AOG - Ingrid over paradoxaal leiderschap

Ingrid de Ruiter-Drost over de masterclass Paradoxaal Leiderschap

Ingrid de Ruiter-Drost is regiodirecteur MKB bij de Belastingdienst en ronde de Masterclass Paradoxaal Leiderschap in 2021 af. Ze vertelt hoe ze de masterclass heeft ervaren en wat het haar heeft gebracht.

Hoe kwam je bij de masterclass Paradoxaal Leiderschap?

Een tijd geleden gebeurde er veel tegelijk in onze organisatie. Zo drukte de Toeslagenaffaire een groot stempel op hoe de Belastingdienst werd gezien. Daarnaast was er natuurlijk corona. Dat gaf onzekerheid bij medewerkers en we gingen ineens vanuit huis werken. Daardoor liep ik tegen vragen aan. Hoe sta ik hier in? Wat vraagt dit van mij? Hoe kan ik hierin een authentieke leider zijn die de rust bewaakt, het gesprek blijft opzoeken en -op afstand- het beste blijft halen uit de medewerkers? Rond die tijd las ik een bericht over de masterclass Paradoxaal Leiderschap van AOG. Ik dacht: misschien kan dat me helpen bij alle keuzes die de komende tijd op m’n pad komen.

“Door los te laten, heb ik juist meer controle gekregen.”

Wat kunnen deelnemers verwachten van de masterclass?

Het is een korte leergang, maar je gaat stevig aan de slag. Zo heb ik zelf het boek meerdere keren gelezen. En tussen de colleges maak je opdrachten. Paradoxaal leiderschap kun je niet leren door het gedoceerd te krijgen. Je moet het ondergaan om een andere manier van kijken en denken te ontwikkelen. Tijdens de colleges bespreek je theorieën en koppel je deze direct aan praktijkvraagstukken met de groep. Kerndocent Ivo Brughmans begeleidt het proces op een heel prettige manier: met nieuwsgierigheid en rust en zonder oordeel

Denk bijvoorbeeld een vraagstuk als de ‘zwarte-pieten-discussie’. Welke waarden en normen zitten hier achter bij voor- en tegenstanders? Kunnen we deze benoemen? En lukt het om de discussie en emotie begrijpen? Dan is het heel misschien ook mogelijk om vanuit die extreme polariteiten in onze maatschappij te bewegen naar een nieuwe vorm. Ik zat in een heel diverse groep met mensen uit onder meer de overheid, bedrijfsleven en onderwijs. Dat was waardevol. In je eigen organisatie voel je namelijk comfort. Je hebt gelijkgestemden om je heen en kunt putten uit je ervaringen. Door de diversiteit in de groep komen nieuwe vraagstukken en ervaringen op je pad. Daardoor gaan alle luiken open en kun je maximaal leren.

Aanmelden voor masterclass

Met de masterclass Paradoxaal Leiderschap leer je soepeler te schakelen tussen tegengestelde tactieken, zonder wispelturig over te komen. Je maakt gebruik van de kracht van polariteiten in jezelf, je team en je organisatie.

Wat heeft de masterclass je opgeleverd?

Ik pas de thema’s uit paradoxaal leiderschap toe in mijn werk. Bijvoorbeeld: nu we weer naar kantoor mogen, of juist weer terug naar het verplichte thuiswerken gaan, komen er vragen over hoe we dat gaan doen. Medewerkers hebben verschillende behoeftes en gevoelens. De een is blij dat hij weer naar kantoor mag. Terwijl de ander juist heel tevreden is met thuiswerken.

De kern van paradoxaal leiderschap is dat je die tegenstellingen niet laat verharden. We laten daarom medewerkers meedenken en zelf experimenteren als het gaat over thuis- en samenwerken. Er is niet één oplossing. Soms moet je een zwart-wit keuze maken. Soms is het nodig om oplossingen naast elkaar te laten bestaan. Als de verharding weg is, kun je met elkaar goede dingen doen. Wat interessant is: door los te laten heb ik juist meer controle gekregen. Maar verreweg het belangrijkste resultaat is: ik zie alleen maar blije gezichten om me heen.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.