Hoe leiders motiveren

De functie van leiderschap is het creëren van een toegevoegde waarde aan een groep. Het beeld wat algemeen geaccepteerd is, is dat echte leiders mensen motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Echter, zo stelt hoogleraar Organisatiekunde Mathieu Weggemans, vooral mensen die meer complex werk doen (zoals kenniswerk) zijn al vanuit zichzelf sterk gemotiveerd om het beste uit zichzelf te halen. Weggemans suggereert dat leiders niet hoeven te motiveren, maar juist moeten oppassen de al aanwezige motivatie niet te schaden. Zo blijkt ook uit onderzoek dat leidinggevenden de belangrijkste oorzaak van stress zijn. Eigen onderzoek van Max Wildschut, zo schrijft hij, laat ook zien ‘dat wanneer een leider als effectief wordt ervaren, medewerkers meer gemotiveerd zijn’. Leidinggevenden kunnen juist ook belangrijk zijn voor de intrinsieke motivatie van de medewerkers. Onderstaand een drietal punten die aantonen waarom leidinggevenden belangrijk zijn:

  1. Autonomie versterken: een goede leider heeft respect voor de zelfbeschikking van medewerkers
  2. Meesterschap stimuleren: een goede leider faciliteert
  3. Verbinding creëren: een goede leider verbindt de medewerkers met elkaar

Bovenstaande is een samenvatting van het artikel ‘ Hoe leiders motiveren” gepubliceerd op breinenwerk.nl door drs. Max Wilschut. Klik hier om het volledige artikel te lezen. Drs. Max Wildschut, psycholoog (cognitieve- en neuropsychologie), onderzoeker, auteur en docent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Samen met professor Mark van Vugt (VU, Amsterdam) heeft hij het Nederlands Instituut voor management en evolutionaire psychologie (NIMEP) opgericht. Onder begeleiding van prof. van Vugt werkt Max aan een proefschrift over leiderschap en presentatie. Daarnaast is hij columnist bij MT – Management Team en kerndocent van de leergang Psychologie in Organisaties.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.