In verschil zit kracht – Leidinggevende Diana Arp–van Leeuwen: ‘Ik wil verschillen tussen mensen tot hun recht laten komen’

“Ik deed maar wat”, zo blikt Diana Arp – van Leeuwen (46) van AEGON terug op haar begintijd als leidinggevende. Drieëntwintig was ze toen en blijkbaar deed ze toch iets goed. Want na een eerste baan in de diamantwereld kwam ze terecht bij een bank en daarna bij AEGON. Steeds uiteindelijk weer in de rol van leidinggevende. De tijd van onzeker freewheelen als leidinggevende is Diana, door ervaring en verschillende opleidingen, al heel wat jaren voorbij. Maar dromen heeft ze nog steeds: teams formeren waarin verschillen tussen mensen tot hun recht komen.

Diana Arp – van Leeuwen is Business manager hypotheken bij AEGON in Leeuwarden. Het bank- en verzekeringswezen was, vanwege de cultuur, niet haar eerste keus maar inmiddels voelt ze zich er als een vis in het water.

Ze startte haar werkende leven als diamantslijper in een organisatie waarin ze al vroeg, op haar drieëntwintigste, manager werd. Diana: “Als klein kind ben ik eens met mijn ouders in Antwerpen geweest. Toen wist ik het meteen: dát ga ik later doen, het was een roeping. Daarom ging ik na mijn middelbare school naar de opleiding tot diamantslijper in Amsterdam. Het vak van diamantslijper was aan het vergrijzen, dus toen ik aan het werk ging, was dat met name tussen mannen van boven de 50. Die ook allemaal op hun eigen wijze invulling gaven aan het werk. En toen ik daar op mijn drieëntwintigste ineens manager van werd, was dat een harde leerschool. Hoe krijg je die mensen mee? In die wereld moet je van goeden huize komen om serieus genomen te worden, dus ik leerde daar dat ik m’n zaakjes wel op orde moest hebben.”

Leiding geven begint bij weten wat er leeft

Toen Diana een gezin kreeg, paste de baan niet meer bij haar. Ze besloot het over een andere boeg te gooien. Een baan op fietsafstand van haar huis, bij de Rabobank. Diana: “Die keus voor de bank lag niet zo voor de hand voor mij, maar ik ben het gewoon gaan doen, met de gedachte dat ik dan later wel zou bedenken wat ik écht wilde doen.” Ze begon er als adviseur, zonder verstand van zaken, maar wel van mensen. Ze kreeg er, na haar aanvankelijke scepsis, toch energie van. En werd ook hier weer leidinggevende. Eerst van het klantcontactcentrum en later van de afdeling hypotheken. Opnieuw had ze geen verstand van de materie, maar, aldus Diana, “Leiding geven begint voor mij met oprechte aandacht voor de mensen en weten wat er leeft en speelt. Als je dat weet en je basis op orde weet te brengen, dan kun je stappen zetten.”

Na verschillende leidinggevende functies bij de Rabobank besloot ze over te stappen naar AEGON. Reden van de overstap was vooral dat AEGON haar de mogelijkheid bood de leidinggevende te zijn die zij wílde zijn. Via de afdeling beheer werd ze leidinggevende van de afdeling acceptatie. Diana: “Een afdeling met medewerkers die heel hard hadden gewerkt, maar waarbij de aandacht voor de mensen er wat bij in was geschoten.” Haar missie: een omgeving creëren waarin ieder gezien wordt en de verschillen tussen mensen optimaal wordt benut.

Hoe werkt leiderschap eigenlijk?

Leiding geven is de rode draad in het professionele leven van Diana. Waarbij haar kracht niet perse in de inhoudelijke kennis ligt, maar in de kennis van hoe je met mensen omgaat. Diana: “Ik heb veel geleerd in mijn tijd bij de bank, want er waren, zoals altijd bij banken, veel reorganisaties. In twaalf jaar had ik zeven verschillende functies. Bij elke reorganisatie keek ik goed naar de kansen die voorbij kwamen en maakte ik daarin een bewuste keus. In die tijd heb ik ook een coachingsopleiding gedaan. Dat deed ik, omdat ik nieuwsgierig was naar hoe leiderschap nu eigenlijk werkt. Ik deed het altijd maar zo’n beetje op gevoel, maar heb zelf leiders gehad die zeiden dat het juist om de feiten draait. Toen accepteerde ik dat misschien, maar nu denk ik daar toch echt anders over.”

De emotionele dimensie

Tijdens haar Rabobanktijd startte ze met de leergang Nieuw Leiderschap in Organisaties (NILO). Diana: “Ik heb heel wat opleidingen met elkaar vergeleken, maar het programma vond ik superinteressant en vol variatie.” De eerste dag van de leergang was meteen een spannende. Diana: “Ik dacht, ben ik hier wel goed? Module 1 van Paulien Assink ging over de mentale en emotionele dimensie van leiderschap. Echt een ontwikkelpunt voor mij en dus lastig. Ik ben van het beredeneren, terwijl leiding geven ook vaak over emoties gaat. Bovendien kijk ik graag de kat uit de boom en zo’n bijeenkomst met allemaal vreemde mensen is dan even wennen. Maar dat heeft iedereen natuurlijk wel. We moesten tijdens die eerste dag iets over elkaar opschrijven. Die geeltjes heb ik nog steeds. Zo treffend! Ik pak ze er nog wel eens bij. Maar op die eerste dag start dus de reis die een zoektocht is naar jezelf. Inzicht krijgen in jezelf, daar draait het om bij leiderschap. Je kunt alleen een goede leider zijn als je jezelf goed kunt leiden en begrijpen. Het is van groot belang dat je daarop kunt reflecteren en niet wegloopt van je ontwikkelpunt, al is dat buiten je comfortzone.”

Nieuw versus Oud Leiderschap

Sinds ze de leergang NILO heeft gevolgd is ze zich meer bewust van de keuzes die ze kan maken in haar rol als leidinggevende. Ze heeft een duidelijke, eigen visie ontwikkeld op de inhoud en geleerd dat ze daarop kan vertrouwen, net zoals ze op zichzelf kan vertrouwen. Dacht ze vroeger nog wel eens dat management alleen top down vorm kon krijgen, tegenwoordig heeft ze daar een heel andere opvatting over. Diana: “Voor mij is leiderschap meebewegen in de context, situationeel. Een leider moet een visie hebben, daadkracht en liefst ook nog charisma, maar juist de context is belangrijk. Kijken waar het team vandaan komt en meebewegen. Mensen tot hun recht laten komen. Is dat Nieuw Leiderschap? Het is in ieder geval geen Oud Leiderschap, wat voor mij staat voor hiërarchisch leiderschap.

Ik ben allergisch voor de top-downstructuur die daarmee samenhangt. Maar die is er natuurlijk nog wel en daar word ik ook nog steeds mee geconfronteerd. Akelige, dingen zoals ‘Ik wil de manager spreken’. Dat vind ik verschrikkelijk. In een team dienen we allemaal hetzelfde doel, maar daarbinnen zijn er verschillende rollen. Ik mijn team ben ik duidelijk over de kaders, maar moet ik ook een goed inhoudelijk verhaal hebben. Het team moet dat kunnen voelen in al mijn beslissingen.”

Diane kijkt inmiddels terug op een respectabele ervaring als leidinggevende. Maar dromen doet ze nog steeds. Haar droom is om teams te formeren waarin mensen die heel verschillend zijn tot hun recht kunnen komen. Hoe ver is ze daar nu mee? Diana: “In mijn nieuwe team werk ik samen met collega’s die heel anders zijn dan ik ben, dat vraagt om zelfinzicht, afstemming, moed en leiderschap. Dat is niet altijd eenvoudig, maar wat mij betreft is dat absoluut de moeite waard. Want in verschillen schuilt nu eenmaal de kracht van een succesvol team.”

Hoe je de leider in jou in topvorm houdt

Met welke noties en mentale processen, kennis en inzichten verrijk je jezelf en je team? Hoe groei je uit tot een cruciale en invloedrijke leider binnen je organisatie? Energiek, overtuigend en daadkrachtig.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.