeling. Wel bestaan er duizenden handleidingen voor het op de rit krijgen van de individuele onderdelen. Waarschijnlijk is het mede daardoor steeds moeilijker geworden om tot een samenhangend totaalplaatje te komen. De onderdelen worden inmiddels namelijk allemaal zo geavanceerd vormgegeven dat het zo goed als onmogelijk geworden is om ze ook nog eens met elkaar te laten matchen. Zeker wanneer die noodzaak tot (opnieuw) matchen door de steeds sneller veranderende buitenwereld een continue aangelegenheid geworden is.
In ‘De kracht van Samenhang’ neemt Fons Bonekamp de lezer mee op een ontdekkingsreis die hem de symptomen van scheiden leert herkennen en inzicht geeft in de veroorzakers ervan. Dit boek levert een concrete aanpak om tot integrale samenhang te komen en de vele valkuilen op weg daarnaartoe te omzeilen. Het laat zien hoe deze Strategy Deployment-aanpak hand in hand kan gaan met andere modellen en verrast de lezer keer op keer met het grote verbeterpotentieel dat schuilgaat in het scala aan verbeterdomeinen ten gevolge van ontbrekende samenhang. Het is een boek over veranderen vanuit het holistisch perspectief. Zo laat het onder meer zien wat de kracht is van echte integratie van lijnmanagement en HRM (strategisch HRM) en van Talentontwikkeling en organisatieontwikkeling en toont het de vele valkuilen van het gescheiden van elkaar vormgeven van zaken. De kracht van Samenhang is een hulpmiddel voor iedereen die een rol vervult bij het realiseren van de visie en ambitie van een organisatie. Samenhang ontstaat immers door samenspel. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in vraagstukken op het gebied van verandermanagement, strategisch HRM en talent- en organisatieontwikkeling.
Dit bericht is een bijdrage van Fons Bonekamp, PhD. (1958). Fons studeerde biochemie/moleculaire genetica aan de universiteit van Kopenhagen waar hij in 1984 promoveerde. Van 1989 tot 2003 was hij werkzaam in diverse project- en programmamanagementfuncties bij Gist-brocades en later als senior managementconsultant bij DSM. Sinds 2003 is Bonekamp zelfstandig consultant en opleider bij Bonekamp Consult Nederland B.V. en bij Allign. Fons is als docent verbonden aan AOG School of Management in de leergang Verandermanagement. Onlangs is Fons zijn nieuwe boek ‘De kracht van samenhang’ gepubliceerd. Meer informatie over het boek vindt u op www.bonekampconsult.nl.